Aktion 365 – dag 26

15 maj 2009 at 12:04 e m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Shopping, Sopor & Källsortering, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Plastkasse vs. Tygkasse

 

Ja, vem är det som kommer att vinna matchen? I dagsläget ser det ut som att plastkassen har ett fenomenalt stort överläge, eftersom var och varannan människa som idag går och handlar i vårt avlånga land väljer att köpa engångsplastpåsen, gång efter annan, istället för att köpa en kasse i tyg vid ett tillfälle och sen är det bra med det.

Varför köper vi engångskassar?

Skonas komposterbara avfallspåse

Skonas komposterbara avfallspåse

Men var ligger logiken i vår konsumtion av plastpåsen? Vissa hävdar att de behöver plastkassen för att använda som soppåse och visst är det bra att återanvända kassen men det finns soppåsar att köpa som dessutom är nedbrytningsbara, ex Skonas avfallspåse.

Det kan ju knappast vara en ekonomisk fördel att köpa plastkassen varje gång man handlar. 2:- styck kostar en plastkasse idag som blir 312:- / år om vi antar att en person handlar 3 stycken kassar / vecka.

 

Jag tvivlar på att det är för kvalitetens skull som vi köper dem. Trots allt, de är inte speciellt hållbara och går de inte sönder på vägen hem från affären, i handtagen eller för att ett paket sticker hål i kassens sida, så går de sönder andra gången som den används.

Köper vi kassen av gammal vana? Eller köper vi den kanske för att det är bekvämt? Är det rädsla för att vi inte vill se ut som en miljönissenörd och förlegade tankegångar som ex. att det är inte fint nog att komma till butiken med egen kasse eller korg, vilket man gjorde i början av 1900-talet.

Varför köper du plastkasse?

 

 

Aktion 26

Tygkasse

WWFs Tygkasse

Slut ett avtal med dig själv att inte köpa fler plastpåsar när du handlar mat, ej ta emot en plastpåse av butiken när du handlar kläder, inredning etc och när de erbjuder dig en fråga personalen om påsen är fullständigt biologiskt nedbrytningsbar.

Det finns alternativ till plast, dels finns det papperspåsar, även om papper inte är det bästa alternativet så är det en förnyelsebar källa, dels finns det tygkassen som håller länge, är slitstark och går att tvätta. Tygkassar säljs i viss utsträckning i matbutikerna, ofta till fördel för en del organisationer. Tyvärr måste jag säga är de ofta ganska fula utseendemässigt men det finns alternativ för sådana som jag, som är lite mellangröna och vägrar släppa på design och stil. Men det finns även snygga kassar/väskor att tillgå. Du hittar några av dem bl.a. hos Notable och exempel på deras produkter ser du på bilderna nedan.

Snygg Tygkasse

Snygg Tygkasse

Är du händig så kan du sy en själv. Det som du behöver är ett slitstarkt tyg, gärna ett ordentligt möbeltyg, försök så långt du kan att välja tyger som är miljövänliga, med det snygga mönster som du vill ha. Kanske har du en bit tyg hemma redan, en stuvbit eller bit från en gammal möbel du ska klä om, som du kan använda.

Lycka till!

/ Fr. A.


Annonser

4 kommentarer

 1. Boman said,

  Jag har en hög med tygkassar i bilen, någon i väskan, gubben har i jackfickan. Jag syr och söljer till andra. Vi ska vinna kampen mot plasten!

 2. Fröken Arktis said,

  Härligt 🙂
  Själv håller jag mig alltid med tygkassar i bilen för då glömmer jag dem aldrig när vi väl ska iväg och handla. Sen är det nog endast en tidsfråga innan det att plastkassen förbjuds även i Sverige, många länder runtom i Europa har redan förbjudit plastkassen däri Spanien om jag inte missminner mig helt. Så det blir blomstrande tider för tygkassen framöver gissar jag på 😉

 3. Siv (Sissi) Nilsson said,

  Det är förbud att använda plastkassar även i Italien

  Sissi

 4. Fröken Arktis said,

  Japp, det är så rätt så och det kommer fler länder hela tiden som hänger på den trenden! Härligt tycker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: