Första steget – välj din miljönivå.

05 februari 2009 at 9:16 e m (Hur börjar man?, Sopor & Källsortering) (, , , , , , , , , , , )


    Det inte lätt att bli miljövänlig över en natt. Det kräver både kunskap, engagemang, tid och uthållighet. Att bara göra ett miljövänligt val, en gång, innebär inte automatiskt att man är miljövänlig. Nej, det är kontinuiteten av dina val som visar huruvida du är miljövänlig eller ej.

    Tid tar det, bland annat att finna informationen om hur man ska bära sig åt för att göra rätt. Ja, man kan göra tokigt, något jag själv gjort flertalet gånger. Istället för att ge sig själv ris i de lägena, gör tvärtom och ge dig själv en eloge för att du faktiskt försökte. Rom byggdes inte på en dag. Det är inte så lätt alla gånger när varken regler eller information är tillräckligt tydliga, pedagogiska eller lättförståliga.

    När man funnit informationen och fått klart för sig hur man ska gå tillväga, då kommer uthålligheten in. Det tar en viss tid att bryta en vana, vilket är det som det i många fall handlar om. Att lära om en vana sägs ta 100 gånger, så efter de tio första gångerna är det bara att fortsätta tills det sitter i ryggmärgen efter den hundrade gången. 

    Vad som jag finner är en av de svåraste sakerna att åstadkomma, är faktiskt att vara medveten. Låter det knepigt? Att medvetet göra det bättre valet i varje situation kräver sitt engagemang och uppmärksamhet. Allt som oftast kommer jag i efterhand på att det skulle ha varit bättre om jag gjort si eller om jag gjort så. Men gjort är gjort och det finns ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Nästa gång blir det lättare att komma ihåg och medvetet göra det bättre valet. Efter ett tag sitter tankesättet där när kopplingen mellan hjärta, hjärna och hand är självverkande. Till förvåning finner man sig automatiskt göra de miljövänligare valen utan ansträngning. 

    Så vad blir första steget till att bli miljövänligare? Jag tror att det är en god ide att redan från början ställa in sig på hur mycket miljönisse / miljönissa som man vill bli. Många liksom jag själv skulle nog gladeligen åtminstone vilja prova på att bo i en liten stuga långt ute i glömda skogen, utan el och rinnande vatten med fullständig självförsörjning av mat, kläder och annat. Men i ärlighetens namn så vet jag att jag troligen inte skulle klara av det under någon längre period. Varför? För att jag inte helhjärtat vill.

    Var ärlig mot dig själv när du gör dina val. Att bli miljövänligare handlar inte bara om att göra val, det handlar om att förändra sin livsstil. Det är dina val och du vet hur mycket som ligger i din förmåga att klara av samt är villig att ändra på i ditt liv. Det är du som ska lyssna till ditt samvete, inte personen som sitter och baksätespredikar. Så när du väljer, välj själv och åta dig enbart att göra de saker du vet att du klarar av. När du är varm i kläderna kan du alltid göra mer om du känner för det men börja där du är.

    Nedan finner du några hopsatta stereotypa kategorier som illustrerar graden av val man kan välja att göra. 

    Skogsmulle – Vill göra en helomvändning av sitt liv och förändra allt. Ny start, ny början, nytt liv. Bor ute i en liten stuga, långt ute i mörka skogen. Har byggt sitt eget hus av fullständigt miljövänliga material. Lever utan el eller andra moderna tillgångar. Har en egen ekologiskt odlad trädgård, självförsörjande med mindre djuruppfödning. Konsumerar nästintill inget, idkar byteshandel. 

    Lantlolla / Lantolle – Vill gärna förändra och påverka till en bättre miljö och samhälle, har inget emot att tumma lite på komforten. Bor i villa eller lägenhet där förändringarnas vindar sveper förbi. En kompost anordnas i trädgården, fönster byts ut, likaså el och gamla apparater mot miljövänligare prylar. Donerar eller organiserar en garageförsäljning på saker som ej längre behövs. Väljer att medvetet inhandla miljövänliga saker när de väl konsumerar. Handlar ekologiskt mat, gärna från bonden i omnejden och håller informativa träffar för att dela med sig av sin kunskap eller ordnar insamlingar för välgörande ändamål.

    Stadsråttan – Har ofta inte så gott om tid men vill ändå bidra med sin del, utan att för den delen tumma på komforten. Saker ska gå snabbt och lätt att genomföra. Inte så mycket krångel och långsamma processer för då riskerar engagemanget att rinna ut i sanden och projektet blir liggande. Bor i lägenhet eller i villa där små enkla projekt görs dagligen. Källsorteringen sköts eftersom kärlsystemet installerats under diskbänken, elbolaget har bytts och man köper gärna ekologiska varor i butiken åtminstone någon gång ibland. Samåker till jobbet när det passar, kommunalt eller tar cykeln ibland, är isbjörnsfadder.

    Urbanorkanen – Alltid på språng och har femton järn i elden men hinner alltid med minst tolv i tid. Tiden tycks aldrig riktigt räcka till och det finns mängder med saker som jämt ska göras. I denne persons glada och livliga sällskap tycks världens händelser accelerera. Det enda du känner är vinddraget när denna tornado drar förbi. Här finns ytterst liten tid till att förändra men intentionen finns. Personen har tagit med sig sin egen kaffekopp till jobbet istället för att använda sig av företagets befintliga engångsplastmuggar. Lunchen ätes gärna på lokala restauranger där maten kommer från lokala producenter, om inte annat uttrycks önskemål om att det ska tas in. I övrigt finns inte mycket tid kvar men ett par gånger använder personen sitt engagemang och slår på stort genom att göra ett projekt som influerar och påverkar flertalet människor, vanligen via sitt arbete.  

(Observera att du även kan vara en blandning av två eller flera kategorier. Dessa kategorier är enbart en riktlinje för att lättare kunna rikta in sig på konkreta och hållbara mål.)

Vad de olika personlighetstyperna kräver i form av :

Personlighetstyp  Engagemang            Kunskap                    Tid             Uthållighet
Skogsmulle               Mycket                       Mycket                      Mycket             Mycket
Lantlolla/olle       Ganska mycket         Ganska mycket          I början        Ganska mycket
Stadsråttan              En del                             Lite                          Lite      Lite tills rutinen är satt
Urbanorkanen         En del                            Lite                          Ingen            Inte mycket

 Ok, jag har valt. Vad gör jag nu?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: