Aktion 365 – dag 32

21 maj 2009 at 4:26 e m (Uncategorized) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Vårt dagliga bröd?

Bröd är en daglig vara som i princip finns på allas matbord nästan varje dag vilket är fullständigt förklarligt för hur gott det är inte att sätta tänderna i en skiva eller två. Men under senaste tiden har vi alla blivit varse om att där finns mer än nyttigheter i vårt bröd. En massa skräp som kemikalier, E och konserveringsmedel har invaderat vår mat och så även brödet. Så hur hände det här? När blev brödet konstgjort?

Bröd?

Bröd?

Aktion 32

Knåda deg

Knåda deg

Baka ditt eget bröd så slipper du från alla kemikalier, du vet vad det är i ditt bröd och du vet att det är bakat med kärlek 😉 Har du inte tid att baka eller känner att när det kommer till bakning så har du tummen mitt i handen då kan du alltid gå till ditt lokala konditori och köpa bröd direkt från bagaren, men fråga dem gärna hur de bakar sitt bröd och om de använder några tillsatser.

Limpor

Limpor

Fröken Arktis matbröd

(2 Limpor eller 24 bullar alltid ekologiska ingredienser)

50 g jäst

1/2 L mjölk

50 g smält smör

2 msk honung

1 tsk salt

1 msk valfria kryddor

1 1/4 L blandade mjölsorter

Gör så här:

Lös upp jästen i en bunke tillsammans med 1 dl av mjölken. Ljumma resten av mjölken i det smälta smöret och häll över degspadet. Häll i salt, honung och valfria kryddor som ex timjan och rosmarin. Blanda runt och häll sedan över 1 L av mjölsorterna. Blanda ordentligt tills du har en smidig deg, häll på ytterligare mjöl tills dess att degen släpper från kanterna.

Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 45 min. Se till att degen inte står i drag då höjer den sig ej.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den smidig. Dela sedan brödet i två eller flera delar beroende på om du gör bröd eller bullar. Forma till limpor eller bullar och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. In i ugn på 220 grader vid bullar i ca 10 minuter och ca 30 minuter för bröd. Tag en sticka och känn efter om brödet är färdigt.

Smaklig spis!

/ Fr. A.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: