Aktion 365 – dag 45

03 juni 2009 at 9:15 f m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, recept, Sverige, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


 

 

Dukning förskönar,

given ögat salig nåd,

Drycken förärar,

höj nu glaset i en skål!

 

 

 

 

 

 

 



Dukning

När det kommer till dukningen finns det många saker som man kan spara miljön på. Mängden av alla engångsartiklar som konsumeras under studenten är ofantligt stor och här är en del saker som vi kan göra för att förändra det.

 

Aktion 45

 

Använd inte engångsartiklar till studentbordets dukning. Använd saker som går att återanvända trots det faktum att det kräver lite mer arbete men i längden inte mer än den energi som går åt att slänga sakerna i soporna. Köp ekologiska drycker till bordet. Alternativ finner du nedan vilka fungerar tillsammans med de menyer som du finner i aktion 44.

 

Bordsduken

Det första som läggs på bordet är duken. Men istället för att välja en pappersduk som visserligen är lätt att bara riva av och stoppa i soporna varvid man sen som bekant av med” problemet”, eller är vi? Varför inte använda dukar om det finns tillgång till sådana? Tillfällen som detta är som gjort för att lägga på finduken.

Om man inte har tillgång till dukar så finns alltid alternativ, ett är att använda lakan. Bara man stryker på dem lite för att få ur de värsta rynkorna så fungerar lakan alldeles utmärkt som duk. Varför inte göra en grej av det? Låt alla gäster som kommer till studenten skriva en hälsning på lakanet, texterna kan sedan broderas och följa med till nästkommande stora kalas, ett minne för livet.

Porslin, glas och bestick

 

Använd vanligt porslin, riktiga glas och riktiga bestick till dukningen och skippa ens tanken på papperstallrikar, plastglas och plastbestick. Det gör inget om det är lite omaka, duka varannan eller var tredje så får du det att fungera. Visst finns det gamla etiketts regler men vissa regler kan man tänja lite på speciellt när det gagnar miljön. Om du inte har tillräckligt med tallrikar, glas eller bestick fråga i din bekantskapskrets om du kanske kan få låna.

Servetter

Servetter är något som brukar finnas på varje stort kalas men har du möjlighet så använd linneservetter. Har du intetillräckligt, låna i din bekantskapskrets. Linneservetter brukar gå att finna på loppisar men finns även att köpa i lite olika butiker.

Varde ljus

Ljus på borden brukar man ha men något vi sällan tänker på är att köpa miljövänliga ljus. I de flesta ljus finns många kemiska tillsatser som frigörs när de förbränns. Se till att köpa ljus som inte innehåller paraffin, vilket är en produkt tillverkad av petroleum som bidrar till en ökad växthuseffekt. Välj istället ljus som är till 100% tillverkade av stearin, utvunnen från palmolja, djurfetter och fiskoja. Två alternativ som finns på marknaden är Delsbo ljus och Ljusboden på deras hemsidafinner du återförsäljare i din närhet.

Blommor & Dekoration

Blommor för dekoration brukar pryda ett dukat bord men studenten brukar bjuda på flertalet vackra blombuketter och i egen erfarenhet är därför en dekorering med blommor fullkomligt bortslösad, eftersom den försvinner bakom alla vackra buketter.   Om du ändå känner att du vill dekorera något på borden använd andra material, gärna från naturens egna butik. Vackra stenar, kottar och lite mossa i kombination med ett färggrannt tygband kan bli ett riktigt snyggt tillskott på bordet. Använd fantasin men undvik paljetter, plast och pappersgirlanger.

Dryckerna till på stående fot och till bords

Till studenten är det sedvanligt att dricka champagne och som kul är finns det numera ekologiska alternativ. Många använder sig av champagne ävensom välkomstdrink men vill man hellre ha ett bål så finns det nedan ett gott alternativ, som man dessutom enkelt kan göra en alkoholfri variation på. När det kommer till drycker till maten så finns det även där goda ekologiska alternativ att ta till framför de konventionella.

 

Fördrink / Välkomstdrink

Fläderbål

( ca 20 glas )

3 dl Flädersaft koncentrat

1 L sodavatten

1 flaska vitt vin

1 L jordgubbar

is

Tillagning

Kyl alla ingredienser väl. Blanda saft och vin och fyll upp med kolsyrat vatten. Smaka av om det behövs mersaft. Lägg i jordgubbar, gärna skivade, och servera med is.

Tranbärsdrink

Drink från restaurang 1900, recept av Åsa Nevestveit.
(1 glas)
is
1 st lime
1 cl sockerlag
1 msk tranbärssylt
8 cl blodgrapefruktjuice
5 cl vodka

Skaka samtliga ingredienser med isbitar och sila över i ett highballglas fyllt med isbitar.Garnera med en limeklyfta.

Sockerlag: Blanda lika delar vatten och strösocker, värm lätt tills allt socker löst sig och häll upp på flaska. Blandningen klarar sig åtskilliga veckor om den förvaras i kylskåp.

 

Ekologiskt vin och öl

Rött vin

Dolce Vita Monica nr 3745

Land                   Italien

Distrikt                Monica di Sardegna

Alkoholhalt        12,5%

Färg                    Blåröd

Doft                     Bärig doft med inslag av blåbär, smörkola och torkade örter.

Smak                  Bärig, något kärv smak med inslag av blåbär, vanilj och lakrits.

Användning      Serveras vid 14-16°C till rätter av ljust kött.

 

Le Bistro Rouge nr 2270

Land                   Frankrike

Distrikt                VdP de l’Hérault

Alkoholhalt         12,5%

Färg                    Blåröd

Doft                     Bärig, något bränd doft med ton av skogsbär, vanilj och gräs.

Smak                  Bärig, något kärv smak med ton av skogsbär och gräs.

Användning      Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött.

Vitt vin

Meinklang Grüner Veltliner 2008 nr 2931

Land                   Österrike

Distrikt                Burgenland

Alkoholhalt        12 %

Färg                    Ljusgul

Doft                     Kryddig, fruktig doft med inslag av honungsmelon, päron och vitpeppar.

Smak                  Torrt, kryddigt, fruktigt vin med inslag av gråpäron, vitpeppar och lime.

Användning       Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller skaldjur, samt till schnitzel.

 

Domaine de la Boissonneuse nr 5624

Land                  Frankrike

Distrikt               Chablis

Alkoholhalt       13 %

Färg                   Ljus gul färg med grön nyans

Doft                    Ungdomlig doft med rökig mineralkaraktär, inslag av örter, gröna äpplen och smör.

Smak                 Torr, mycket frisk smak med rökig mineralkaraktär, inslag av gröna äpplen, smör och örter.

Användning      Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till lätta rätter av fisk och skaldjur.

Öl
Ekholmen ekologisk ale nr 1489
Land            Sverige

Distrikt               Sverige

Alkoholhalt       4,7%

Färg                   Ljus, brun

Doft                    Nyanserad, maltig doft med inslag av rågbröd, aprikos, knäck och humle.

Smak                 Nyanserad, maltig smak med inslag av rågbröd, aprikos, knäck och humle.

Användning     Serveras vid 10-12°C som sällskapsdryck, eller till smakrik husmanskost.

 

Cantillon Gueze nr 11569

Land                  Belgien

Distrikt               Belgien

Alkoholhalt       5,0%

Färg                   Oklar, lejongul

Doft                    Stor, nyanserad, animalisk doft med tydlig jästkaraktär, inslag av grapefrukt, bokna äpplen, koriander och rök.

Smak                 Nyanserad, karaktärsfull, animalisk, påtagligt frisk smak med inslag av jäst, grapefrukt, koriander och bokna äpplen.

Användning     Serveras vid 6-8°C som aperitif eller till skaldjursrätter, gärna moules frittes.

 

Ekologisk Champagne


Av ekologisk champagne finns det två stycken alternativ. Denna omtalade och ibland mytomspunna dryck, har anor från 1650 med munken Dom Pérignong som anses vara champagnens fader, kommer att under studentdagen flöda både högt och lågt och startar traditionellt med champagnefrukost.

 

I systembolagets sortiment finns två alternativ på ekologisk champagne; Baron Fuenté Galipettes  (nr 99182) och Leclerc Briant Les Crayères Premier Cru (nr 7408)

1) Baron Fuenté Galipettes (nr 99182)

Land Frankrike        Distrikt Champagne
Alkoholhalt 12,5 %
Färg Ljus, gul färg med beige nyans.
Doft Ungdomlig, brödig doft med rostad ton, inslag av röda äpplen, hasselnötter och citrus.
Smak Torrt, mycket friskt, brödigt vin med blommig ton, inslag av gröna äpplen, hasselnötter och citrus. Användning Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter.
Sötma Fyllighet Fruktsyra
Pris : 250:-  i 750 ml butelj   Finns endast tillfälligt så passa på.

2) Leclerc Briant Les Crayères Premier Cru (nr 7408)

Land Frankrike       Distrikt Champagne
Alkoholhalt 12,0 %
Färg Gul färg.
Doft Stor, nyanserad doft med inslag av kex, äpplen, citrus och mineral.
Smak Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av citrus, gröna äpplen, kex och mineral.
Användning Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk- eller skaldjursrätter.
Sötma Fyllighet Fruktsyra
Pris: 319:- för 750 ml butelj

Sagt om champagne –

»Det var härliga tider när vi drucko champagne ur damernas skor och åto caviar med hålfotsinläggen.«
Sägesätt myntat av okänd

Ekologiska snapsar till brännvinsbordet

Junfruns Vårsnaps nr 10100

Land                Sverige

Distrikt             Sverige

Alkoholhalt     38%

Färg                 Ljus , guldbrun

Doft                  Kryddig doft med inslag av kummin, citrusskal och anis.

Smak               Kryddig smak med inslag av vete, kummin, citrusskal och anis.

Användning   Serveras kyld som snaps.

 

Läckö Slottsaquavit nr 33

Land                Sverige

Distrikt             Sverige

Alkoholhalt     38%

Färg                 Vattenklar

Doft                  Relativt stor doft med mycket tydlig karaktär av kummin och krondill.

Smak               Harmonisk, avrundad smak med aningen sötma och karaktär av kummin och krondill.

Användning   Serveras kyld som snaps.

 

Znaps Bärvodka nr 167

Land                Sverige

Distrikt             Sverige

Alkoholtalt       37,5 %

Färg                 Vattenklar

Doft                  Ren doft med karaktär av blåbärssylt, björnbär och vingummi.

Smak               Ren smak med karaktär av blåbärssylt, björnbär och vingummi.

Användning   Serveras med krossad is eller som drinkingrediens.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: