Var finns logiken? Dokumentär – Havets fördömda.

12 april 2009 at 4:07 e m (Djur & Natur, Ekologiskt & Miljövänligt, Världen) (, , , , , , , , , , , , , , )


Såg en dokumentär på tv som fick mig att reagera, havets fördömda. En belgisk dokumentär som handlade om fisket i Marocko och hur fiskarna tvingas att åka långt söderut till Dakhlabukten för att fånga fisk, eftersom regeringen sålt fiskerättigheterna och infört restriktioner.

Fiskekvoterna skärps överallt i Europa men inte i Marocko, vilket gör att många fiskare åker hit med sina stora trålare för att fiska, så även svenska. Problemet är att denna typen av storfiske skiljer sig markant från de Marockanska småfiskarna, vilka är de som får erfara restriktionerna och utpekas som bovarna för utfiskandet av sällsynta arter.

Marockanska fiskare fångar ett fåtal fiskar per dag mellan 3-6 kg. Att fiska illegalt under nattetid är det inte många som vågar sig på, eftersom fängelsestraffen är hårda. Samtidigt svälter folket, de en gång i tiden stora konservfabrikerna har lagts ned och lämnat tusentals människor arbetslösa

Kvinnor tvingas att tigga till sig fisk från fiskarna, eftersom det inte är tillåtet för kvinnor att arbeta som fiskare. Kvinnor kan inte ens få tillstånd då det är männen som styr, hungern och viljan till att försörja sig istället för att tigga anses inte vara ett giltigt skäl för att erhålla tillstånd.

Folket lever i fullkomlig misär och det är en bitterhet och oförståelse som genomsyrar deras dagliga tillvaro. Stora utländska trålare får tillåtelse att, dag efter annan, patrullera utanför deras forna fiskevatten och lagligt dammsuga havsbotten på all fisk. En total utrotning som utan någon som helst urskiljningsförmåga gällande fiskarter dödar allt i sin väg. Trålarna tar generellt sett upp nästan 400 ton fisk / dag och använder sig av ekolod för att lokalisera fisken.

Hur kan en människa förstå denna bakvända logik när man inte själv tillåts att fiska med traditionella medel något man gjort i tusentals år? Jag förstår den inte.

437 miljoner människor lever på 2 € / dag. Den rikes bröd, den fattiges död. Visst kan jag förstå att det finns ekonomiska vinster och att ekonomi ofta styr människans val och handling. Men när man motiverar sina handlingar med att använda ogilla argument där skulden på utfiskandet av sällsynta arter läggs på människor som inte har gjort något annat än deras förfäder gjort i åratal före dem, en form av fiske som dessutom inte skadar miljö eller natur, för att rättfärdiga en ynka ekonomisk vinst och förminska den åverkan trålarna gör på havet, är i min mening förkastligt.

Frågan är vad vi kan göra åt det? Det absolut bästa hade varit om man gjort tvärtom d.v.s. förbjudit massfiske med trålare och andra stora schabrak till fartyg och istället tillåtit småfiskarna göra de som de alltid gjort, fiska. Många av dem älskar sitt yrke och lever för det, varför inte tillåta dem göra det som de är bäst på? Jag själv kommer till att börja med hädanefter alltid titta efter på förpackningen vart fisken kommer från.

Här kan du se programmet i repris : SVT Play

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: