Aktion 365 – dag 20

09 maj 2009 at 12:51 e m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Mat, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Veckomatsedel.

 

Under veckans gång har jag sett flertalet artiklar i tidningar och hört på tv om hur vi slösar med vår mat. Mat slängs i alldeles för höga kvantiteter och vi tycks inte uppskatta den vi har.

När det kommer till matlagning och att förbereda inför att middagen är det faktiskt en hel del saker som ska klaffa. Sådant som vi inte räknar in i själva matlagningen som att bestämma maträtt, inhandla ingredienser, uppackning av varor etc. Därför blir det ofta mer komplicerat att laga mat än det behöver vara.

Hemifrån lärde jag mig att det är bättre att laga lite för mycket än för lite. För det som blir över, de så välkända resterna, kan man använda till lunch dagen efter. Det enda problemet är att rester är sällan någon som gör använder. Av någon anledning är rester inte lika tilltalande som en färsk tillagad måltid.

Varför det är så vet jag inte, kanske är vi bortskämda? Visserligen kan man frysa in överflödet till en dag när man inte riktigt orkar att laga mat men det är samma sak som när resterna befinner sig i kylskåpet, vi behöver se till att maten blir uppäten.

 

Så för ett tag sen började jag tänka om. En veckomatsedel är ingen dum ide att göra. Den spar tid, pengar, bensin, miljön och huvudbry.

Aktion 20


Gör en veckomatsedel och skriv ned enbart de exakta ingredienserna som du behöver på din inköpslista. Sätt dig ned med din familj och bestäm vilken rätt ni ska äta på vilken dag under nästkommande vecka. Skriv bara ned vad du behöver handla in så slipper du en massa spill och minskar på så sätt mängden av mat som åker i soptunnan. Beräkna även vad var och en vill äta till frukost under kommande veckan. Dessutom behöver du inte åka till affären mer än en gång i veckan.

 

 

Lycka till!


/ Fr. A.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: