Ättika tättika…

28 maj 2009 at 1:54 e m (Ekologiskt & Miljövänligt, Mat, Miljö & Klimat, recept, Rengöring, Tips & Råd) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Ättika tättika…

 

Tuntan luntan, kråkan satt på tallegren, hon sa ett, hon sa tu, ute ska du vara nu. Jag har för mig att det var så här som ramsan gick men helt säker är jag inte. Men det spelar inte så stor roll, eftersom det endast är ättika som jag kommer att ta upp idag.

Ättika är ett fantastiskt medel, nästintill ett universalmedel för att vara exakt, och det har många goda användningsområden. Så om du inte redan har en stor flaska av denna utsökta vara i ditt skafferi så kan jag rekommendera att införskaffa detta, visserligen något skarpt doftande elixir, till din rengöringsarsenal. Tro mig, du kommer inte att ångra dig.

Användning och tillverkning.

Ättikssyra är ett konserveringsmedel och används ofta i matlagning till olika sorters örtilikörer, inläggningar då det håller bakterier och mögel borta. Tillverkningen av ättika sker genom att alkohol får jäsa tills ättikssyra bildas. Etanolen försvinner när ättikan bildats. Skillnaden mellan vinäger och ättika är att vinäger tillverkas genom att jäsa vin eller cider.

Acetum

I Sverige har ättika använts sedan 1600- talet men även de gamla romarna använde sig av elixiret. Vi kan gå ytterligare längre tillbaka i tiden så långt som till Egypten och Mesopotamien för att spåra ättikans härkomst. Ättika gick länge under benämningen acetum och under lång tid skildes inte ättika och vinäger åt, utan gick båda under samma namn, acetum. Först 1925 dök ordet vinäger upp i svenskan, ett låneord från franskans vinaigre från latinets vinum (vin) och acetum (ättiksyra)

Ättiksyran har många namn.

Det finns olika koncentrationer av ättika men de vanligaste idag är 12% men mest vanligt är 24%. 90 – 100% ättika kallas i folkmun även för isättika, den har en hög smältpunkt och stelnar i rumstemperatur, ex. 96% stelnar vid ca 16-17 grader. Ättikssyra (etansyra) har en procenthalt mellan 90-40% men är även den frätande och används inte i livsmedel. Ättikssprit är normalt sett 12 %, inläggningättika 6 %, matättika 3% och bordsättika 2%. Ättika är vad man kallar för hygroskopisk vilket innebär att den tar upp fukt från luften. När ättika avdunstar lämnar den inget doftspår.

Ättika kan användas till :

Antibakteriellt medel häll i en sprayflaska 50%ättika 50% vatten spraya på diskbänk, kylskåp toavask, köksbord osv efter grundrengöring med grönsåpa och det är kliniskt rent.

Bestick och porslin. Gör besticken blanka och fina igen genom att doppa dem i ättika och sen putsa med en torr trasa kan du få bort den flammiga tonen och rostfläckar. Även avlagringar från te eller kaffe kan avlägsnas.

 

Burar till husdjur. En del avlagringar från våra små husdjur som hålls i bur är svåra att få bort men prova lite ättika och skrubba med borste.

 

Bakredskap. Dessa blir lätt rena om man använder 2 msk ättika tillsammans med diskvattnet och låter allt ligga en stund innan man diskar.

 

 

 

Diskmaskinen. Ekospolglans: Blanda 20 g citronsyra med 1L vatten och häll i spolglansfacket. Eller så kan man använda sig av 1/2 dl ättika.

 

 

 

Disktrasan stinker efter ett tag oavsett hur man beter sig men lägg den i en blandning av 3L vatten med 1 msk ättika och dra ett tag så försvinner den unkna lukten.

Duschkabin. Blanda 2 msk ättika med lite diskmedel och vatten. Torka över duschkabinen och låt medlet verka ett par minuter innan du sköljer av det med vatten.

Dålig lukt. Ibland kan frys, kyl få en unken lukt om man råkat få något olämpligt i den. En annan sak som kan ställa till det är feströkning inomhus som skapar en smärre odör. Men hav förtröstan lite ättika fixas det på ett kick. 4 msk ättika i ljummet vatten och torka ur och kyl och frys blir som ny igen. En skål med lite ättika i botten som får stå ett par timmar i rummet tar bort rökdoft. Så gäller även för toaletten och oönskad doft från kattlådan.

Fisken blir vitare och fastare i köttet om man häller några droppar ättika i vattnet.

Fläckar från frukt och bär går bort genom att tvätta sig i vatten med en skvätt ättika. Svettfläckar går bort om man tvättar med utspädd ättika.

 

Fönster och bilrutor blir fina utan någon flammig hinna om man blandar 1/2 dl ättika i 5 L ljummet vatten och lite diskmedel.

Grytor av rostfritt stål och aluminiumkärl kan få fläckar och missfärgningar men det åtgärdas genom att koka ur dem med en ättiksblandning. 1 dl ättika och 3 dl vatten.

Hammock, segel, utemöbler. Bruna fläckar är lätt att få bort från utemöbler, segel och hammock genom att tvätta med ättika.

Hicka botas med att suga på en sockerbit som först doppats i lite ättika.

Hund & Katt. Problem med markering och klös på möbler? Stryk ättika på de ställen som är problem och upprepa processen ett par gånger.

Insektsbett. Badda med vatten och ättika för att lindra klådan.

Kaffebryggare/Vattenkokare. Det är väldigt lätt att avkalka kaffebryggaren 2 dl ättiksprit och 8 dl vatten. Häll i kaffebryggaren och låt rinna igenom till hälften, slår av bryggaren och sen väntar man 15 minuter innan man låter resten rinna igenom.

Kalkbortagningsmedel i badrum eller kök. Tag ren ättika på en borste och skrubba eller häll lite potatismjöl på fläckarna därefter ren ättika och skrubba. OBS! Ättika får inte användas på marmorytor!

 

Kakelfog som hamnat fel tas bort med ättika.

 

Koppar & Mässing. Använd 1 msk ättika och 2 msk salt och gnugga föremålen lätt med en mjuk trasa. Skölj av i ljummet vatten och torka torrt.

 

Köksredskap kan ta upp lukt från fisk, lök och andra starkt doftande matvaror. Skrubba med 1/2 dl vatten och 1/2 dl ättika och skölj sedan av i hett vatten.

Kristallglas. Skölj i vatten med lite ättika och låt självtorka så försvinner missfärgningar och kalkränder.

Löss på rosor försvinner om man sprutar en blandning av 1 dl ättika, 1 dl grönsåpa och 10 L vatten på dem.

 

Maränger blir fluffigare och vitare om man häller 1/2 krm ättika i smeten.

 

Missfärgade vaser, karaffer osv. Lika delar ättika och vatten, låt stå över natten, diska och skölj av.

 

Missfärgad toastol blir fin igen när du häller i ättika och låter stå en liten tid, borsta rent sen är det klart.

 

Mossa & alger går bort på tak, stenplattor och asfalt med att spraya eller hälla en blandning 50/50 ättika och vatten.

 

Muggar & koppar missfärgade med avlagringar från kaffe, te, och tandkräm går bort med hjälp av några droppar ättika på en torr trasa. Är det tjocka avlagringar häll ättika i koppen och låt stå över natten.

 

Myror skyr dina stövlar i skogen om du stryker dem med ättika.

Myror inomhus avhjälps genom att fukta en trasa med lite ättika och stryka längs lister och trösklar, upprepa varannan dag första veckan och sen en gång i veckan så håller myrorna sig borta.

 

Ogräs på grusgångar kan tas bort med en del ättika och en del vatten blandat. Häll på vid torr väderlek för bästa resultat.

 

Penslar som blivit hårda blir mjuka igenom när de ställs i kokhet ättika ett par minuter.

 

Röklukt tas bort med att låta en skål stå med lite ättika i rummet ett par timmar.

 

Saltränder på läder och mocka tas bort med ett par droppar ättika på fuktad trasa.

 

Sidenblus blir antistatisk om man häller lite ättika i sista sköjvattnet.

 

Småflugor i huset försvinner med ett litet glas ättika som ställs i rummet.

Snittblommor med hård och medelhård stjälk håller längre om man lägger 10 stycken sockerbitar med 1 tsk ättika och 1 L vatten.

Sotigt glas på kakelugn tas bort med lite ättika på en svamp och putsa.

 

Spegelrengöringsmedel fungerar alldeles utmärkt att rengöra speglar med och ger lika fin glans, tar bort fettfläckar och annat skräp fort.

 

Strykjärnets beläggning som bränts fast tas bort med 1msk ättika + 1 msk vatten. Ångstrykjärn avkalkas med 1 msk ättika tillsammans med vattnet i strykjärnets behållare. Stryk som vanligt.

 

Svettlukt på kläder luktar ofta när de blir varma. Istället för att kasta dem lägg kläderna i blöt i utspädd ättika före tvätt.

 

Torktumlarens sensorer kalkas lätt igen om du befinner dig i ett kalkrikt område. Torka av dem med en fuktad trasa ättika.

 

Trädgårdsmöbler som blivit gröna av alger. 2 dl ättika med 1 L ljummet vatten skölj sedan noga med vatten.

 

Ugnsrengöring. En djup tallrik ättika i ugnen på 50 grader och låt stå i en timme tar bort smuts. Tvätta rent efter.

 

Vattenkran och duschstril kan korkas igen av kalk använd ättika så löses det upp.

 

Vidbrända grytor & kastruller. Koka upp ättika och låt stå, diska sen.

 

Vinterförvaring av båt. Om man ställer ut muggar med ättika i båten över vintern slipper man mögelbildning.

Vittvätt speciellt vita linnedukar och handdukar kan bli gulbruna i tonen med tiden men om man tillsätter lite ättika till tvättmedlet blir tvätten vit. 1,5 dl ättika blandas i tvättmedlet, tvätta i 60 grader.

Ägg. För att äggen inte ska spricka häller några droppar ättika i vattnet så slipper du det.

 

 

 

Spara på miljön och använd din ättika!

Du kan spara mycket pengar på rengöringsmedel. Istället för att köpa nytt spegelrengöringsmedel, duschkabinsmedel, trädgårdsmöbelrengöringsmedel, insektsmedel mot småflugor, myrr, doftspray mot rök eller att ha på toan, ogräsmedel, antibakteriellt medel, rengöringsmedel till bestick, fönstermedel, kalkborttagningsmedel, kemiska medel till dina snittblommor osv köp 1 flaska ättika.

Källor:

Perstorp ättika

Wikipedia

Shenet

Nationalencyklopedien

Annonser

14 kommentarer

 1. Helene said,

  HEj…

  Läser att man kan tvätta bort alger på utemöblerna, men blir lite förvånad är man ska skölja efter med ättika! har det blivit ett litet tryck fel? För jag antar att jag ska skölja med vatten efteråt. Det låter mycket rimligare.

  Tack för mig// Helene

 2. Fröken Arktis said,

  Hej Helene!
  Naturligtvis har du rätt, visst ska det vara vatten som man sköljer med och inte ättika. En ordentlig blunder till tryckfel, jag ordnar till det.
  Tack för dina skarpa ögon 🙂
  Mvh
  / Fr. A.

 3. Eva Frisk said,

  Hej Det finns ju olika styrkor på ättikan, När det står utspädd ättika på till exempel om man vill få bort svettlukt. Hur mycket ska man ta för att det ska göra verkan och vilken av dem 12% eller 24% är det man menar isåfall?
  Mvh Eva

 4. Fröken Arktis said,

  Hej Eva!

  Ja, det var en bra fråga. Dels beror det på vilka material som plaggen är gjorda av men som regel brukar jag köra det säkra före det osäkra, så slipper man otrevliga överraskningar. Om det är gäller plagg med fina fibrer och som du är rädd om så rekommenderar jag att inte använda en procentsats över 6% men generellt sett så kan man använda sig av en 12 % ättikslösning. Blanda 2 dl av ättikslösningen till 10 L vatten i hink och låt ligga i minst 15 min men inte över 30 min då färg kan släppa från tyget och fibrer kan ta stryk. Sen kan man ju alltid tänka på de vanliga sakerna som att inte blanda färgade plagg med vita och separera nyinköpta plagg med gamla.

  Lycka till !

  / Fr.A.

 5. Kristina said,

  Hej!

  Jag bor i Italien och här finns ingen ättika, tyvärr. Kan jag använda vitvinsvinäger i stället?

  Mvh Kristina

 6. Fröken Arktis said,

  Hej Kristina!

  Jo, det ska gå bra att använda vinäger istället för ättika. Det som kan vara problem med vinägern är att den tar lite längre tid att dunsta så doften sitter nog i en stund längre än med ättika. Sen är vinägern inte lika koncentrerad, utan är oftast 6% och motsvarar ättikans 6%, så kanske får du räkna med att ha lite tålamod vid vissa användningsområden och kanske antingen upprepa processen eller öka tiden (dock inte vid kläder, eftersom det kan ge missfärgningar på delikata material) för att få samma resultat som ättikan. I övrigt kan jag inte se att det ska vara några direkta hinder för vinägerns frammarsch så länge som man inte använder en färgad vinäger. Berätta gärna hur det går 🙂
  Lycka till!

  / Fr. A.

 7. Kristina said,

  Hej!

  Tack för svaret. Jag ska testa! En del tips vet jag redan att dom funkar lika bra, t.ex som luftrenare i kyl och på toa etc. Jag tror att kalkborttagning ska funka också; hemmafruarna här brukar tipsa om sånt ibland.
  Måste testa att få bort svettlukten från sonens t-shirts! Har kämpat med den läääänge. och har inte velat slänga bort nästan nya tröjor.

  Mvh Kristina

 8. Kristina said,

  Hej!

  Nu har jag provat lite med vinäger. Svettlukt får jag inte bort, tyvärr :-(. Kalkavlagringar håller jag på att kämpa med. Har tagit ren vinäger och hällit i en sprutflaska som jag använder till badrumsrengöring. Får se om det ger resultat efter hand.
  Har en liten fråga som jag undrat lite över: vilket är bäst, att hälla ut överbliven frityrolja i vasken eller hälla den i en PLASTMUGG och kasta den i soporna, man har ju inte alltid andra förpackningar till hands.

  Mvh Kristina

 9. Fröken Arktis said,

  Hej Kristina!

  Roligt att höra av dig igen! Vad tråkigt att inte svettlukten gick bort, jag höll tummarna för dig. Det finns ett par andra alternativ som man kan prova; Man kan exempelvis ta ett par droppar glycerol/glycerin ( samma sak benämns bara olika) och gnida in tillsammans med tvättmedel och därefter tvätta som vanligt. Ett annat trixs som jag läste om ska vara att doppa i kokande vatten de utsatta områden och sedan tvätta men det skulle jag personligen vara lite försiktig med om det är ömtåliga tyger. Till sist så kan man enligt källa ta bort ammoniakhaltiga dofter som svett genom att använda en skopa ca 1/2 dl natriumbikarbonat i tvättmaskinen för att ta bort svett från kläder och textilier. Vet inte om du redan har provat något av dessa alternativ men något kanske kan hjälpa 🙂
  När det kommer till frityroljan i vasken så är det inte att rekommendera eftersom olja och fett mer än gärna sätter igen rören och då får man tillkalla en rörmokare i värsta fall. Däremot så kan man sortera oljan som brännbart i soporna, det går alldeles utmärkt om man inte har möjlighet att inlämna den till speciell station, eller om man känner någon som tillverkar sin egen miljövänliga bensin från frityrolja som behöver.
  Lycka till !

  /Fr. A.

 10. Kristina said,

  Ska prova med bikarbonat vid nästa tvätt! Fotbollssäsongen har just börjat här för killarna
  och dofterna är inte angenäma :-s

  /Kristina

 11. Fröken Arktis said,

  Skratt, nej sådana dofter undviker man gärna om man kan, har oxå varit med om det. Hoppas att bikarbonat fungerar 🙂

  / Fr. A.

 12. Tanja said,

  Tack för grymmaste tipsen! Nu ska här användas ättika!
  Ha det gott 🙂

 13. Mona said,

  -Diskmaskinen. Ekospolglans: Eller så kan man använda sig av 1/2 dl ättika och blanda med 1Liter vatten eller bara som det är?

 14. Fröken Arktis said,

  Du kan använda ättikan precis som den är men om du känner dig osäker så kan du spä ut den till hälften med vatten. Däremot är 1 L lite väl mycket att ta i, då får du inte mycket effekt. Det är endast med citronsyran som du behöver spå så mycket eftersom den är så skarp. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: