Aktion 365 – dag 52. Konsumentsamhället

10 juni 2009 at 11:52 f m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Hälsa, Hur börjar man?, Mat, Miljö & Klimat, Shopping, Sverige, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , )


Konsumentsamhällets historiska ironi.

Det här är den vita kaninen…

Följ den vita kaninen...

Följ den vita kaninen...

Vad är det vi stoppar i oss?

Vad är det vi stoppar i oss?

Det slog mig, lika hårt som ett gäng tegelstenar landar på tån, när jag satt och skrev ett inlägg om mat. Vad är det egentligen som vi stoppar i munnen. Visst, jag har tänkt den tanken tidigare och försökt välja produkter som jag begriper vad det är i dem, men den här gången var det som att poletten trillade ned.

Vi har tappat vårt ifrågasättande eller funnit den totala tilltron, hur man nu väljer att se på saken.

Konsumtionen i samhället har pågått troligen lika länge som det funnits människor. Vi har gått från byteshandel till lanthandel med att handla på krita, till dagens moderna supermarket, gigantiska varuhus som erbjuder oss allt vi behöver, och mycket mer därtill som vi inte alls har användning för, fortfarande handlandes på krita fast till högre ränta. Allt i den sanna andan av vår dumdristiga bekvämlighet.

För vem av oss vågar egentligen äta saker som vi inte kan uttala eller vet vad det är för något? Hur modiga är vi när det kommer till kritan, om det ska kallas för mod. Anta att vi ställs inför ett blindtest där vi ex. ska sticka ned handen i en burk och känna vad det är utan att först titta efter eller smaka på något med en bindel för ögonen och berätta vad vi tror att det är? Skulle du göra det?

Giftigt?

Giftigt?

Många av oss inklusive jag själv hade nog stor tillit till producenterna tidigare och ifrågasatte sällan vad som fanns i produkten. För vem trodde att producenterna medveten skulle skada oss? Det skulle ju gå emot hela konceptet med handel. För om människan blev sjuk då skulle hon inte längre köpa produkten och producenten skulle förlora både pengar och rykte.

Fågelkatt?

Fågelkatt?

Men det fanns andra vägar att gå allteftersom konkurrensen ökade och vetenskapen visade framsteg. Det utvecklades tillsatser som gjorde oss beroende, feta och eller allergiska, vilket i sin tur innebar att nya produkter efterfrågades, light och fettfritt. Ironiskt nog kontrollerade vi inte vad som fanns i dessa nya produkter, utan svalde blint den nya fiffiga lösningen som enkelt fanns tillgänglig och skulle lösa våra problem. Vi följde bara strömmen utan att tänka.

Hypnotiserad?

Hypnotiserad?

Någonstans tappade vi tråden, den förfinade avvägningen mellan kritiskt tänkande och julaftonsentusiasmen inför de nya produkter som, med löften om glitter och glamour i traditionsenlig taktik (samma som indianerna och glasbitarna), presenteras för oss. Vi har tillåtit oss själva att vilseledas och invaggas i en gemytlig men falsk tro att maten inte kan skada oss, bröd är bröd och inget annat konstigt.

Det är ingens fel att vi har det konstgjorda matkonsumtionsamhälle som vi idag har och det är allas fel. Konsumenten skyller på handlaren, som skyller på producenten, som i sin tur skyller på den som odlar. Den som odlar puttar tillbaka ansvarsbollen till producenten med motiveringen om att efterfrågan krävde det och producenten skickar bollen vidare ned varpå den återigen slutligen landar i konsumentens knä.

Dags för alla att ta ansvar för sina handlingar, men någon måste börja. Den någon är var och en av oss, och den börjar med konsumenten. Vi är vuxna människor, låt oss visa oss vara goda förebilder för kommande generationer. Vad kommer historikerna skriva om oss, om vår era?

The matrix

The matrix

Den gamla Matrix- frasen må vara uttjatad men passar synnerligen in i sammanhanget, alltför väl, blå tablett eller röd? Väljer du att fortsätta blunda för den matindustri vi har idag eller vågar du se sanningen i vitögat och göra något åt den?

Aktion 52

Åtgärd?

Åtgärd?

Nästa gång som du ska köpa något, titta på förpackningens innehållsförteckning och fråga dig själv om du förstår vad allting betyder och vad är produkten gjord av? Om nu produkten är så bra som producenten och dess charmiga medryckande reklam säger, varför dölja innehållet bakom kryptiska formuleringar, bokstäver och siffror i kod, som kräver tre sorters lexikon för att förstå?

Det som står först finns det även mest av i en förpackning. Fråga dig själv om det är rimligt och om det är så du skulle tillaga det själv hemma?

Förstår inte

Förstår inte

Om du inte begriper vad sakerna som står på förpackningarna är, fråga personalen som arbetar i butiken och be dem ta reda på det. De bör veta vad det är som de säljer, inte bara delar av produkten utan allt. I annat fall kanske de i sin tur ska vända sig vidare till producenten för att få en bättre och mer utförlig skrift om innehållet på förpackningarna.

Försök så långt det är möjligt att endast köpa de grundläggande råvarorna och utifrån dem laga så mycket du kan själv. Önskar man hjälp med matlagning så finns det många ytterst bra matbloggar som står till vårt förfogande dygnet runt.

Om vi som konsumenter står upp för vår rätt till bra mat så kommer producenterna att följa vår efterfrågan. Samhället är baserat på ekonomi och konsumtionen är vår röst!

Lurendrejare

Lurendrejare

Lurendrejeri har det funnits i alla tider, men vi behöver inte göra det till normen i vår. För egen del, jag väljer den röda pillan och jag tror bestämt att den redan börjat verka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: