Aktion 365 – dag 47

05 juni 2009 at 9:23 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Sverige, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )


Vi åker hit, vi åker dit…

… vi åker runt en liten tid och den startar på ett kick, det är en makalös maskin. (lite omgjord version från orginalets text ) Men visst är den en makalös manick, vår kära bil, som förflyttar oss så bekvämt, från ett ställe till ett annat, utan att vi förorsakar oss själva den minsta lilla ansträngning. Nog är den bra bilen men det är ingen evighetsmaskin, åtminstone inte så länge som den går på fossila bränslen.

Transporter med personbilar är fortfarande en stor miljöbov och som störst är den när vi åker ensamma och till år 2020 ska vi ha minskat växthusgaserna med 20%. Idag finns det en rad olika tekniska lösningar för att minska utsläppen och miljöbilarna blir allt fler. Men vi kan öka minskningen ytterligare om fler kör på disel, biobränsle, hybrid eller elbil. Tyvärr tar det lite tid för distributionssystemen att anordna med de alternativa bränslena men ju högre efterfrågan är, ju fler stationer kommer att byggas.

Känner du att du vill minska dina utsläpp redan nu men kanske inte har råd att byta till en miljöbil, eller elbil så finns det alternativ. Skjutsgruppen är en samåkningsrörelse som har skapat ett nätverkssystem. Där kan alla som vill dela med sig av sina resor eller om man behöver åka med kan vända sig. Principen är enkel, om man ska åka någonstans och har plats över i sin bil så lägger man upp sin resa på Skjutsgruppens hemsida, sedan är det bara att invänta svar. Och är det tvärtom så kan man gå in och leta efter en resa som passar eller lägga upp ett önskemål. Praktiskt, lätt och enkelt! Mer info om skjutsgruppen finner du på Mötesplatsen dit alla som vill bidra till att förbättra miljön kan lägga upp sin information.

SJ har skaffat en miljökalkylator på sin hemsida där man kan räkna ut mängden CO2, HC (andelen flyktiga kol och väte föreningar som befinner sig i avgaserna. Dessa är skadliga då de bidrar till bildandet av det marknära ozonet.), NOx (Kväveoxider bestående av syre och kväve. Dessa förekommer i atmosfären naturligt. Vid förbränning bildas NOx, en samligsterm för kväveoxider, vilka försurar mark, vatten, övergöder och bildar marknära ozon) och partiklar (hit räknar man de partiklar, vilka finns i olika storlek och sammansättning, som är skadligast för hälsan dvs de små luftföroreningarna) för varje enskilt fordon tåg, buss och bil.

Aktion 47

Åk tillsammans. Nu när helgdagarna är i antågande med studenten, nationaldagen och valdagen till EU kommer. Försök att samåka, åka kommunalt eller varför inte prova Skjutsgruppen för att minska miljöbelastningen.

Källor:
Svenskt närignsliv
EU

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: