Den biologiskt nedbrytbara plastpåsen.

07 mars 2009 at 4:30 e m (Nyheter, Shopping, Sopor & Källsortering) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Biopåsen, miljövänlig plast.

En grönare värld

Den nya sortens plastpåse är tillverkad av fullständigt biologiskt nedbrytbara material. Idag är det inte längre de petroleumbaserade materialen som dominerar, ok de är fortfarande störst på marknaden, men de har fått en kraftfull konkurrent. Den komposterbara påsen fyller samma krav som de ordinära plastkassarna, skillnaden är att dessa påsar är helt miljövänliga. Varje led i tillverkning och nedbrytning, från vaggan till graven, är miljövänligt. Även infärgningen av plastpåsarna är miljövänlig och de kan steriliseras med gamma strålning, utan att strukturen tar skada, påsarna är dessutom antistatiska.

Mater-bi vad är det?

Miljöpåsens innehållsförteckning talar tydligt om att den är tillverkad av något som kallas för Mater-bi. Beteckningen mater-bi är för mig helt ny och naturligtvis blir jag nyfiken och undrar vad det är för något? Och hur fungerar det med en fullständigt nedbrytningsbar produkt? Det är något som jag vill veta.

Mater-bi visar sig utgöra grunden i dessa biopåsars komposition, vilken tillverkas av en blandning av majsstärkelse, vegetabiliska oljor och nedbrytningsbara polyestrar som även kallas PLA. Själva materialet till mater-bi kommer från grödor som majs, rörsocker eller andra grödor som innehåller en högre grad socker samt rapsolja.

Djupdykning i påsens kemiska uppbyggnad.


Polylaktid kallas förkortat för PLA men är även känt under benämningen polymjölksyra som är naturligt nedbrytningsbar. Polylaktid är vad man kallar för en termoplastisk*(* innebär att du kan se vidare information i det lilla lexikonet som skapas allteftersom), alifatisk* polyester* och tillverkas vanligen av majsstärkelse eller rörsocker, vilka båda är förnybara resurser.

De flesta tillverkare använder sig av majs och rörsocker men även andra grödor som innehåller socker kan användas. Många av tillverkarna använder sig av råvaror som kommer från gårdar inriktade på biologiskt odlande och utesluter GMO (genetiskt modifierade organismer) råvaror, då man idag inte vet hur det kan påverka världen i framtiden.

Framställningen.

För att framställa bioplasten utvinns först stärkelsen ur majsen och omvandlas sedan till dextros. Sockret omvandlas till mjölksyra genom en bakteriell fermentering*. Efter det genomgår mjölksyran en katalys* som gör det möjligt för polymerisering* att ske.

Mjölksyran i sig har en mycket speciell natur som kallas kiral*, vilket kortfattat betyder att strukturen av dess ena sida inte ser exakt likadan ut som den andra. Genom att blanda olika, låt oss kalla det för versioner av, polylaktider (mjölksyran), poly-L-laktid med poly-D-laktid kan man förändra egenskaperna hos plasten. Man gör detta för att bioplasten inte ska brytas ned lika snabbt som i sitt ursprungliga tillstånd.

Konsten att kunna blanda dessa två polylaktider PDLA och PLLA har gjort det möjligt att använda polylaktid i skjortor, mikrovågssäkra brickor och även gummiliknande polymerer som ABS. Dessutom lär vi nog se fler produkter eller områden inom snar framtid på marknaden eftersom användandet av PLA är ganska nytt och bioteknologiska framsteg sker kontinuerligt.

Nedbrytningen av plasten.

Kompostering sker när organiskt material omvandlas till kompost, jord. Organsikt material är mycket attraktivt för olika former av mikroorganismer, som finns naturligt i vår omgivning.

När förhållandena är de ideala, dvs vattentillgången är tillräcklig och temperaturen den korrekta, börjar mikroorganismerna bryta ned näringsämnena till organiska molekyler. Som ett resultat av mikroorganismernas arbete produceras koldioxid, vatten och värme, vilket gemensamt bildar benämningen biodegenerering. I slutändan resulterar nedbrytningen i en substans som vi kallar för jord.

Miljövänlig plast vs. traditionell plast.

Så varför ska man välja den miljövänliga plastpåsen framför den traditionella? Man vet vad man har men inte vad man få och dessutom påse som påse, eller? Valet av majspåsen hjälper till att flytta vågskålarnas position i jakten på mindre utsläpp och förändrar våra utsikter till en framtida värld.

När det kommer till miljövänliga produkter talar man ofta om nettoutsläpp, vilket grundar sig på kretsloppsprincipen. Om något avger mer koldioxid än det tagit upp och bundit under tillväxten/produktionen blir nettoutsläppet högre än 0. Om något binder in/ej producerar under tillverkningen mer än det senare vid nedbrytning avger blir nettovärdet mindre än 0. Man strävar efter att få fram produkter där värdet är 0 eftersom när produkten bryts ned avges bara så mycket som den tagit upp

Majspåsens nettoutsläpp är lika med 0 d.v.s. den har tagit upp lika mycket koldioxid som den avger. Oljebaserade plastpåsar avger däremot en hög grad koldioxid och bidrar därmed till växthuseffekten.

Vanlig plast bryts inte ned.

Plaster är syntetiska (konstgjorda från grekiskans synthetiko’s som betyder sammanställd, sätta samman) och består av organiska föreningar. Från början är alla plaster mjuka och efter tillsats av olika ämnen kan plasten bli antingen hård eller mjuk.

Ordinära oljebaserade plastpåsar har långa organiska molekyler som bildar nätverk och/eller kedjor, kallat polymerer. Det som kännetecknar en plast är inte enbart det faktum att den är uppbyggd av polymerer, utan de har även många olika tillsatser, som mjukgörare eller färger, för att få de egenskaper som man vill ha. T.ex. vill man kunna forma plasten, ibland önskas en hård plast ibland en mjukare plast som i fallet med plastkassar.

Kedjornas kolbindningar, som utgör den största delen av plasten, oxiderar inte så lätt när de påverkas av syre. De övriga bindningarna är sk. ester- eller amidbindningar, vilka kan brytas ned av mycket starka syror eller baser, något som inte finns naturligt överallt ute i naturen.

Kan plast överhuvudtaget påverkas?

Vad kan påverka nedbrytningen av plaster? UV-ljus har visat sig kunna påskynda oxidationen av plast men det är en mycket långsam process. Du har säkert stött på en urblekt riktigt gammal plastpåse ute någon gång eller sett hur trädgårdsmöblerna förändrats när de stått utomhus.

En av anledningarna till att nedbrytningen går så sakta är att tillverkarna tillsätter ämnen som ska hämma denna nedbrytning, eftersom de vill att deras produkter ska hålla. Ett annat problem är att när de oljebaserade plasterna bryts ned av solljuset bryts de dock inte ned till sitt ursprung som är oljebaerade monomerer.

Återvinning av plast är idag det mest effektiva sätt att ta hand om plasten men även återvinningen har sina utmaningar. Dels är det svårt eftersom det finns så många olika former av plast, dels är många produkter förorenade av ex. matrester, vilket gör att de inte kan återvinnas.

LCA – Kretslopp.

LCA – Livs Cykel Analys är en ny metod som används för att studera material som tillverkas, för att se steg för steg den rutt som råmaterialet tar genom sin livsbana. Hur den omvandlas från råvara till produkt, transporteras och tills dess att produkten använts och blivit till avfall.

Det är nödvändigt att se den totala processen, för erhålla en globala synvinkel. Det handlar inte enbart om den enskildes handling, utan effekt och verkan ger synbara förändringar på vår miljö i alla led. Genom att se det totala kretsloppet kan man förändra i de olika transport eller tillverkningsstegen och på så sätt minska utsläppen som sker på miljön. Enligt LCA är biopåsen bättre än både plastkassen och papperspåsen.
Valet

Ja, efter den här lilla djupdykningen i plasternas kemi, som kan vara nog så svårbegriplig med sina svåruttalade benämningar och förkortningar, känner jag mig ännu mer säker på att plast inte är något att hänga i julgranen. I alla fall inte när det kommer till de oljebaserade produkterna, däremot känns det som en enorm trygghet att veta att det finns alternativ som bioplasten ett riktigt bra val att tillgå. Jag för min del hoppas och ser fram emot att få se fler produkter som tillverkas av bioplast inom snar framtid.  Ett exempel på en fullständigt nedbrytningsbar plastpåse är Skonas avfallspåse som går att finna i de flesta välsorterade matvarubutiker. Den kostar 1:60kr/st vilket är något dyrare än konkurrenternas men väl värd sitt pris i både kvalitet och miljövänlighet.

Skonas komposterbara avfallspåse

Skonas komposterbara avfallspåse

Källor:

Materbi

Ny teknik

Wikipedia

Annonser

2 kommentarer

 1. Jörgen Bergkvist said,

  Bra skrivet om biologiskt nedbrytbara påsar som uppfyller komposterbarhets normen EN-13432 för komposterbara produkter.
  Det förekommer en hel del information ute på nätet om nedbrytbara produkter på marknaden som kallar sig ibland komposterbara, nedbrytbara m.m. som inte gör det!
  Dessa är en vanlig plastpåse som man tillsätter ett additiv som gör att påsarna defragmeteras i soljus (UV-ljus). Avfall Sverige ska dock försöka förtydliga skillnaden mellan certifierade och icke certifierade påsar eftersom det skapar problem (naturligtvis) hos slutkunderna.
  Direkt man ska kall något biologiskt nedbrytbart så måste man uppfylla EN-13432.
  Det är vi som tillverkar SKONAS AVFALLSPÅSE.
  Hälsningar
  Jörgen Bergkvist
  Försäljningschef
  BioBag Sverige

 2. frokenarktis said,

  Tack för feedback! Ska bli intressant att se hur Avfall Sveriges förtydligande faller ut när det syns på marknaden.

  För den som undrar över vad EN-13432 innebär och vill veta mer kan läsa vidare i följande länk på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut :

  http://www.sp.se/sv/index/services/bio_degradabillity/sidor/default.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: