Älskade Wåffeldag !

25 mars 2009 at 1:44 e m (Ekologiskt & Miljövänligt, Mat, recept, Sverige) (, , , , , , , , ) 

Vårens första högtid är äntligen här, våffeldagen. Wåfflor finns i en oändlig uppsjö av kreativa variationer med så många olika tillbehör som kan avnjutas. Våfflans historik tar sin början under medeltiden då de första våfflorna spisades. Man gräddade fyrkantiga våfflor över öppen eld i våffeljärn vilket gav dem deras karakteristiska rutmönster. När järnspisen under 1800- talet gjorde sin entré erhåll våfflorna sin rundade hjärtform.

Traditionen blev till.
Traditionen att fira jungfru Maria bebådelsedag har i de kristna länderna fortgått sedan 600-talet.  I gammal tid kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen namngiven efter jungfru Maria. Under åren har vårfrudagen omformulerats till det namn vi idag ger den nämnligen våffeldagen, vilket i sin tur lett till att vi äter våfflor. Det folkliga firandet av vårfrudagen infaller alltid 25 mars.

Levande historia.
Historiskt sett knyter vårfrudagen samman bondesamhällets årscykel eftersom den anger vinterns slut och vårens begynnelse, således en viktig dag i kalendern. Våren är som bekant Maria bebådelsedag associeras  i en del bygder med att tranan anlände, här sprang man ”trana” en lek som gick ut på att springa och slänga tranebrev till varandra. Det sades att tranan ”bär ljus i säng” vilket betydde att man inte behövde tända ljus i huset efter arbetsdagens slut då dagen blev längre.

Miljövänlighet bland alla härliga underbara recept:
Sen var det frågan om det ska vara klassiska, matiga, söta, glutenfria, laktosfria, vegan, belgiska, nordiska och/eller i min mening definitivt alltid ekologiska våfflor.

Visserligen finns det trevliga våffelmixar att köpa i butikerna  där det enbart är att tillsätta smör och vatten. Av erfarenhet tenderar dessa mixvåfflor att inte bara bli väldigt få i antal för att inte tala om att de blir dyra. De förlorar ofta den där härliga frasigheten nästan omedelbart efter gräddning. Dessutom är det väldigt mycket förpackningsmaterial för så lite vara.
Nej, det är en viss charm med att laga sina wåfflor från grunden med väl valda ingredienser. Så mycket längre tid tar det hller inte, i alla fall inte om man tar elvispen till hjälp, svosch så var det klart! Så på med klackarna och vispa loss!

Fördelaktigt miljötänk med att laga egna våfflor :

* Du slipper onödiga förpackningar som ska släpas hem och sedan källsorteras.

* Fler våfflor till lägre pris.

* Smakar bättre!

* Du vet vad du får i dig och slipper att äta en massa konstgjorda kemikalier, E, och annat som står på förpackningarna som är svårbegripligt.
Här nedan finns mitt recept på wåfflor som ger helt underbart frasiga, mumsiga wåfflor.

Vill du ha fler recept hittar du mängder här : Wåfflor

Fraswåfflor á la Arktis:


 

(ekologiska varor)

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 krm salt

150g smör

5 dl mjölk

Sätt på wåffeljärnet så att det hinner bli varmt. Under tiden som smöret smälter blandar du alla torra ingredienser, vetemjöl,bakpulver och salt i en bunke. Plocka fram elvispen och blanda i mjölken en dl i taget för att undvika klumpar, häll till sist i det smälta smöret och ge smeten en sista vispning. Klart för att hälla på järnet. Räcker till en sisådär 8-10 stycken wåfflor.

Servera gärna med vispgrädde, hjortron och blåbär. För extra sting blanda lite äkta vaniljsocker och ingefära, sikta över wåfflan och tillsätt sen grädde o bären.

Smaklig spis!

Tänk på att använda ekologiska råvaror till dina smarriga wåfflor, önskar er alla en

Glad Wåffeldag!

/Fr. A.

Källor:

Wiki

Nordiska museet

Våfflor.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: