Aktion 365 – dag 23

12 maj 2009 at 8:54 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Shopping, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , )


Reklam?

Visste du att varje dag prepareras vi med ungefär 3000 olika former av reklambudskap från tv, dagstidningar, internet, brevlådan, flyers, affischer etc. Det där uttrycket fri konsumtion kanske inte är så fritt när man ser till mängden reklam som riktar oss åt ett håll, köp. Samtidigt måste reklamen få finnas, för hur ska vi kunna utbyta varor och tjänster med varandra om vi inte vet vem som erbjuder dem. Däremot så behöver kanske systemet omformas, vi har ju trots allt sett det mesta för visst kan reklam vara både underhållande, oroande, glammig, skrattretande, vacker, dålig, irriterande, känslosam och inspirerande, dock alltid med det underliggande budskapet som säger köp 😉

I brevlådan får vi varje år ca 50 Kg reklam. Siffran får mig att reagera lite, 50 Kg det är en vuxen person. Om man skulle använda sig av nytillverkad pappersmassa och inte återvunnet material motsvarar det ungefär 1 träd. Därefter får man lägga till för alla transporter, tryckfärger och produktion. Det är mycket energi som går åt för liten utdelning för hur många av oss läser egentligen reklamen i brevlådan? Dessutom du kommer att bli förvånad över hur lite som du saknar den. Informationen går du inte miste om, den finns där ändå bara på andra ställen.

 

I Flens kommun gjorde man under 2008 ett projekt som kallades reklam i retur där man samlade trycksaker som ej var önskvärda för att sedan sända dem i retur tillsammans med ett brev. Något som fler kommuner kanske ska ta efter?

 

Aktion 23


Hjälp till att minska på CO2 halten och sätt upp en lapp på dörren ” Nej tack till reklam ”. Om det finns undantag så kan du skriva det, det brukar fungerar bra. Ibland är det ju trevligt att få helgtindningen som delas ut av kommunerna. Gör en egen skylt och dekorera tillsammans med barnen och ha lite kul. Har du inte tid och hellre vill köpa en skylt går det alternativet med, stilrena i smide finns.

Om du även vill slippa den addresserade reklamen så ringer du till Nix 020 – 55 70 00 och får en blankett där du anmäler att du inte önskar få adresserad reklam.  Är du företagare så kan det vara bra att veta att reklam via fax måste alltid föregå med konsumentens samtycke.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: