Aktion 365 – dag 12

01 maj 2009 at 4:05 e m (AKTION 365, Global uppvärmning, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Första maj demonstration.

 

Arbetarrörelsens internationella högtidsdag är sedan 1890 första maj och har firats sedan dess med möten och demonstrationer. Dagen initierades av Andra internationalen en socialistisk organisation av sammanslutna europeiska organisationer i Paris. Arbetarna förde under den här tiden en kamp för åtta timmars arbetsdag.

 

Demonstration 1902

Demonstration 1902

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Första maj har dock firats längre än så, sedan gamla tider har man anordnat festligheter för vårens ankomst.

Det keltiska firandet av Beltane var en fruktbarhetsfest till guden Belenus ära där både stora eldar och riter till vårens ära innefattades.

Under århundradena som kom försvann många av de gamla sederna och ersattes av kristendomens läror men en del traditioner levde kvar bl.a. där man dansade runt majstången och kröning av majdrottningen.

 

Aktion 12

 

Idag har det runt om i landet förts olika demonstrationståg och kanske deltar du själv i ett just nu i denna stund. Kanske har du sett demonstranter tåga förbi utanför fönstret med sina plakat och skallrop och funderat på vad du skulle demonstrera för om du fick välja fritt och vågade.

 

Dagens aktion handlar inte så mycket om att agera utan att ta ett steg tillbaka och fundera. Fundera över vad du skulle vilja förändra gällande miljön i ditt samhälle, din vardag, ditt liv. Vad är viktigt för dig? Vad ligger dig närmast om hjärtat.

 

 

Ta sedan och gör lite efterforskningar inom vad du än har valt och se vad du kan göra för att förändra saker till det bättre. Kanske behöver du hjälp av någon annan, kanske kan du agera själv. Dela gärna med dig av dina tankar på Mötesplatsen, där kan du även finna hjälp från andra.

 

/ Fr. A.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: