Aktion 365 – dag 24

13 maj 2009 at 9:20 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Mat, recept, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Fikabröd!

 

På alla de arbetsplatser som jag arbetat på var det kutym att man turades om att införskaffa fikabrödet till förmiddags eller eftermiddagsfikat. Och vem tycker inte om att få en liten sötsak till kaffet i gott sällskap av sina kollegor?

Så hur kommer miljövänligheten in i det här? På två sätt, dels en bit som även berör den egna hälsan med tillsatta E och kemikalier, som finns i de flesta kakor och bullar som går att finna i varje dagvaruhandel, dels alla förpackningar som omger de små godsakerna.

 

Aktion 24


Nästa gång som det är din tur att bjuda på fikabröd, tag tillfället i akt och köp något som är ekologiskt. Alternativt om du är händig så kan du baka en egen kaka att bjuda på med ekologiska varor och lite kärlek, hembakt smakar alltid lite extra.

Känner du inte för att baka eller har ont om tid köp ditt fikabröd hos ditt lokala konditori. Konditorierna har ofta ett stort utbud och de använder inte en massa kemikalier och konserveringsmedel, fråga efter ekologiskt! Försök även på att välja den kaka som har mer miljövänlig förpackning och innehåller mindre E och kemikalier.

 

 

Fröken Arktis rabarberpaj

(alla råvaror är ekologiska)

 

Pajdegen:

125 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl socker

 

Färska rabarber

1-2 tsk potatismjöl

 

Gör så här:

Blanda samman smör, vetemjöl och socker till en massa  och klä sedan en pajform.  Skölj och ansa rabarbern, skär den sedan i små bitar och lägg i formen sikta lite potatismjöl över med en sil. In i ugnen på 175 grader och grädda i 30-40 minuter.

Smaklig spis !

/ Fr. A.

Annonser

2 kommentarer

  1. Koldioxidexperiment said,

    Ja! Rabarber är bland det bästa som finns. Det är bra att den kommer tidigt på säsongen och att det är världens enklaste att tillaga den i olika pajer och kakor. Det blir alltid så uppskattat.

  2. Fröken Arktis said,

    Ja, det var riktig tur tycker jag med. Rabarber är verkligen en av mina favoriter:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: