Aktion 365 – dag 4

23 april 2009 at 8:38 f m (AKTION 365, Djur & Natur, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Sverige, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


En av de saker som vi kan påverka mest av allt, i vilken riktning samhället ska ta oss är via konsumtionen. Konsumtion är ett omtalat barn, det diskuteras och det finns många skilda åsikter om den, huruvida man ska eller inte. Men en sak som vi faktiskt alla behöver konsumera är mat, något som leder mig till dagens handling.

Aktion 4

Idag ska vi byta ut en sak ur vår matkorg mot dess ekologiska motstycke. Mitt förslag är en vara som det är god omsättning på, exempelvis mjölk. Nästa gång du är och handlar välj det ekologiska alternativet istället!

Varför välja ekologisk mjölk?

Många människor hävdar att det inte spelar någon roll om man väljer ekologiskt eller ej, att bönderna bara lurar oss. Men jag tror att det gör skillnad och jag tror inte att vi blir lurade. Skulle vi bli lurade så är det kanske inte värre än en del av de redan befintliga företagen, som stoppar i kemikalier som de hävdar ska vara bra, men endast är till för att höja smaken och en bieffekt kan t.ex. vara att kemikalien göra oss feta. Extra vatten och ett och ett annat extra E som de kan finna tillsätts för att produkten ska se bättre, se mer ut och därmed sälja bättre osv. För oavsett hur diskussionerna har gått i media så är det en sak som det i slutändan handlar om. Vem säljer mest? Vilken produkt är bäst?

Det är du som konsument som avgör. Och om du väljer att handla ekologisk mjölk, istället för vanlig sänder du ett starkt budskap till matindustrin att du tycker att ekologisk mat är bäst, vilket i slutändan resulterar i att ekologisk mat säljer mer och produceras mer.

Om du i fortsättningen handlar ekomjölk händer bl. a. följande:

– Övergödningen av hav och vattendrag genom användning av konstgödsel minskar med ca 3000 000 kg.

– Mer mark blir ekologisk ca 36 000 ha.

– Sverige har minskat energianvändningen med 95 000 000 MJ.

Mjölk

Mjölk innehåller precis som mycket annat till största del vatten, därefter kolhydrater, protein och fett. Mjölk har även essensiella näringsämnen och vitaminerna A, D, B, Ca, P och Se.

Disackariden Laktos

Disackariden Laktos

Speciellt när vi är små behöver vi mjölkens välgörande näring men många av oss avnjuter drycken även i vuxen ålder, trots att människan utvecklar en laktosintolerans. Laktosintolerans är ingen allergi, utan ett naturligt tillstånd som kommer av brist på enzymet laktas, vanligen i vuxen ålder hos majoriteten av mänskligheten. Men hos en del av befolkningen har det skett en genetisk mutation i laktasgenens reglerande del som orsakar att dessa individer kan fortsätta dricka mjölk utan besvär som mag- och tarmknip.

Kossans liv.

Ekologisk mjölk kommer från kor som får vistas utomhus i högre grad än sina instängda systrar och leva ut sina naturliga beteenden. De får spendera längre tid med sina kalvar, eftersom kalven får bättre immunförsvar när den diar och kons återhämtning från förlossningen går snabbare. Kon är ett flockdjur och är mycket social och tycker om att kunna ströva fritt. För att hierarkin i flocken ska kunna upprättas krävs att djuren får vistas ute.

Under vintern när det är kallt och blött ute bor kon i en ren lagård som har god ventilation, ljus och fri från drag. Miljön inomhus anpassas efter kons behov och hon har en bädd av halm eller annan strö att ligga på. En del kossor får gå ut och ta en liten promenad under vinterdagarna, beroende på vilken gård de bor på. Den vanliga kon får hos en del bönder gå ute, hos andra står de i sina spiltor inomhus.

Kossans mat.

En ko är vad man kallar för en idisslare, hon har fyra magar i vilka fodret omvandlas och bearbetas med hjälp av bakterier och enzymer. Grovfoder kallas gröna växter som färskt gräs och klöver, som torkat hö och ensilage.

Från den 1 januari 2008 är fodret 100% ekologiskt för ekokon. Fodret som kossorna äter odlas på åkrar som inte innehåller kemiska bekämpningsmedel. Det får inte tillföras några konstgjorda ämnen till stallgödseln, som är den växtnäring man berikar åkrarna med, landskapet blir naturligt levande och grundvattnet skonas.

Minst hälften av fodret kommer från den egna gården vilket gör att foderimporten minskar. Vilket innebär mindre industri, mindre transport och konkret mindre utsläpp.

Konventionella kor äter vanligtvis en del gräs under sommaren, om hon får komma ut. I övrigt matas hon med koncentrerat proteinfoder, sojamjöl som tillverkas från sojabönor som importeras från Brasilien. Anledningen till att korna får tillsatser av sojamjöl i sin kost beror på att hon mjölkas hårt, i genomsnitt 1000 L mer än sin ekologiska syster per år, och då behöver extra protein för att inte erhålla bristsjukdommar. Kon får också grovfoder, vilket kan innehålla, precis som sojabönorna, både bekämpningsmedel och konstgödsel men även andra tillsatser som antibiotika.

Skillnader på ekomjölk och vanlig mjölk.

Skillnaderna mellan ekologisk och vanlig mjölk ligger inte livsmedelsmässigt utan är en miljömässig skillnad, då både ekomjölk och vanlig berikas med D-vitamin. En ekoko äter bara foder som odlats utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

De läkemedel som används är få, antibiotika används endast i nödfall och om antibiotikum har använts på ett djur förlängs karenstiden dubbelt så mycket innan djurets mjölk får lov att säljas. Det har registrerats att ekokon ofta har en bättre juverhälsa och drabbas av färre kalvförlamningar och klöversjuka än sina systrar.

Organismer, i det här fallet betet, gräs (hö) och klöver, som är genetiskt modifierade får inte lova att användas vid ekologisk produktion. Man får heller inte lov att bestråla fodret.

Mjölk från ekologiska kor innehåller något högre halt av omega-3 fettsyror än vanlig konventionell. Detta beror på kosten, eftersom ekokossan äter gräs, hö och ensilage. Andelen omega 3 är dock inte noterbar och gör inte någon markant skillnad för sig självt.

EU regler:

EG har förordningar vilka reglerar den ekologiska produktionen inom medlemsländerna, mer kan du läsa här: EU

Krav är det kontrollerande organet som ser till att all ekologisk produktionen och verksamheten är godkänd. De mjölkgårdar som är anslutna kontrolleras två gånger per år varav ett av besöken i många fall är oanmält. De bönder som ej sköter sig förlorar rätten till att sälja ekomjölk.

När det kommer till kvalitet finns inga mätningar gjorda på om ekologiskt är mer smakrikt eller ej. Sådana saker är helt enkelt svårt att mäta det är en smaksak.

Vill du åka och titta på en ekoko?

Ta familjen och åk ut och titta på när korna släpps på betet. Hur du anmäler dig och var din närmsta gård finns ser du här. Betessläpp

Källor:

Konsumentverket

Livsmedelsverket

Wikipedia

Krav

Arla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: