Vårmode 09 i medvetenhetens spår.

02 april 2009 at 5:19 e m (Mode, Mode, Skönhet & Shopping, Nyheter, Shopping) (, , , , , , , , , , , , , , , , , )


Pjuh, nu har jag surfat runt för att se hur det står till med det ekologiska utbudet när det gäller kläder. Alla har vi nog lagt märke till att det i butiker och kataloger poppat upp små sektioner innehållande ekologiska kläder, i både blygsamma färgnyanser och sparsmakad design.

Jag måste erkänna att jag är både glatt överraskad och mäkta besviken på det utbud som idag existerar. Ekologiskt mode står idag i två, helt skilda, läger – High fashion och Gammal lump!

Tyvärr verkar det som om många av de ekologiska nätbutikerna fastnat i 1900-frös-ihjäl’s trista jargong av färglösa t-shirts, sladdriga linnen och alldeles för tantiga, många gånger felsydda byxor med kameltåvarning. Kom igen, bara för att man vill vara ekologisk så ska man väl ändå inte behöva se ut som en av rumpnissarna i Ronja Rövardotter!

Till det positiva hör det engagemang och nyskapande som olika designers landet runt visar oss i sina nya kollektioner. Med en medvetenhet som får slit och släng att slå bakut tar man avstånd från kemikalier, pesticider och annat elakt som förknippats med klädindustrin. Allt skräp åker numera ut och man låter våren blåsa in en förändring, som förhoppningsvis kommer synas, både i hjärna som hjärta, när vi i vår väljer att ta på oss medvetna designade ekoplagg.

Här är några favoriter (länkande bilder till butiker) som jag fann på marknaden:

 

 

 

 

 

 

 

Fair Fashion och Medveten Modehelg 4-5 april!

En sak som du inte får missa om du är intresserad av vad designernas nya ekokollektioner innehåller, är att besöka Nordiska museet i helgen. Där arrangeras något som kallas för Fair Fashion och Medveten Modehelg, 4-5 april.

Programblad

Programblad

Frågor som, hur världen påverkas av de kläder vi bär, hur shopping kombineras med hållbar miljövänlig utvecklig m.m. är frågor som man försöker besvara?  Man vill visa att modeindustrin är mer än enbart armbågar på catwalken. Utställningen visar klädernas hela livscykel, från produktion till användning och destruktion. Ekologisk märkning och begrepp reds ut och frågetecken som handlar om huruvida vår konsumtion kan fortskrida i enlighet med tidigare mönster rätas ut.

Många designers kommer att delta i arrangermanget som är ett samarbete med Moderådet och Beckmnans Designhögskola. Befinner du dig i krokarna så missa inte detta tillfälle. Söndagens program bjuder på modevisning kl 14:30 med bl. a. Anja Hyneynen, Johanna Hofring och DEM Collective. I övrigt bjuds det på föredra, modevisningar, filmvisningar, utställningar, försäljning och workshop – gör nya plagg av gamla.

Några av deltagarna är ECOqueen, Gudrun Sjödén, dreamandawake, Righteous Fashion, Rättvisemärkt samt många fler.

Programmet hittar du här :

Ladda ner programbladet i PDF-format

Utställningen pågår från 18/2 till 23/8

Källor:

Nordiska Museet

Ekovaruhuset

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: