Aktion 365 – dag 21

10 maj 2009 at 1:56 e m (AKTION 365, Global uppvärmning, Rengöring, Sverige, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Vårfin bil!

 

Vårsolens strålar avslöjar många saker, en av dem är hur skitig bilen verkligen är. Det råder många tvister vilket som är mest miljövänligt, att tvätta bilen på macken eller att tvätta den själv hemma på gården.

Men faktum är att oavsett vilket du väljer, åk till en station och låna hallen för att tvätta din bil. De vanliga brunnarna som rengöringsmedlen åker ned i, även om du väljer miljövänliga medel så sitter fortfarande mycket skadliga partiklar, i form av tungmetaller, oljerester och lösningsmedel, kvar på bilen som är farliga för miljön och skadar grundvattnet. Kommunens reningssystem är inte designat att ta hand om sådana ämnen och de åker rakt ut i naturen.Du sparar dessutom väldigt mycket vatten, ca 200 L genom att tvätta bilen på en bensinstation där de flesta stationer idag återanvänder vattnet.

 

Aktion 21

Åk till en bensinstation och tvätta din bil antingen i biltvätten eller för hand i en lånad hall. Fråga på stationen om de har ett miljövänligt tvättprogram i sitt system, ett par stationer i landet har numera fått svanenmärkt sina biltvättar. Har inte stationen ett miljövänligt alternativ så tala om att det är önskvärt.

Innan du tvättar bilen på stationen fråga om de har ett vattenreningsverk kopplat till sitt system, eftersom endast två tredjedelar har ett sådant inkopplat. I annat fall välj en annan station som har möjlighet att rena vattnet.

 

 

Källor:

Statoil

Q8

Preem

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: