Källsortering del 3 – Let’s sort it out!

24 februari 2009 at 8:07 e m (Hur börjar man?, Sopor & Källsortering) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Så där ja, då står jag här med mina brutna förpackningar, gamla äggskal och torra brödkanter, gårdagens tidning, syltburken med sina sorgliga kanter och en tom chokladkartong. Vad ska jag nu kasta i vilket sorteringskärl?

Rengöra gamla förpackningar?

Innan sortering sker måste förpackningarna rengöras något. Detta innebär inte att man ska stå och skrubba dem kliniskt rena fem timmar i sträck, innan man kan lägga dem i respektive sorteringskärl. Nej tack, det enda man behöver se till är att skölja ur förpackningarna med vatten, gärna kallt eftersom det går åt mindre energi än uppvärmt vatten eller använt diskvatten. En avvägningsfråga som du själv får välja är om det är nödvändigt skrubba lite med en diskborste eller ej.

Varför man rengör förpackningar har främst att göra med att det är trevligare att hantera förpackningarna. För att inte tala om att man slipper den odör som i annat fall sprids tillsammans med de skadedjur, som lockas av doften, i form av råttor, kackerlackor, möss och framförallt bakterier som kan vara nog så farliga. Sen det går åt extra energi om återvinningsfabriken måste rengöra förpackningar och i värsta fall kan de inte ens återvinna förpackningen. Så rengör förpackningen innan den slängs, annars går din insats om intet och det är ju trist!

Låt förpackningarna torka innan det att de sorteras, i annat fall är det lätt att det bildas mögelsporer, vilket kan försvåra andningen och i värsta fall framkalla allergier m.a.o. inte bra för hälsan. Platta till förpackningar om det går, så tar de mindre plats och man behöver inte åka iväg med soporna lika ofta. Separera förpackningar med olika material så långt som det är möjligt ex. metallkapsyler från glasflaskor, konserver från papper.

Vilket ska slängas var?

Brännbart

Brännbart – Hit hör allt som inte kan sorteras men kan brännas upp. Nästan 50 % av alla våra sopor bränns upp idag. Tänk gärna en gång till innan du slänger i vanliga soporna, kan det sorteras, kan det användas till något annat, kan det säljas eller kan det skänkas bort. Energin som utvinns från de brännbara soporna går till uppvärmning av våra faciliteter.

Här slängs :
Bindor
Blöjor
CD- skivor
Dammsugarpåsar
Diskborstar
Hushållspapper
Kläder
Leksaker
Plastskålar

Icke brännbart

Icke brännbart – Hit hör allt som inte kan brännas upp men heller inte sorteras med något annat. Vanligen deponeras dessa saker tills dess att man kan ta hand om det. Här sorteras brukligen keramik, lerkrukor, spegelglas, porslin, metallföremål, gips, vaser, dricksglas, proppar, kattsand, prydnadssaker, fönsterglas och kastruller.

Kompost

Matavfall/Kompost– Hit hör allt som inte gick ner på tallriken, alla matrester och mat som blivit för gammal i kylskåpet. Många kommuner driver numera sina bussar på biogas som tillverkas av dina gamla matrester. Kolla med din kommun om de tar tillvara på kompostresursen, om inte har du möjligheten att påverka dem. (kopierbart dok. kommer senare) En del kommuner har även på försök att installera avfallskvarnar i hushållen, ingen dum ide. Tänk på att välja en påse som är komposterbar som du slänger ditt matavfall i. I annat fall bidrar du mer till miljöförstöringen.

Här slängs :
Chips
Gammal mat
Godis
Kaffesump
Popcorn
Potatisskal
Matrester

Saker som inte får slängs i komposten är följande:
Fimpar
Förpackningar
Hushållspapper
Snus
Stora köttben
Tuggummi
Växter

En väldigt bra komposterbar avfallspåse är Skona avfallspåsar (finns i de flesta välsorterade ICA- butiker). Det du ska leta efter är en påse där det klart och tydligt står att den är 100% komposterbar och att den är tillverkad av Mater-bi eller kallat PLA (bioplast).

Tidningar

Tidningar och Returpapper – Pappret återanvänds till nya tidningar och nytt papper. Returpapper är en råvara som sparar energi och skog, ett ton tidningar = 14 fullvuxna träd.

Här lägger du :
Dags- och veckotidningar
Din använda inköpslista – obs klipp av delen som har lim
Journaler
Kataloger
Kopieringspapper
Pocketböcker
Magasin
Reklamtryck

Saker som inte får slängs i tidningar är följande:
Kuvert med klister
Fönsterkuvert
Plastat papper
Post it-lappar
Omslagspapper – räknas som förpackning och sorteras som pappersförpackning.

Är man riktigt engagerad kan man klippa bort fönstret på kuvert och sortera dem var för sig. Du kan dessutom riva bort den del av pappret som har klister på sig. Klistret på pappret orsakar problem för pappersmassatillverkningen och därför får papper med klister inte läggas bland tidningar.

Kartong & Hårdpapp

Pappersförpackningar – Förpackningar av papper kan återvinnas 5-7 gånger. De genomgår en del behandlingar för att få bort rester innan de blir pappersmassa men vi behöver ändå skölja ur våra förpackningar innan vi lämnar dem till återvinning.

Här slängs :
Flingpaket
Kartonger
Mjölkpaket
Omslagspapper
Papperskassar
Tvättmedelspaket
Vadderade kuvert
Wellpapp

Konserv

Metallförpackningar – Nästan 95% av energin sparas när aluminium återvinns. Både stål och aluminium kan återvinnas antalet gånger.

Här slängs :
Aluminiumfolie
Aluminiumformar
Konservburkar
Metallhandtag från hinkar
Tomma sprayburkar
Tuber, kapsyler och lock
Urskrapade färgburkar
Värmeljushållare

OBS! Färgburkar sorteras som farligt avfall då de innehåller rester av färg, lim och/eller lösningsmedel. Chipspåsar sorteras som mjukplast.

Saker som inte får slängs i metall är följande:
Lätt att förväxla är saker som innehåller metall som t.ex. metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor, kastruller, rördelar och andra metallprodukter som inte är förpackningar. Dessa sorteras som grovsopor och lämnas på återvinningsstationer.

Färgat glas

Glasförpackningar – Glas liksom metall kan återvinnas i princip hur många gånger som helst och idag återvinns ca 95 % vilket blir till nytt råglas och glasull. Tänk på att färgsortera ditt glas i färgat och ofärgat.

Saker som inte får slängs i glas är följande:
Bilglas
Dricksglas
Fönsterglas

Ofärgat glas

Glödlampor och lysrör
Konstglas
Spegelglas

Man behöver inte ta bort etiketter och pappersbitar på glaset, det görs i återvinningshanteringen däremot får man vackert plocka bort metall, kapsyler, lock och korkar.

Farligt avfall – Farligt avfall är precis som det låter, farligt. Materialen klassificeras som hälsovådliga och farliga för naturen. Avfallet kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, störa ekosystemet, innebära smittorisk eller vara brandfarligt. Denna sortens avfall behandlas separat och med försiktighet! Avfallet lämnas till återvinningsstationer, förutom läkemedel som lämnas på apoteken. Bilbatterier, brandsläckare och gasoltuber lämnas åter till inköpsstället. När det gäller ammunition och fyrverkerier kontakta polisen.

Här räknas :
Ammunition
Batterier och batterisyra
Bekämpningsmedel
Bilbatterier
Brandsläckare
Fotokemikalier
Färg-, lack- och limrester
Fyrverkerier
Gasol
Glöd- och lågenergilampor, lysrör
Kaustiksoda och thinner
Kylskåp, spisar och termometrar
Läkemedel Oljeavfall och spillolja från motorer och oljefilter
Rengörings- och lösningsmedel t ex terpentin, aceton, fotogen
Sprayflaskor innehållande färg el. kemikalier
Syror, alkalier och ammoniak.
Tryckimpregnerat trä

Här kan du se exakt var du kan lämna in dina batterier. Bara att skriva in sin adress sen poppar inlämningsstationerna upp på kartan, superpraktiskt! Obs, batterier som väger över 3 kg ex. bilbatterier inlämnas till sådana ställen som säljer dem, vanligen bensinstationer.

http://www.batteriinsamlingen.se

El-avfall – Alla elektriska apparater lämnas till en återvinningsstation, glöm inte bort den söta lilla ramsan om batteriet. ” I allt som lyser, rör sig eller låter, finns ett batteri som ska lämnas åter” I elektriska apparater finns många sammansatta material förutom batterier är kvicksilver vanligt speciellt i gamla produkter (nya innehåller dock inget kvicksilver). Materialen går antingen till återvinning eller till slutförvaring. I princip räknas alla produkter som har sladd eller ett inbyggt batteri hit.

Här slängs :
Brödrostar
Eltandborstar
Kaffebryggare
Sladdlösa telefoner
TV-apparater
Vattenkokare
Vitvaror

 

Grovavfall

Grovavfall – Allt som är för tungt för den lilla soptunnan såsom sängen, pinnstolen och cykeln. Grovavfallet sorteras på återvinningsstationen som övrigt avfall och där återanvänds allt brännbart till flis och bränns, metallskrot går till återvinningsföretag och porslin och keramik förstärker vägar. I många kommuner finns en tjänst där de hämtar ditt avfall gratis eftersom det ingår i den ordinära avfallstaxan.

Här slängs :
Balkonglådor
Barnvagnar
Cyklar
Kaninburar
Mattor
Möbler
Pulkor
Skidor
Stora leksaker

Tänk på att inte täcka något med sopsäckar eller liknande eftersom det då är svårt att se vad det ska sorteras som.

Saker som inte får slängs i grovavfall är följande:
Bildelar
Båtar
Bygg och rivningsmaterial
Mopeder
Värmepannor

Trädgårdsavfall – Trädgårdsavfall är allt som kommer från trädgården, t ex löv, grenar, jord och växter. Lämnas till återvinningsstationer.

Plastförpackningar – Hårdplast återvinns till nytt material medan mjukplast förbränns vilket ger energi. Ett kilo plast = en liter eldningsolja. Plast bryts inte ned av naturen och det mesta hamnar slutligen i våra hav om det inte återvinns. Bara i Sverige används 160 000 ton plast per år.

Hårdplast

Hårdplast :

Burkar
Dunkar
Emballage
Engångs plastmuggar
Flaskor
Lock
Plastkorkar

Mjukplast

Mjukplast :

Chipspåsar med blank insida
Emballage
Frigolit
Plastfolie
Plastpåsar
Plastsäckar
Vakuumförpackningar

Mjukplast är ganska tacksamt vid sortering om man väl får det rent så kan man bunta ihop mycket till väldigt liten plats.

Sorteringshandboken som kommunerna delar ut hänvisar oss medborgare att : ”Försök så långt det är möjligt att sära på olika material. Om det inte går, sorterar du efter det material som det är mest av. Lägg förpackningarna löst i containern.” Visst är det en god riktlinje men jag frågar mig ändå om det inte går att göra bättre än att höfta lite när man inte vet. Det visar sig att det går visst att göra bättre men det är vi konsumenter som har makten att förändra. Så här ligger det nämligen till!

Källor : http://www.eskilstuna.se , www.naturvardsverket.se, www.batteriinsamlingen.se,

Sorteringsboken 2008

Sorteringsboken 2008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: