Vårstädning – vad som göms i skåp och garderob upptäcks i vår!

08 april 2009 at 1:17 e m (Lägenhet, Rengöring, Villa, Hus & Herrgård) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Äntligen! Våren är här och solen skiner på stort och smått. Visst blir man glad av vårens första värmestrålar, inte att förneka att de gör lite skillnad här i nordanland. Avsaknaden av D-vitamin gör vanligen att man, mer eller mindre, släpar fötterna efter sig i februari och mars månad, med ett förtvinat leende fastklistrat på läpparna hoppas att en ynka liten solglimt äntligen ska lyckas bryta sig igenom molntäcket. Den är efterlängtad, våren, när den väl kommer och nu är den här!

Det som göms i snö kommer upp i tö heter det som bekant och så gäller definitivt även i lägenheten/huset. För varje år vid den här tiden återupptäcker jag inte bara den underbara solen, utan även alla kära dammråttor som legat och smaskat i sig och grott till stora monster under de kalla vintermånaderna. Detta trots det faktum att jag städat varje vecka, morr. Till min fasa upptäcker jag dessutom att de fina fönstren, eller rättare sagt, jag trodde att de var fina tills dess att solen började lysa. Solen avslöjar nämligen hur skitiga de egentligen är och då vet jag att det är dags för vårstädning!

Så hur städar man miljövänligt på bästa sätt utan att krångla till det, ruinera sig eller komplicera till det?

Var börjar man?

Vanligtvis när jag kör igång med vårstädning brukar det handla om att gå igenom mina saker, tja inte allt utan väl valda delar. Dit hör vanligen garderoben, köket och en del av sakerna som jag har i förrådet. Gamla kläder sorteras ut i högarna, behålla, slängas och skänkas. Likadant gör jag med förrådet, där saker tenderas att ansamlas under årets lopp. Det där ”kan vara bra att ha tänket” fungerar visserligen men kan riskera att öka lavinartat om man inte sätter en gräns.

Två saker som man kan göra med saker och kläder som inte är sönder är att, antingen sälja dem eller skänka bort dem. Det finns många bra ställen idag på nätet där du kan sälja dina saker, många gratis och en del som tar allt från ett par kronor till en % andel beroende på din vinst.

Vill du skänka dina kläder brukar det finnas insamlingscontainrar vid returstationerna. Finns inte det kan du vända dig till myrorna, som även de har insamlingsbehållare utplacerade runt om i landet. Var deras behållare finns placerade kan du se här: Myrorna

Till myrorna kan du även vända dig om du vill bli av med saker eller möbler. På något som kallas för bort.nu som är en gratistjänst kan du skänka bort saker och ytterligare en är bortskänkes.se.

Tänk på att källsortera de saker som är söndriga som du ämnar slänga i soporna. Många av kommunerna har dessutom en tjänst som du kan använda dig av om du har stora saker som du behöver frakta till tippen. Det kostar oftast inget extra då det vanligen ingår i avfallstaxan. Lilla lathunden för källsortering hittar du här i bloggens vänstra spalt under Källsortering & Sopor.

Har du riktigt mycket prylar som du vill bli av med varför inte anordna en loppis, eller gå samman med dina grannar och anordna en sak-bytar-dag. Alla idéer är bra utom de dåliga, brukar jag säga.

Golven, pynt och hyllor.

Den första och mest enkla saken att byta ut i städarsenalen är rengöringsmedlet till golven. Tidigare använde jag gärna något av de parfymerade medlen som fick golven att lukta gott, nystädat tyckte jag. Men det var tills dess att jag fick reda på att   många allergier kan uppkomma orsakade av de skarpa medel, innehållande kemikalier och toxiner, vilka vi friskt använder när vi städar. Inte hade jag en tanke på att när det är rent luktar det inte, rent och städat är doftlöst!

Att det ska lukta gott, fräscht, tallbarr eller blommor är en kvarleva från gamla tider, 1700-talet då man parfymerade allting för att undvika stanken, tillika användes ex. rosenvatten som munvatten. Detta för att dölja den dåliga andedräkten, för borstning av tänderna var nästintill icke existerande.

Ut med allergiframkallande medel och in med hederlig naturlig grönsåpa, som i princip fungerar som ett universalmedel när det kommer till städning. Såpan kan du även använda för att torka av hyllor, bord och prydnadssaker.

För den som ändå vill att det ska dofta gott efter städning finns det miljövänliga rengöringsmedel att tillverka på egen hand. Inte är det komplicerat heller, nedan följer ett recept som kommer från Sophie Uliano, författaren till Gorgeously Green.

Recept rengöringsmedel:

2 dl vatten

1/2 dl vitvinsvinäger

1 tsk ren kastilien tvål  – Kastilien tvål http://www.tvaleriet.se/sidor/tvalar.htm

3/4 dl väteperoxid (kemikalie avdelningen i matbutiken)

20 dr tea tree oil

20 dr lavendel essens eller citrongräs

Blanda samman alla ingredienserna i en sprayflaska, sen är det klart att användas!

Lavendel passar bra till badrum och citrongräs till köket, eller kan du välja helt andra dofter precis efter ditt eget tycke och smak. Hur som helst är detta medel miljövänligt.

Medlet fungerar utmärkt till att torka av alla hyllor och prydnadssaker som under vintern stått och samlat damm. Väldigt snabbt och enkelt går det att städa av lister och tavelramar med den lilla sprayflaskan i ena handen och trasan i andra. Klart på ett litet kick!

Köket.

I köket har jag för vana att varje kvartal gå igenom kylskåpet för att slänga ut varor som, mot förmodan, gått och blivit för gamla. Detta gäller vanligen burkar och flaskor innehållande rödbetor, senap och ayuvar, samt andra tillbehör som inte används så ofta. Samtidigt är det bra att torka ur kylen en gång i veckan. Ett bra tips för att slippa undan bakterier är att efter du torkat ur kylskåpet med såpvatten, spraya med ättika (blandning av ättika och vatten 30/70) och torka torrt med trasa. Funkar lika bra som antibakteriella medel och dessutom fullständigt naturligt.

Ugnen har för mig alltid varit ett gitter att rengöra, tills dess att min kära mamma tipsade mig om diskmedel +  värme, vilket funkar lika bra som de kemiska ugnsrengöringsmedlena som man sprayar på och får sitta under natten. Ett extra plus i kanten är att man slipper hålla andan, eftersom diskmedel inte är farligt för inandning! Super 🙂

Recept ugnsrengöringsmedel :

Här är receptet för ugnsrengöring från de två trevliga damerna på tv4 som lär oss städa:

Blanda 2 delar såpa och en del vatten i en sprayflaska.

Spraya i och utanpå ugnen med blandningen. Stäng luckan, sätt ugnen på 150 grader och låt verka i cirka 15 minuter. Torka rent ugnen med vatten och trasa när den svalnat.

Kaffebryggaren glöms ofta bort i all hast när det gäller städning men jag försöker ta den när jag kommer ihåg det. Det är väldigt lätt att avkalka kaffebryggaren 2 dl ättiksprit och 8 dl vatten. Häll i kaffebryggaren och låt rinna igenom till hälften, slår av bryggaren och sen väntar man 15 minuter innan man låter resten rinna igenom.

Kör igenom 2 fulla kannor vatten innan du brygger kaffe så slipper du den konstiga bismaken. Bor du i en region med kalkrikt vatten får du avkalka oftare. Alternativt till ättika är citronsyra och du använder då 2-3 tsk samma mängd vatten.

För att få diskbänken helt ren och undvika elaka bakterier finns lite olika knep att ta till. Istället för att använda ett antibakteriellt medel, använd istället citronsyra eller gnugga med urpressade citronklyftor. Du kan också spraya lite ättikspritlösning på och torka efter med torr trasa.

Det var lite tips och trix till vårstädningen.

Håll till godo!

/ Fr. A.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: