Ekonytt- Action Aid’s aktion för klimatet

19 mars 2009 at 3:29 e m (Nyheter, Sverige, Vad händer i världen?, Världen) (, , , , , , , , , , , , , , , , )


   

     Idag startar EU:s toppmöte i Bryssel som pågår 19-20 mars. För att uppmärksamma de ledande styrkorna i Europa har Action Aid klätt några av Stockholms, Danmarks, Hollands, Greklands, Frankrikes och Belgiens mest kända statyer i cyklop och snorkel med budskap om klimatskulden. En viktig fråga som det verkligen är dags att ta upp och lägga synligt på bordet. 

Mötet.

    Regerings- och statscheferna samlas idag i Bryssel för att ta beslut om bl.a. hur den ekonomiska krisen skall hanteras. Man ska även diskutera klimat och energi, eftersom riktlinjer för klimattoppmötet i Köpenhamn, som tar plats senare i år, ska fastställas. Sverige som då har tagit över EU:s ordförandeskap kommer att spela en viktig roll gällande det nya klimatavtalet.    

Budskapet.

    35 miljarder Euro per år till år 2020 är det som krävs för en klimatanpassning i utvecklingsländerna något Action Aid vill lyfta upp till ytan. Siffran grundar sig på två saker, den historiska skulden till den globala uppvärmningen och medlemsländernas förmåga att betala. 

    Det är hög tid för EU att visa att man menar allvar med att betala klimatskulden som  finns gentemot utvecklingsländerna, både när det gäller tidigare och nuvarande koldioxidutsläpp menar Karin Wall Härdfeldt, Action Aids kampanjledare.

Konstgjord andning med snorkel och cyklop. 

    Själva symboliken är talande och enligt Action Aid har man valt att använda sig av rekvisitan för att pointera hur EU blundar för klimatskulden. Stigande havsnivåer och stelbenta politiker, en kombination som är slående reell och humoristisk. 

    Tolkningen av Action Aids statymaskerad kan ses som ett budskap, inte enbart till våra politiker och högt uppsatta individer, utan även som en påminnelse till den lilla människan. Cyklopen visar på oförmågan att våga se på vår egna åverkan på miljön. Som ordspråket säger ”Många bäckar små, blir till stor å” , kanske är det dags att öppna ögonen? Snorkeln kan ses som en ovilja att finna konkreta lösningar och åtgärder. Hellre maskerar vi problemen och låter dem bero i missriktat hopp om att problemen kommer att lösa sig själva . Kort sagt vi utför en form av konstgjord andning. 

    Personligen finner jag tilltaget som ett uppmanande budskap till var och en av oss, att verkligen ta vårt ansvar i det vardagliga. Även om det är EU, politiker och makthavare långtbortistan i Bryssel som tar de stora besluten om diverse ämnen, vilkas efterdyningar, i sinom tid, till slut påverkar ända ned till gräsrötterna så är det vid gräsrötterna allting börjar. Vi har möjligheten att välja, påverka och förändra, i både stort som smått. Men allting börjar med ett litet steg, en liten handling och ur det går vi framåt. Vad blir din handling, ditt steg idag?   

I Stockholm kan du se följande statyer med cyklop och snorkel:

    Lars Johan Hiertta utanför Riksdagens hus i Gamla Stan, en gosse vid vattnet utanför stadshuset,    Brantingmonumentet utanför LO-borgen, Tors fiskafänge och Swedenborg på Mariatorget. I Danmark har Den lille havfrue numer cyklop och snorkel.

Källor:

EU  

Action Aid

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: