Sommarnöje – Ut och plocka de gyllene kantarellerna

19 juli 2009 at 9:22 f m (Klimat, Mat, recept) (, , , , )


Skogens guld

Om du inte vet vad du ska hitta på varför inte ta en korg och ge dig ut i skogen. De gyllene kantarellerna har tack vare vädret redan poppat upp och det finns gott om dem i både Syd- och Mellansverige.

 

Kantarellen känns igen på sin guldgula hatt och på följande:

* Hela fruktkropppen gul.

• Hattens översida slät, med ofta vågig hattkant.

• Hattens undersida har grenade åsar som löper ner på foten.

• Kött gulvitt, med något skarp smak och fruktig doft.

 

Den växer gärna i löv- och barrskog och det finns inte några giftiga svampar som man kan förväxla kantrellen med. De svampar som liknar kantarellen men som är ätliga och ofarliga är Narrkantarell, Blek kantarell, Ametist kantarell, Orange kantarell, Ängsvaxning och Lundvaxning. Mer om svampar hittar du i Svampguiden.

 

Smörstekta kantareller är jättegoda på ett enkelt rostat bröd, eller varför inte göra en svampstuvning eller en kantarellpaj. Hittar man riktigt många kan man alltid torka dem och förvara i glasburk till senare under vintern och använda som krydda i grytor, såser och stuvningar.

 

Min personliga favorit är smörstekta kantareller på en skiva rostat lantbröd.

Fröken Arktis kantarellsmörgås:

Kantareller

Färsk dragon

Smör

Grädde

Ruccolasallad

Gruyéreost

Vitt vin

 

Gör så här : Ansa och borsta kantarellerna, skär dem sedan i något mindre bitar. Stek dem i panna med en klick smör tillsammans med en nypa färsk finhackad dragon och lite kärlek( salt och peppar). När det knäpper i svampen och den fått lite stekfärg häll på en liten skvätt ekologisk grädde och koka ihop så det blir riktigt krämigt. Rosta en skiva lantbröd och häll på svampröran, riv lite gruyéreost över och några blad ruccolasallad. Servera med ett glas syrligt vitt vin.

 

Gör en heldag och ta med en korg fika. Glöm inte att plocka med allt skräp hem igen och sopsortera det.

 

Smaklig spis!

/ Fr. A.

 

Källor:

Svampguiden

Dn

Aftonbladet

Dn

 


About these ads

13 kommentarer

  1. Khashayar said,

    Jag har alltid älskat svampar men upptäckte det fantastiska med att plocka dem först förra hösten. Trodde verkligen inte att kantarellerna visade sig så här tidigt på året så tack för tipset. Ska definitivt ut och plocka svamp i veckan om jag får någon tid över till det!

  2. Fröken Arktis said,

    Varsågod det var så lite :) Kantareller är verkligen en favorit i den här hörnan, inte enbart för att den smakar så gott, den är väldigt användbar till mycket speciellt som krydda i mustiga grytor under kyliga höstdagar.
    Lycka till med svampjakten!

    / Fr. A.

  3. vivvi said,

    Låter jättegott!

  4. Fröken Arktis said,

    Prova gärna och säg vad du tycker :)

    Keep it green !

    / Fr. A.

  5. Boman said,

    Testa också att steka kantareller i smör med en gnutta vitlök och hackad persilja, ät sedan njutningsfullt på mörkt bröd, gärna surdegsbröd.
    Och lär att känna igen Narrkantarellen. Så trist om man bär hem skräpsvamp som smakar murket trä.

  6. Fröken Arktis said,

    Mmm låter jättegott! Det ska jag definitivt prova, tack för tippset!

  7. Boman said,

    Förresten, en länk till en bra svampsida, med massor med info om växtplatser och möjlighet att ställa frågor och få svar. http://www.svampguiden.com/information.asp

  8. Fröken Arktis said,

    Boman – Javisst, svampguiden är jättebra, kunniga människor som ger svar när man är lite osäker, dessutom uppdateras den hela tiden. Min länk var nog inte så synlig så det var bra att du skickade den :) Tack !

    Såg att några undrade över om man ska plocka alla kantareller när man finner en grupp och hur lång tid det tar för kantarellen att komma upp igen. Vad jag fått lära mig så är det bra att lämna en eller två och en halv vecka senare finns det kantareller igen om vädret så vill.

    / Fr. A.

  9. Fröken Arktis said,

    Fick in ett tips av Romuald Bokej om var man kan hitta svamp. Han skrev så här:
    ”För att hitta svamp kan jag rekommendera Gömmaren naturreservatet i Huddinge (efter det regnar, naturligt).”

    / Fr. A.

  10. Malla said,

    Vad rekommenderar ni oss?

    Vi var ute i skogen idag hela familjen idag och ungarna blev som tokiga när de såg alla ställen och den stora mängden, och frugan gick lös hon på dem hon med. Vi har efter tre timmar plockat säkert 10 kilo ! Har aldrig i mitt liv sett så mycket kantareller på så kort tid / så litet område!

    Men hur gör vi nu med alla dessa kantarellerna? De är rensade och ligger nu på köksbordet i tre stora lådor. Det känns som att vi måste göra något ytterligare med dessa. Har ni bra tips?

    Tacksam för snabbt svar innan de möglar eller ruttnar!

    Malte

  11. Fröken Arktis said,

    Malla

    – Vad roligt! 10 Kg på en tur, det låter som rekord i mina öron :)

    Varför inte prova att efter ni borstat av dem från jord och skurit av nedersta biten vid roten torka dem och efter det förvara dem i en glasburk och använda under ruggiga höstkvällar i stuvningar, soppor och grytor. Torka kantareller gör du enklast genom att breda ut dem på hushållspapper på brickor och ställa dem i ett varmt rum under ett par dagar. Efter hand plockar man bort de kantareller som torkats och förvarar i glasburk, ej metall då de lätt tar smak. Lägg gärna en bit hushållspapper mellan lagren ifall fukt skulle tränga in i burken så förhindrar man att hela skörden förstör. Man kan också torka kantareller i ugnen på svag värme ca 50° C under 5-8 timmars tid (beror lite på ugn och storleken på kantarellen) med en liten glipa så att luften kan cirkulera.

    Vill man inte torka kantareller kan man även frysa in dem men då behöver man förvälla dem först. Förvälla kantareller gör du enligt följande : Rensa och ansa svampen och dela dem sen på längden från hatt till stam i två delar. Lägg i en gryta med lite vatten på botten och hetta långsamt upp och förvälls i sin egen vätska. Kantareller är oftast vätskerika så man brukar inte behöva tillsätta något vatten. Skulle svampen visa sig vara lite torr tillsätt lite vatten så att det inte bränns vid. Låt den vätska som bildas få koka in eller nästan koka in i svampen. Hela processen tar ug 15-20 minuter. Låt svalna och frys in i lämpliga potionspåsar eller burkar gärna med lite spad så bevaras smaken bättre. Hållbarhet i frys ca 2 år. fryser in med lite svampspad kvar.

    Sen finns det gott om svamprecept att tillgå här finner ni några Tasteline och Recept.

    Lycka till !

    / Fr. A.

  12. Bakrecept said,

    Kantarellpaj är min favorit! prova detta Kantarellpaj recept som jag brukar laga.

  13. Fröken Arktis said,

    Helt ren kantarellpaj har jag inte smakat tidigare, låter spännande så det måste jag kika in på vid senare tillfälle. Tack för tipset!
    /Fr.A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: