Steg 2 forts. Källsortering startar – Val av sorteringskärl.

20 februari 2009 at 4:01 e m (Hur börjar man?, Sopor & Källsortering) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Till att börja med behöver jag införskaffa ett par sorteringskärl för att det inte ska bli alltför ansträngt att hålla på med att sortera sopor. För att kunna hålla min nya regel med sortering ajour och slippa springa halva staden runt, varje dag, något jag varken har tid eller lust med får jag vackert bege mig till affären.

Eftersom utrymmet under vasken som bekant är ganska litet och andelen kärl som behövs för att sortera materialen flertalet många, konstaterar jag att jag behöver en effektiv lösning. Dessutom behövs förvaringskärl som, dels får plats, dels är enkla att göra rena. Säkerligen finns det redan flertalet finurliga lösningar till mitt problem.

Källsortering

Källsortering

Ovan ses Ica Maxi’s utbud på källsorteringskärl, inte det lilla. Det finns precis som misstänkt en hel uppsjö av olika, mer eller mindre, smarta produkter som man kan använda sig av för att sortera sina sopor. Jag var dock inte medveten om att det har gått och blivit en så stor industri.

Prisspannet på kärlen går från allt mellan 89:- till 389:- och det finns så att man kan köpa både singulära kärl eller smarta paketlösningar, kompakta behållare eller mjuka kassar. Alla verkar lätta att hålla rena och fylla sin funktion väl. Men när jag väl står där och funderar på vilka av kärlen som skulle passa under min diskbänk slår en tanke mig, varför ska jag köpa kärl?

Varför ska jag konsumera mer för att kunna sortera fler saker? Dessutom har jag säkert några gamla papperskorgar och liknande hemma på vinden som mer än väl skulle tjäna som sorteringskärl till sopor. Visst, det blir inte lika snyggt, stilrent och praktiskt men för tillfället överväger alternativets fördelar starkt och valet blir enkelt. Genom att välja att låta bli att köpa nyproducerade sorteringskärl bidrar jag inte till att öka miljöförstöringen och samtidigt spar jag på min ekonomi. Inte visste jag att det var så dyrt att vara miljövänlig! Jag är av den typen att om det ska kosta då ska det åtminstone vara snyggt och stilfullt.

För den som vill ha lite flärd under sin diskho så är det lätt ordnat. För design finns det, även när det kommer till soptunnor, dock inte så mycket sorteringskärl men det är troligen enbart en tidsfråga. Vi får sätta upp en efterlysning till företag och designers världen över, för snygga sorteringskärl behövs. Tills dess får man hålla till godo med vad som finns och med lite fantasi kan man få det mesta att hända. Här är några alternativ på vad man kan använda för att sätta sin egen personliga prägel på sopsorteringskärlen.

Fransk lantlig stil:

Den här vackra trälådan som har en underbart gammaldags charm skulle jag använda till att samla tidningar, papper och kartonger i

Läckra, luftiga korgar i bastant rotting kan tjäna som kärl för både brännbart och icke brännbart.

Robust härlig zinkbalja kan användas till att förvara hårdplastprodukter, lätt att skölja ur samt ett bra handtag att bära i.
Vacker hängare i etsat glas
Väldigt söt dörrknopp eller hängare invändigt i skåpet, vilket var det som jag tänkte på när jag såg den här glasknoppen.
Antik mjölsäck med varierat användningsområde

Den här ruffliga tyska antika mjölsäcken i grovt lingarn passar utmärkt att förvara mjukplast i vilket i vanliga fall tar väldigt stor plats. Min tanke var att den hängs på den vackra sirliga glasknoppen, som ses här ovan, vilket ger en charmant kontrast.

Stilfull väggkorg

En perfekt väggkorg till att förvara glasflaskor och glasburkar i. Korgen är tillverkad i järntråd och kan hängas på insidan av dörren.

Söt äggkorg med alternativt användningsområde

Den här söta äggkorgen kan man hänga inne i skåpet från taket men istället för att förvara ägg i den tänkte jag att den kunde användas till att samla glödlampor och annat känsligt material. Tillverkad i järntråd.

Häftig och annorlunda korg

Häftig korg i hönsnätsliknande stil med rostig patinering och lock skulle kunna användas till att samla upp plåtburkar, konserver och annan metall. Bra handtag

Praktiska trådkorgar

Smarta små väggkorgar som kan hängas inne i skåpet och förvara småsaker som i annat fall lätt slängs i vanliga soporna som exempelvis batterier. Bild

Perfekt kompostspann

Den här lilla söta och praktiska spannen är ju självklar till sitt användningsområde, leve komposten.

Sockersöt linnepåse med doft av underbar lavendel

För att undvika den i vanliga fall unkna osen som slår emot varje gång dörren till soputrymmet öppnas, oavsett hur ofta man städar och frekvent man tar ut soporna. Använd den här söta linnepåse i kantad söt spets innehållande väldoftande lavendel så slipper man lukten av sopor.

Medeltida rockig stil:
Antik Silverterrin

En utsökt vacker gammal terrin i silver går vanligen att finna på olika loppisar och mindre auktioner. En sådan som har några skavanker kan sörja för kompostering vid sopsortering.

Extravagant skål

Denna tjusiga skål fungerar alldeles utmärkt till att samla glas i.

Häftig korg av gamla däck

En korg i gummi från gamla bildäck! Återvinning, javisst! Den här kan användas till att samla hårdplast i. Lätt att skölja av och robust och stabil.

Medeltida kista

Vacker gammaldags skrin utav trä med lock samlar metall och konserver.

Barockmönstrad tapet

Varför inte tapetsera insidan av skåpet med en vackert damaskmönstrad tapet i barockstil! En fiffig tapet som är både tvättbar och ljustålig.

Kaneldoftande kryddpåse

Ljuvligt doftande söt påse skrämmer osen på språng

Praktisk liten drakhylla


På denna praktiska lilla hylla som hålls upp av en söt liten drake kan en doftpåse läggas så luktar även utrymmet under vasken ljuvligt.

Annorlunda glasburk

Låt en annorlunda glasburk förvara dina urtjänta batterier.

Stilfull urna

Den här avlånga urnan i järn samlar lätt och enkelt upp både tidningar, papper och kartonger.

Estetisk stormlykta

Förvarar dina söndriga glödlampor.

Flätade kistor

Eleganta kistor i elegant svart färg samlar ditt brännbara & icke brännbara skräp.

Liljekrok
En liljekrok att hänga kuddfodralet som samlar mjukplast.
Dynamiskt mönstrat kuddfodral

Innovativt modern stil:
Vinställ till dina tomflaskor

Varför inte förvara dina tomma vinflaskor i ett snyggt ställ under vasken, dessutom är stället en suverän platssparare.

En två i en skål

En annorlunda skål som kan användas både till att samla glasburkar i samt hänga en liten påse som samlar dina glödlampor. Två flugor i en smäll.

Blank krok

Smidig krok som sparar plats, hänges på insidan av dörren. Fungerar super till att hänga sopkassen på.

Blommig fin soptunna
Vilken tjusig soptunna, ett alternativ till er som bor i villa för piff i vardagen! Ett självhäftande, dekorativt vinylöverdrag som tål både sol och vatten. Trycket ska klara UV-ljus.

Paktiska hyllor som du lätt monterar inne i skåpet. Här kan du ställa både konserver, batterier, brännbart och icke brännbart tills nästa tripp till sopstationen är i antågande.
Inred skåpets väggar med en stilfull väggdekor
Vit skål Pluto

Vacker vit skål förvarar dina hårdplastprodukter.

Svart plåthink

En hink av plåt förvarar dina gamla papper och tidningar.

Väldoftande stenar
Dessa ljuvligt doftande stenar tar bort unken doft.
Kajsa Warg stil – Man tager vad man hafer:
Kajsa Wargs ”Man tager vad man hafver” är kort och gott, se vad du har och använd det. Därmed inte sagt att det behöver bli brokigt och trist, tvärtom med en smula fantasi och engagemang kan du få till din egen personliga stil. Själv gick jag efter Kajsas resonemang och efter lite rotande på vinden bland gamla grejer och med en smula fantasi fixade min lilla sopsorteringsstation till sig. Så här blev resultatet! Min nya sopsorteringsstation!
Min nya sopsorteringsstation!

Min nya sopsorteringsstation!

papperskorg
Pappersstrimlaren har fått nytt jobb.

Ok, kanske inte världens mest stilfulla men det var heller inte min mening. Det viktigaste för mig, för tillfället, var en station som fyllde sitt syfte, designen får vänta till en annan dag. En gammal papperskorg får tjäna till plastbehållare, en stor kruka till glas och metall och i den vanliga sopkorgen för brännbart sätter jag en miljövänlig plastpåse som är komposterbar. Den befintliga sopkorgen som sedan tidigare hänger på dörren klär jag i en komposterbar påse och slänger matrester till komposten i. Resterna av en söndrig pappersstrimlare dvs. behållaren använder jag till att samla papper i hamnar bredvid diskbänken i ett onödigt utrymme som inte används till något.

Det finns bra många alternativ till kärl att förvara soporna i och att tänka på när man väljer är följande:

1) Kärlen ska få plats och rymma en del.

2) Kärlen ska vara lätta att göra rena.

3) Det behövs en smidig lösning för transport, från diskbänken till sopsorteringsstation.

4) Design kan göra intrycket trevligare att sortera sopor.

Så där ja, då kan sorteringen ta sin början.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: