Aktion 365 – dag 22

11 maj 2009 at 12:25 e m (AKTION 365, Global uppvärmning, Rengöring, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Vad finns i rengöringsarsenalen?

Tidigare hade jag en hade jag en hel uppsättning med olika former av rengöringsmedel och fler köptes in efter hand. Man hörde om ett medel som skulle vara superbra mot kalk, ett annat gjorde golven kliniskt rena, vissa medel var antibakteriella, för elaka små kryp som inte syns vill man inte ha på köksbänken eller i maten. Det slutade med att jag hade nästan ett medel till varje sak som skulle rengöras, vilket är fullständigt galet absurt för att inte tala om vad det kostade.

Sen såg jag ett program som handlade om rengöringsmedel, innehållet i dem och allergirisk. En del forskare har nu börjat att göra studier som pekar i riktningen att många av de rengöringsmedel som vi använder oss av kan orsaka uppkomsten av vissa allergier hos barn och vuxna. Den informationen fick mig att tänka efter och göra lite efterforskningar för om man tittar på innehållsdeklarationen på rengöringsmedlena så är den ganska lång och invecklad.

En av bovarna är som inte är bra för miljön är som bekant tensiderna, i synnerhet katjonaktiva tensider, vilka är den största gruppen av kemikalier som tillförs till avloppsnätet. Totalt sett gör vi av med ca 4,5 Kg/person/år (räknat inkl. tvättmedelstensider). Dock finns en restriktion för både tvätt och rengöringsmedel, dessa får enbart innehålla lätt nedbrytbara tensider.

Det slog mig att kanske städar vi för mycket? Förr i tiden hade man inte tillgång till alla dessa medel men de klarade sig bra ändå och inte var de mer sjuka. Kanske stämmer det gamla talesättet – bättre lite skit i hörnorna än ett rent helvete? Vad är det som vi håller på att skapa?

Aktion 22

Idag ska vi byta ut en sak ur rengöringsarsenalen mot dess miljövänliga motsvarighet. Inte svårt alls. Det enda som du behöver göra är att nästa gång du handlar köper du in grönsåpa. När ditt golvrengöringsmedel och avtorkningsmedel är slut använder du grönsåpan istället.enkelt och lätt och framförallt billigare. Vill du hellre ha speciellt gjorda biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel så finns det numera också på marknaden men det fungerar lika bra med grönsåpa som är minst lika effektivt och lika miljövänligt.

 

Källor:

Naturvårdsverket

Kemikalieinspektionen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: