Aktion 365 – dag 44

02 juni 2009 at 8:57 f m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Mat, Miljö & Klimat, recept, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Grön Meny

 

Maten är något som behöver planeras lite i förväg men det går även att snittsa till det om man har ont om tid. En studenten meny kan se ut på många olika sätt och här finns tre olika ekologiska alternativ som man kan använda sig av.

 

Aktion 44

 

Gör maten till studenten grön. Handla i så stor utsträckning som det är möjligt ekologiska varor och varor som är närodlade. Försök att beräkna för varje person hur mycket som går åt och om det blir rester över ta hand om dem, frys in eller ställ i kyl.

 

Alt 1 ) Den klassiska smörgåstårtan!

En smörgåstårta förknippar vi med högtider som påsk, nationaldagen, dop, skolavslutning och när någon fyller jämt. Smörgåstårtan finns i många olika variationer som det finns smaker och det finns både varma och kalla sorter. Det som enligt traditionen ska känneteckna en smörgåstårta är att den är tillräckligt stor så att den rymmer mycket pålägg och fyllning vilket ger den en konsistens som, och innehar en form som utseendemässigt, mer påminner om en tårta. En smörgåstårta ska vara uppbyggd i flera lager där olika former av pålägg och krämiga fyllningar varvas. Smörgåstårtan uppfanns av Gunnar Sjödahl som under 1960-talet arbetede på Wedemarkts konditori i Östersund.

 

Använd ekologiska och närodlade ingredienser i så hög utsträckning som möjligt.

 

Det här behövs till 8 bitar:
8 skivor landgångsbröd

Fyllning:
100 g rökt lax
2 burkar krabba, à 170 g
2 ägg, kokta
1 glas vit sparris, 330 g
1 dl majonnäs
1 dl vispgrädde eller creme fraiche, hårt vispad
150 g philadelphiaost
1 dl gröna ärter, konserverade
1 dl purjolök, hackad
1 msk hummerfond, konc
1 msk dill, hackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:
400 g naturell Kavli mjukost
250 g räkor med skal
2 dl gräslök, dill och persilja, hackad
friséesallat
8 skivor rökt lax
citronskivor
250 g grön sparris, kokt

Gör så här:
1. Hacka laxen till fyllningen. Skär brödskivorna lika långa (2xbredden = längden.) Låt krabbköttet rinna av i en sil. Skala och hacka äggen. Skär den vita sparrisen i bitar och krama ur vätskan.
2. Blanda samman majonnäs, vispgrädde och philadelphiaost. Blanda ner lax, krabba, ägg, sparris, ärter, purjolök, hummerfond, dill, salt och peppar. Smaka av.
3. Lägg ut två brödskivor på ett serveringsfat och bred på en tredjedel av fyllningen. Lägg på ett nytt lager bröd och fyllning tvärs över det första och sedan ytterligare ett lager. Avsluta med två brödskivor ovanpå.
4. Bred mjukost ovanpå och runt om smörgåstårtan. Skala räkorna. Tryck fast kryddgrönt på tårtans sidor med en palettkniv eller en sked. Dekorera med friséesallat, räkor, laxrosor, citronskivor och grön sparris som på bilden. Servera med en blandad grönsallad.

Tips!
Smörgåstårtan blir allra saftigast och godast om den förbereds ett par timmar innan den ska serveras. Förbered t o m mjukosten. Täck sedan tårtan med plastfolie och låt den stå i kylen.

Receptet är hämtat från Tasteline.

 

Alt 2 ) Den inbjudande buffén

En buffé är inget för den som inte tycker om att laga mat utan det krävs lite kärlek för kokkonstens yrke för ett liknande ingrepp. Det svåraste med en buffé är att beräkna hur mycket sällskapet kommer att äta, vilket är lite av en konst. Generellt sett så kan man se till om man har några storätare i gänget, dessa (inget ont om er vi uppskattar er förmåga att njuta av maten) räknas som två. Barn brukar inte äta så mycket och ibland kanske det är enklare att göra ett barnvänligt alternativ speciellt om barnen är små (barnmeny finns i slutet).

 

Använd ekologiska och närodlade ingredienser i så hög utsträckning som möjligt.

Buffébröd – Enkla örtsnäckor med basilika och oregano

Deg

50 g jäst
2 msk rapsolja
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
6,5 dl vetemjöl

Fyllning
2 dl örtkryddor , färska ex bladpersilja, basilika, oregano
2,5 dl kella
salt & peppar

Garnering
1 st ägg

Tillagning

ca 20 bröd
Tillagningstid inkl jästid 1,5 timmar

Värm mjölken fingervarm, max 37grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken, salt och rapsolja, rör så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen för hand eller i maskin till den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Finhacka de färska örterna för hand eller använd en mixer, blanda med Kesella och smaka av med salt och peppar. Sätt på ugnen 250 grader. Kavla ut degen till en stor platt fyrkant, ca 1 cm tjock. Bred ut ört- och kesellablandningen, rulla ihop och skär rullen i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg snäckorna med en cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Bröden ska jäsa ihop till ett stort brytbröd. Lät bröden jäsa ca 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Tips! Strö lite flingsalt ovanpå snäckorna innan gräddningen.

Fransk potatissallad

( 16  port)

2400 g kokt färskpotatis

8 msk vitvinsvinäger

16 msk olivolja

4 st vitlöksklyftor

4 msk dijonsenap

salt & vitpeppar

12 msk persilja, finhackad

12 msk gräslök finhackad

8 msk kapris

 

Tillagning

Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i större bitar. Blanda samman dressingen. Slå dressingen över potatisen och rör om mycket försiktigt så potatisen inte trasas sönder. Tillsätt örter och kapris. Ställ potatissalladen kallt någon halvtimme före servering.

Fröken Arktis Grönsallad

(16 pers)

4 st isbergssallad

3 st rödlök

3 st gurka

2 pkt sockerärtor eller 500 g

1 1/2 Cantaloupemelon tärnad

2 st mozarella ostar

balsamicovinäger

honung

salt & peppar

franska örter

Gör så här:

Strimla salladen fint, skala gurkan och tag ur kärnhuset och skär den i lagom stora trekanstbitar. Skiva rödlöken fint, ev skär sockerärtorna på mitten ( helt beroende på smak). Häll en nypa salt och peppar över salladen och 2 msk franska örter, blanda salladen. Tärna melonen och blanda i och bryt sönder mozarellan och lägg överst. Blanda samman lika delar av balsamicovinäger och honung i ett separat kärl. Dressingen ringlas sedan över salladen vid bordet.

Fröken Arktis kycklingspett

(16 port. samt ett par vegetariska)

2 kg kycklingfilé

40 st färska championer

40 st charlottenlök

5 st röd paprika

6 msk hickory barbeque sause

sesamfrön

salt & peppar

3 msk honung

3 msk dijonsenap

4 st vitlöksklyftor

1 rödlök finhackad

Gör så här :

Tina kycklingen och ansa den från hinnor och skräp, skär den sedan i lagom stora bitar att trä på spetten. Lägg spetten i blöt ett par timmar innan om du använder träspett, annars bränns de lätt i ugn eller på grill. Blanda samman dijonsenap, honung, hickory sause, finhackad vitlök, rödlök och salt & peppar. Rensa och skölj championerna, paprikan och skär paprikan i lagom stora bitar. Skala charlottenlöken. Trä sedan upp kyckling, championer,paprika och lök på spetten. Receptet blir även till ett par vegetariska alternativ om någon i sällskapet inte äter kött exkludera bara kycklingen och trä på lite extra grönsaker istället.

Pensla över rikligt med marinaden och rulla i sesamfrön innan du steker spetten hastigt i en stekpanna, de ska få en gyllenbrun färg. Lägg  spetten i ugnsformen och sedan åker de in i ugnen, ca 5 – 8 minuter ställ in i ugnen på 175 grader. Kontrollera att spetten är färdiga innan du låter dem svalna och förvara dem i kylen. Servera dem kalla eller värm på dem i ugnen innan.

Grillad fläskfilé med bacon- och kaprisvinägrett

20 port.)

2 kg fläskfilé

flingsalt

svartpeppar

140 g bacon

1 dl olivolja

0,5 dl balsamvinäger

2 msk flytande honung

3 msk kapris

 

Tillagning

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna från hinnor. Grilla eller bryn dem hastigt runtom så de får vacker färg. Salta och peppra. Lägg köttet i en form och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 67 grader. Tag ut köttet och låt det vila inlindat i folie. När det kallnat kan du lägga in det i kylen över natten.

 

Tärna baconet fint och bryn det utan fett i en panna tills det blir krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Vispa ihop olja, balsamvinäger och honung. Rör i bacon och kapris. Smaka av med lite salt och peppar. Skiva köttet tunt, lägg upp på två vackra fat och skeda dressingen över. Garnera gärna med kryddgrönt.

Recept hämtat från Tasteline: Liselotte Forslin

Färskoströra med pumpafrön

( 20 port.)

5 dl pumpafrön

100 g rucola

4 dl crème fraîche

200 g philadelphiaost

1 st citron saften

3 st vitlöksklyftor, pressade

salt & peppar

 


Tillagning

Rosta pumpafrön i torr stekpanna tills de fått fin gyllene färg. Skölj och hacka rucolan. Kör alla ingredienser i en matberedare till fin kräm. Salta och peppra efter smak. Dekorera med pumpafrön.

 

Barnmeny Igelkotten:

Potatismos, grillkorv och köttbullar

20 st potatis

50 g smör

salt & vitpeppar ( var försiktig med kryddningen)

1- 2 dl mjölk

2 paket korv

1 par strån av gräslök

 

Gör så här :

Koka potatis och mosa den sedan, lägg i smöret och låt smälta, häll i lite mjölk och krydda försiktigt. Tag fram elvispen och vispa tills du får en bra konsistens, justera med mjölk om det behövs.

Köttbullar

500 g blandfärs

1 mosad gul lök

2 ägg

2 msk ströbröd

1/2 dl mjölk

salt & peppar

 

Gör så här:

Blanda samman köttfärs och den mosade löken, ägg salt & peppar. Häll i mjölk tillsammans med ströbröd och låt det suga åt sig av vätskan. Blanda allt och rulla sen till bollar och stek i smörad panna.

 

För att tillverka igelkotten gör så här :

Lägg upp potatismosen på ett fat. Dela grillkorven på mitten och stek den, stick sedan in dem i potatismoset. Lägg köttbullarna runt om igelkotten och använd två stycken till ögon. Klipp till några strån av gräslök och använd som morrhår. Servera med ketchup och lite gurka.

 

Barnens efterrätt : Glass i stora lass med chokladsås och strössel

 

Alt 3) Beställ ekologiskt från catering eller be någon kökskunnig att laga maten åt dig.

Har du inte tid så kan det vara ett alternativ att beställa mat från någon av de befintliga restaurangerna som ägnar sig åt catering. Det finns idag många som har catering och ett stort ekologiskt utbud, se efter vilket utbud som finns i din stad.

 

Den ljuvliga efterrätten med kaffe och sting.

Efterrätt är något som hör till en måltid och framförallt när det gäller att fira något. När man är många fungerar tårta alltid bäst och nedan finner ni tre likvärdiga alternativ för olika smak.

Använd ekologiska och närodlade ingredienser i så hög utsträckning som möjligt.

Moccatårta

( 24 bitar)

 

Marängbottnar

8 st äggvitor

300 g socker (3 1/2 dl)

2 msk potatismjöl

 

Mockakräm

0,5 dl pulverkaffe + 2 msk hett vatten

300 g smör rumsvarmt

4 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

8 st äggulor

 

Chokladmousse

250 g mörk choklad

2 msk pulverkaffe

4 dl vispgrädde

 

Dekoration

kanderade violer och rosenblad eller färska bär

 

Tillagning


Marängbotten: Värm ugnen till 110 grader. Det är viktigt att bunke och vispar är väl rengjorda för att marängen ska bli luftig. Separera äggula och äggvita. Spara gulorna för sig och lägg vitorna i en rymlig skål. Blanda ner hälften av sockret och vispa med elvisp tills vitorna är hårda och fasta. Blanda resten av sockret med potatismjölet, häll ner i äggvitan och fortsätt att vispa tills sockret har löst sig. Lägg bakplåtspapper i två långpannor. Fördela smeten till två avlånga bottnar i varje panna. Jämna ut med en slickepott. Sätt plåtarna ungefär i mitten av ugnen och grädda i två timmar med varmluft. Har du inte varmluftsugn, höj värmen till 125 grader och byt plats på plåtarna efter halva tiden. Låt bottnarna stå kvar i ugnen medan de svalnar.

Mockakräm: Lös upp kaffepulvret i vattnet och låt det kallna. Rör smöret poröst med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt gulorna en i taget och häll till sist i kaffet, lite åt gången så att det går ihop med smöret.

Chokladmousse: Smält choklad i mikron på full effekt i en minut. Rör om i chokladen, mikra 30 sekunder och rör om igen. Upprepa tills chokladen har smält. Lös upp kaffepulvret i chokladen och låt svalna. Vispa grädden tills den är fast, men inte för hård. Låt stå framme i rumstemperatur i minst 30 minuter. Nu är chokladen och grädden närmare varandra i temperatur och kan blandas utan att moussen riskerar att skära sig.

Lägg samman bottnarna med mousse emellan. Spritsa mockakrämen ovanpå tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen innan. Dekorera med kanderade violer och rosenblad eller färska bär.

Recept hämtat från Tasteline: Aice Brax

Bär och chokladkolatårta

(10 bitar)

3st ägg

2 dl socker

1 dl hett vatten

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

Chokladkolakräm

4 dl äggula

1,5 dl socker

1 dl vispgrädde

125 g mörk choklad i bitar

Fyllning och dekoration

1 dl pressad apelsin

2,5 dl vispad grädde

1 L jordgubbar

2 dl blåbär

ätbara blommor

Tillagning

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa ägg och socker länge tills smeten blir vit och pösig. Häll i det heta vattnet under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, häll i det under omrörning i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i 175° i ca 35 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Blanda äggulor, socker och grädde i en liten kastrull. Låt sjuda under omrörning i ca 3-5 minuter, tills den tjocknar. Ta av från värmen och lägg i chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt kallna helt innan den breds på tårtan. Förbered dekorationen genom att vispa grädden löst och skiva jordgubbarna. Skär kakan i tre bottnar. Fukta dem med apelsinsaften. Bred på chokladkrämen. Lägg på skivade jordgubbar. Lägg på en botten och resterande chokladkräm och jordgubbar. Lägg på den tredje tårtbotten. Bred på grädden på sidorna och ovanpå tårtan. Dekorera med kronblad av rosor eller solros och maskrosor. Lägg på bär och ev pelargonblommor.

Recept hämtat från Tasteline: Tina Hellberg

Ljuvligt rosa petit chou-tårta

(ca 80 stycken)

2,5 dl mjölk

2,5 dl vatten

160 g smör

0,5 tsk salt

4 dl mjöl

7 st ägg

Mousse

5 st gelatinblad

600 g hallon , frysta

1,5 dl strösocker

5 dl vispgrädde

florsocker

färska hallon till garnering

rosenblad till garnering

Tilllagning

Petit chouer:

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp mjölk, vatten, fett och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och rör kraftigt med en träslev så att smeten släpper botten och kanter. Tag kastrullen från värmen och häll över i en ny skål. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa ihop till en jämn smet. Klicka ut smeten, 2 msk stora, på plåt klädd i bakplåtspapper. Grädda i 8–10 minuter tills de blir höga och fint gyllenbruna. Låt svalna.

Hallonmousse:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Lägg upp frysta hallon i en skål och strö över socker och låt tina. Vispa grädden till krämig konsistens, inte för hårt. Lägg 1 dl av hallonen i en kastrull och koka upp. Dra av kastrullen från spisen och lägg i de urkramade gelatinbladen så att de smälter. Blanda ner de varma ¬hallonen i de kalla. Vänd ner hallonblandningen i grädden och rör ihop till jämn smet och häll upp i spritspåse. Låt vila i kylen över natten.

Tårtarrangemang:
Skär eller klipp av locket på varje petit chou. Spritsa/klicka hallonmousse på nederdelen och lägg på locket. Ta fram ett fat och bygg en pyramid av de fyllda petit chouerna. Klicka extra mousse mellan lagren för att få pyramiden att hålla ihop. Pudra tårtan med florsocker och dekorera med färska hallon, toppa gärna med en rosenknopp och strö rosenblad runt om.

Recept hämtat från Tasteline: Cous cous catering och event


Tja vad mer kan jag säga än…


Smaklig spis !


/ Fr. A.

 

Källor:

 

Wikipedia

Smörgåstårta

Tasteline

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: