Grön Glass

03 maj 2009 at 3:06 e m (Ekologiskt & Miljövänligt, Mat, recept) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Grön Glass

 

 

 

Mmm glass, finns det något som kan göra så gott för själen som glass? Jag tror inte det och när vårsolens strålar snart letar sig igenom den gråmulna himlen vet man att snart är det dags för den där första vårglassen på parkbänken i solens värmande sällskap.

Men hur står det egentligen till med det ekologiska på fronten glass?

Alternativen på marknaden.

Några av de gröna alternativen är Skee Ismejeri, ett danskt företag, som säljer fullständigt ekologisk glass utan varken E eller andra tillsatser, dessutom tillverkar de glassen på beställning.  Även själva förpackningen har valts ett bättre miljövänligt alternativ än det ordinära. Önskvärt skulle vara att man använde sig av komposterbar plast, något som förhoppningsvis kommer inom snar framtid. Skee säljer glass i 1/2 L, 2,5L och 5L förpackningar. Deras sortiment sträcker sig från vanilj, choklad, hallon, jordgubbs och till exotisk fläderblomsglass.

Pipersglace tillverkar bl. a. Ciprian’s glass, krämiga gräddglassar och friska sorbeter utan tillsatser, färgämnen eller smakämnen. All glass tillverkas av ekologiska råvaror. I dagsläget finns 12 KRAV- godkända smaker i 160 ml, 500 ml och 5L förpackningar. Här kan du fresta smaklökarna med vit nougat, blåbär, choklad, hallon, vanilj, kardemumma, stracciatella, jordgubb, det norrländska guldet – hjortron, citron, svartvinbär och fläder. De butiker som säljer Ciprian’s glass hittar du här på hemsidan : Pipersglace

Den stora glassjätten GB glass, som har över 50% av marknaden, lanserade för några knappa veckor sedan sina nyheter för säsongen men frågan är hur miljövänliga de är? GB har i dagsläget ingen ekologisk glass men säger att man har börjat att deras produktutvecklare undersöker möjligheterna. Kanske ska vi som konsumenter hjälpa dem på traven och visa att vi vill ha ekologiska alternativ.

Sia glass däremot har ökat sina andelar på marknaden tack vare sina ekologiska val. Sia månar om god glass, de minskar transportsträckorna och har i gengäld fler glassmejeri runt om i Sverige. De handlar lokalt och är certifierade enligt ISO 14001. Sia har bl. a.  skopglass där ekologiska alternativ finns som ex. vanilj, jordgubb, änglaglass gjord på lingon och digesivekex, kryddig rabarber med kardemumma och kanel och till slut smaken banan. Sorbet 0,5 L finns i de härliga smakerna hallon och blåbär medan i vanlig 0,75 L finns glass i smakerna blåbär, choklad och vanilj. För de minsta och dem av oss som älskar pinnglass finns alternativet med ekologisk vaniljpinne i 15 pack.

 

Glass på kondis!

 

Förr i tiden var det vanligt att man gick till sitt lokala konditori, vilka tillverkade egen glass och wåffelrån, för att äta glass. Det fanns inte så mycket tillgång i butikerna utan glassen var en lyxig njutning som man kunde unna sig vid valda tillfällen. Se efter vilka konditori som finns i din stad som tillverkar sin egen glass. Jag lovar att det är en helt annan njutning än att äta glass från paket.

Dessutom måste jag passa på att tipsa om ett ställe som om man gillar glass absolut inte får missa att besöka under sin livstid. Stället finns beläget i Karlskrona stad och heter Glassiären.

De tillverkar under hela sommaren egna wåffelrån, glassen är ljuvligt god och dessutom är det billigt samt att du får mycket för pengarna då glasskulorna är tre gånger så stora som normalt. Utöver det normala med 1 -3 kulor så finns det specialare med mjukglass på toppen samt grädde.

Jag har dock aldrig hört om någon som ätit upp en sådan monsterglass, men det finns säkert. Om inte annat är det en utmaning 😉

Har du inte möjlighet att ta dig ut eller hittar ett konditori i din omnejd som har glass på menyn eller att din lokala butik faktiskt inte har någon ekologisk glass så finns alltid alternativet att tillverka sin egen glass. Det är inte så komplicerat som det ofta talas om och det finns många bra recept att ta till. Här är två som jag hittat som inte alls är så tokiga!

Vanliga vaniljen!

(Alltid ekologiska ingredienser) 4-6 personer

 

2  ägg

1 1/4 dl strösocker

2 1/2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 st vaniljstång

 

Gör så här:

Skär en skåra i vaniljstången på längden och lägg den tillsammans med mjölken i en tjockbottnad kastrull. Låt mjölk och vaniljstång sjuda upp. Ta sedan upp vaniljstången och skrapa noga ur kärnorna med en sked och lägg i mjölken.

Vispa ägg och socker pösigt och häll sedan över den varma mjölken. Alltsammans hälls sen tillbaka i kastrullen. Låt blandningen sjuda upp under omrörning tills dess att den tjocknat. Tillsätt grädden och blanda ordentligt. Kör blandningen i glassmaskin 20 – 30 minuter eller över kallvattenbad (skål med kallt- isvatten under kastrullen) alternativt sätt in i frysen och blanda var femte – sjunde minut. Om man inte blandar är det lätt att glassen blir grynig.

Blåbärsglass

(Alltid ekologiska ingredienser) 4-6 personer

250 gr frysta blåbär

2 dl turkisk yoghurt

3 msk florsocker

1 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser i en mixer medan bären är frysta. Skeda upp och servera direkt i glas, gärna tillsammans med en klick grädde och garnera med lite citronmelissblad på toppen.

Håll till godo och njut!


/ Fr. A

 

Källor:

Pipersglace

Skeeis

Sia

GB

Krav

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: