Aktion 365 – dag 7

26 april 2009 at 4:32 e m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Mat, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Midsommarpotatis. Midsommar ligger ännu en tid bort men det är precis tillräckligt med tid för att hinna odla sin egen nypotatis. Visserligen hade vi i veckan en planteringsuppgift men det är tid att så och plantera och då blir det en del av samma. Allting går i perioder.

 

Aktion 7

Plantera nypotatis till midsommar inomhus i hink. Det är enkelt att sätta potatis. Det enda som du behöver är en spann med ekologisk jord, en förgrodd knöl s.k. sättpotatis och lite omtanke.

Använd en mörk hink, genomskinlig eller ljust färgad hink släpper in ljus till jorden och potatisen kan skadas och blir giftig. Ett måste är någon form av dräneringshål i botten så att det inte blir för fuktigt, alternativt häll ett par cm med lekakulor i botten av hinken.

Fyll på spannen med ca 10 cm jord och sätt sedan potatisen, en knöl per hink räcker. Lägg sedan 5-10 cm jord ovan på. Vill du ha snabb tillväxt på din potatis se till att knölarna redan har vad man kallar för ögon när du påtar ned dem i jorden, rotningen går då snabbare.

Allteftersom potatisen växer häller du på mer jord ovanpå och kupa jorden runt plantornas stam så att inte potatisen blir grön. Glöm inte att vattna, potatis vill ha ganska mycket vatten. Frosten kan skada din planta så ta in den från balkongen under natten. Ca två månader tar det att odla potatisen.

Sättpotatis köper du i din loakla butik som Lantmännen, Plantagen, Ica Maxi m.fl.

Lycka till !

/ Fr. A.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: