Från miljöbov till miljövän!

04 februari 2009 at 5:36 e m (Hur börjar man?) (, , , )


    Miljöbov, det låter lite hårt att kalla mig själv för miljöbov men jag är ju faktiskt det! Även om jag kanske inte medvetet valde att bli en eller menat att handla som en. Det medvetna valet är precis de orden som är nyckelorden. Eftersom jag tidigare inte ägnat någon större tanke på miljön eller de konsekvenser vår livsföring skapar, så har jag inte vetat om att jag var en miljöbov. Visst, jag har gjort lite småsaker här och där men den totala summan av mitt leverne, i förhållande till min aktiva insatts och det medvetna valet, gör att vågskålarna inte väger jämnt och således vinner miljöboven.

    Jaha, då blir första frågan naturligtvis hur gör jag och var börjar jag? När jag väl börjar tänka på alla sätt som man kan vara mer omtänksam mot miljön och vår värld på, finner jag en uppsjö av olika möjligheter och vägar att gå. Källsortering och sopor, plasten ska sorteras för sig och papper för sig. Men hur gör jag när produkten är både papper och plast och inte går att separera? Börja äta ekologiskt odlad svensk mat är ingen dum ide, gott och nyttigt, inga pesticider men dyrt. Byta ut de vanliga glödlamporna mot energisnåla och elen till förnybar energikälla. Många elbolag finns det, puh! Kanske skulle man plantera ett träd men var då, ute i skogen kanske och får man det? Kanske är det någon som äger marken som inte vill att jag springer runt och planterar träd…

    Tankarna snurrar som i ett ekorrhjul och tröttar totalt ut mig. Tråkigt nog slutar det som vanligt med att jag inte ens orkar börja. Det blir för mycket att göra, för överväldigande, speciellt om allt ska ske på en gång. Sen såg jag en intervju med Julia Roberts och lade något hon sade på minnet. Hennes uttalande lät något i stil med följande “ Börja med en sak och gör den till en vana, ta sedan och gör nästa sak”.

    Så vad blir första steget?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: