Aktion 365 – dag 49

07 juni 2009 at 10:01 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Nyheter, Sverige, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , )


Valdagen har anlänt!

Idag går Sverige till Europaval! Totalt sett är det 27 länder Europa över som lägger sina röster på de representanter som ska föra talan för de intressen och önskemål folket har. De kandidater som få en post som ledamöter i Eu kommer att fatta beslut och stifta lagar som formar Europas framtid under perioden 2009-2014.

Lagarna och besluten som fattas påverkar vår dagliga tillvaro i allt från maten vi handlar, vad saker kostar och hur mycket utsläppen blir. Hur vi kommer att ta hand om miljön blir en exceptionellt stor fråga som dessutom ligger nära i antågande, redan i november kommer viktiga beslut att tas gällande miljöns framtid. Vem du röstar på kommer att påverka.

När det nya Lissabonfördraget träder i kraft kommer ledamöternas ord att väga tyngre än tidigare, parlamentet kommer att vara jämställt med medlemsstaternas ministrar. Här kan du se fördelningen av ledamöter per land.

Att ha medbestämmande rätt, rösträtt är en medborgerlig rättighet, men det är även ett privilegium. Det har inte alltid varit självklart att alla får möjligheten att vara med och bestämma, speciellt inte för oss kvinnor. I Sverige fick kvinnorna sin rösträtt så sent som 1919, sist av de nordiska länderna, antogs första beslutet om allmän kvinnlig rösträtt. 1921 genomfördes en grundlagsändring när andrakammarvalet hölls.

Vi kvinnor i Sverige har m.a.o. inte haft rösträtt i ens 100 års tid än och personligen ser jag det ytterligare ett skäl till att nyttja min rätt att göra min röst hörd. Inte bara för att jag är kvinna utan även för att ära mina föregående systrars mod och anda. De åstadkom en enorm förändring under sin tid, dags för oss att göra vad vi kan i vår tid för en bättre värld.

Det här är din chans att säga din mening, för din talan!

Aktion 49

Gå och rösta i Eu valet idag! Om du någon gång har velat påverka samhällets, miljöns struktur och framtid, idag har du möjligheten. Vet du inte vem du vill rösta på? Här kan du se alla kandidater till valet.

Källor :
Eu

Wikipedia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: