Aktion 365 – dag 46

04 juni 2009 at 8:26 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Shopping, Sverige, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


 

Blommor & Presenter

 

Är du en av dem som ska gå på studentenfest men inte funnit den rätta presenten än, då kan det vara en idé att kika in här. Idag tar vi upp miljövänliga alternativ för blommor och presenter och det finns mycket att välja mellan.

Aktion 46

När du köper blommor till studenten, köp miljövänliga. Och när du väljer en present, köp något som personen kommer att ha användning för längre framöver än enbart dagen till ära.

Blommor

I nästan varje liten stad i hela Sverige finns en florist men hur det står till med det ekologiska utbudet på blommor varierar. Så när du köper blommor till studenten och går till din florist så fråga om de har ett ekologiskt alternativ.

FFp logga

FFp logga

Ett sätt att känna igen blommor och växter som är certifierade är att leta efter FFP’s (Fair Flowers Fair Plants) logga. Loggan ges till blommor som odlats med respekt för både människa och miljö. Eu stöder FFP’s organisation genom att bidra till en informationskampanj. De miljökrav som måste följas är MPS-A/B och att det finns ett spårbart nummer från odlare till grossist till detaljist. Systemet MPS syftar till att odlaren kontinuerligt ska minska sin förbrukning av energi, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det vatten som används ska recirkulera och avfallet komposteras. Klassystemet går mellan MPS-A till MPS-C.

Sen finns det alltid alternativet att beställa blombuketter via internet. En av de största internetfloristerna är Euroflorist som har många vackra buketter. Dock finns det inte synligt att de säljer ekologiska buketter eftersom det beror på den lokala floristens utbud som de sedan använder sig av. Men om man i fältet ”Meddelande till florist”  fyller i att man önskar få ekologiska blommor så säger Euroflorist att de i så stor utsträckning som det är möjligt ska försöka att lösa det.

Fler alternativ till buketter finner du hos Interflora. Här kan du förutom att skicka blommogram även rosa någon. När du rosar någon skickas ett meddelande till dennas telefon varefter personen kan hämta ut en ros i närmaste anslutna interflorabutik. Fiffigt och sött!

Dessvärre finns inte fullständigt ekologiska buketter att tillgå hos Interflora vilket beror på utbudet hos de olika butikerna. Men Interflora arbetar aktivt för en bättre miljö och uppmanar sina anslutna butiker i interflorakedjan och blommogramombud att aktivt delta i processen. Man ser miljölagstiftningen som ett minimikrav och arbetar efter riktlinjer där grossister som odlar miljövänligt prioriteras, miljön är en prioritering när det gäller val av leverantörer, effektiviserar butiker och transportlösningar, minska avfallet genom att använda material och förpackningar som går att återanvända, kompostera, återvinna eller energiutvinna.

Fråga efter ekologiska blommor!

 

 

 

Presenter

 

Till studenten brukar det bli två olika presenter. En skämtsam present som hänges runt halsen och en lite mer seriös för senare bruk. Jag har dykt och vänt på stenar i försök att hitta lite miljövänliga alternativ på båda fronter.

 

Skojsigt värre!

 

Fina mjukdjur att hänga runt halsen finner du hos WWF, bara köp ett blågult band till och knyt runt halsen i äkta studentenanda!

Gepard

Gepard

Geparden är 23 cm lång och kostar 289:-

Chimpans

Chimpans

Chimpansen är även den 23 cm hög och kostar 169:-

Panda

Panda

Pandan är 30 cm stor och kostar 299:-

Nyckelring

Nyckelring

Nyckelringen kostar 39:-
Magiskt ägg 

Magiskt ägg

Magiskt ägg från Cool stuff

Ställ ägget på en ljus plats och tillsätt lite vatten så kläcks det efter några timmar! (om detta mot förmodan inte sker inom 24 timmar får du hjälpa det på traven genom att knacka med en sked). Snart kommer den ståtliga växten att framträda ur sitt ägg och bönan med ditt budskap, ”I Love You” eller ”Happy Birthday”, blir tydligt. Vänta därefter en månad så börjar växten blomma!

 

Nyckelöppnare till öl

Nyckelöppnare till öl

Nyckel öppnare från Cool stuff

En maskerad ölöppnare förklädd till nyckel.

 

Pris : 129:-

 

Ölöppnare

Ölöppnare

Ölöppnare i ringform från Cool stuff

Med den här ringen kan du kanske inte rädda världen, svinga dig genom en djungel eller döda rymdvarelser/sovjetiska spioner/lejon, men du kan öppna öl.

Pris: 49:-

Fallskärm

Fallskärm

Champagnekorksfallskärm… från Cool stuff

Ok, inte den mest miljövänliga saken men hjälp så söt!

Fäst Champi Chute på flaskhalsen och haka skärmen i korken, öppna sedan som vanligt så korken skjuts iväg för att sedan sakta singla ner och slutligen varsamt lägga sig tillrätta på marken.

Pris: 59:-

Champagneglas

Champagneglas

Snyggt Champagneglas

Istället för att köpa ett plastglas och hänga runt halsen varför inte ett riktigt istället?

Pris : 189:-

Kort

Kort

Kort från Wilma & friends

Pris : 14:-

 

 

 

 

Ett alternativ till att köpa en massa onödiga prylar kan vara att skänka en slant i studentens namn. Ex kan man bli fadder via WWF till ett djur och du kan numera även rädda havet genom att bli Östersjöfadder. Vill man hellre rädda skogen kan man köpa träd för att förbättra miljön.

 

WWF fadder:

Skärgården

Skärgården

Östersjöfadder :

Östersjön hotas av många saker men de två värsta problemen gäller övergödning och överfiske. ”Det är de 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön bl a genom jordbruk, industri och trafik som ger ifrån sig näringsämnen och gifter som slutligen hamnar i havet. I Östersjön fredades knubbsälen 1974, idag finns det knappt 900 individer, varav cirka 600 i en isolerad population i Kalmarsund. Eftersom nästan inget genetiskt utbyte sker med knubbsälarna på västkusten är de mycket sårbara för förändringar i miljön.WWF arbetar för att skydda Östersjön från överfiske, stoppa övergödningen, stoppa farliga utsläpp av miljögifter, skapa säkrare sjöfart och minska oljeutsläpp.”

När du blir Östersjöfadder får du en liten säl i plysch, en vimpel och tidningen WWF ECO som ges ut 4 ggr/år

Östersjöfadder blir du för 100:-/mån

Bli fadder här: Östersjön

Östersjön

Östersjön

 

Du kan även bli:

TIger

TIger

Tigerfadder

Panda

Panda

Pandafadder

Gorilla

Gorilla

Djungelfadder

Späckhuggare

Späckhuggare

Späckhuggarfadder

Isbjörn

Isbjörn

Isbjörnsfadder

Andra alternativ är telegram, där wwf skickar ut ett telegram till den person du vill uppvakta på högtidsdagen. Ett telgram kostar minst 200:- och måste beställas minst 5 dagar innan.

Köp ett träd eller två:

Träd köper du här :
(Klicka på bilderna så kommer du direkt till sidan)

Köp en Björk  

Köp en Björk 50:-

Köp en Tall 200:- 

Köp en Tall 200:-

Om studenten ska plugga vidare eller flytta hemifrån så finns det alltid saker som behövs till kök, badrum och annat smått och gott. Tänk på att köpa saker som är tillverkade i naturliga material och går att återvinna.

 

 

&nbs;

Lite blandade saker:

 

 

Smyckesskrin

Smyckesskrin

Smyckesskrin i betong från Cosas

Pris : 329:-

Fat av tidningspapper

Fat av tidningspapper

Fat tillverkat av tidningspapper från Du Monde

Pris : 165:-

Armband

Armband

Läckert armband från

Unnamei Eco Living

Pris : 650:-

Bokmärke

Bokmärke

Bokmärke från Wilma & friends

Pris : 85:-

Nedan finner du ett axplock av butiker som säljer miljövänliga varor:
Cosas
Du Monde
Wilma & friends
Boarne
Countrybymail

Källor:
Interflora
WWF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: