Aktion 365 – dag 30

19 maj 2009 at 11:59 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Shopping, Världsprojekt, Villa, Hus & Herrgård) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Utemöbler.

 

Nu börjar det snart bli dags att sätta ut utemöblerna på balkong och altan. Själv tycker jag det är helt underbart att kunna äta min frukost ute i morgonsolen och samtidigt njuta av försommarens harmoniska surrande

Men efter en lång vinter i garaget brukar möblerna behöva en rejäl omgång med både såpa och borste. En del möbler har blivit uttjänta och behöver bytas ut, vilket är något som kommer att bli dagens aktion.

 

Aktion 30


Istället för att köpa de kommersiella utemöblerna i grön eller vit plast som för visso håller i ett par år, är enkla att spola av men byggda av just plast och tenderar att lukta skunk när de stått i solen ett par veckor, gå på loppis!

Utemöbler behöver inte vara enhetliga på det viset att de är stöpta i samma form. Det finns många sätt att uppnå en enlighet och ett sätt är att sätta lite färg på dem. I diverse loppisbutiker går att finna gamla stolar i trä vilka är enkla att måla om och piffa till med lite tygkuddar att sitta på.

Se till att du använder en färg som gör att möblerna tål väta och glöm inte att måla under fötterna på stolarna. I annat fall tränger väta upp och fördärvar stolarna på direkten.  Du kan skapa din helt egna stil samtidigt som du är moderiktig och miljövänlig, helt i min egen smak!

 

FSC

FSC

Det finns även fina möbler i trä att köpa i butikerna men se då till att de är miljövänliga och tillverkade i FSC märkta av icke tropiskt ursprung. Be om att få se märkningen på möblerna du köper.

Var vaksam mot formuleringar som : ”bärkraftigt producerat” ”statligt kontrollerat” ”nästan eller snart FSC-certifierad” ”inne i en certifieringsprocess” ”klass två-certifierad”. Alla dessa benämningar är formuleringar som döljer träts sanna ursprung dvs skövlade regnskogar och illegal avverkning. Produkten är ej heller FSC märkt om det står en namngiven miljöorganisation. Kort sagt lita enbart på stämpeln FSC. För mer information se naturskyddsföreningen.

Lycka till !

/ Fr. A.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: