Aktion 365 – dag 53. Ekote

11 juni 2009 at 12:17 e m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Mat, Miljö & Klimat, Shopping, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , , , )


Ekologiskt te

 

Under min uppväxt var jag inte speciellt intresserad av drycken te. Nej, för min del var det alltid kaffe som gällde. Det har jag fått i mig sedan jag var riktigt liten och doppade sockerbiten i min morfars kaffe. Men för ett par år sedan upptäckte jag den vida och välsmakande variation av te som finns därute.

Under det senaste årtiondet har te marknaden fullkomligt exploderat i en kaskad av smaker, nyttigheter och välgörande fenomen för både kropp och själ.


Grönt te oxideras mycket lite vid framställningen och är späckat med antioxidanter som bidrar till en bättre hälsa. Svart te som får oxidera, har mindre beska och mindre andel av antioxidanter. Olongte kan vara både lätt eller hårt oxiderat och ligger någonstans mellan grönt och svart te. Det innehåller ganska lite koffein, har oftast en blommig smak.


Rooibos, det röda teet, kommer från Sydafrika och är ett örtte. Det sägs lindra besvär som allergi, astma, kolik, hösnuva och eksem men än finns inga vetenskapliga bevis för detta. Rooibos är koffeinfritt och har en mild fruktig smak. Vitt te är ett ofermenterat te, dvs är fullständigt obehandlat och innehåller p.g.a. det mer antioxidanter än det gröna teet.

Det finns otroligt många roliga tesorter med fantastiska smaker som äpple, fläder, mango, citrus, björnbär, chai och så många fler bara när det kommer till de gröna hälsosamma teerna. Det finns te som elegant vecklar ut sig från små ringar och handgjorda knyten som blir till vackra blommor, se filmen nedan. Dessutom behöver man inte riskera att vara utan te, då det numera finns något så fiffigt som en teprenumeration hos internetbutiken Te Frossa . På efterfrågan har Te Frossa även ordnat så att vi kan beställa ekologiska te-prenumerationer, både i 6 och 12 månader! Det tackar vi för, härligt!

 

Aktion 53

Välj de ekologiska teerna framför de konventionella nästa gång. Te är som sagt en välgörande dryck för hälsan men personligen föredrar jag ekologiskt odlade teer som inte riskerat att uppta farliga kemikalier, vilka sedan simmar runt i mitt ”välgörande te” ,då själva principen av te bygger på att det är en infusion.

Det finns flera alternativ att välja på om man går till en tebod och ber om ekologiskt eller genom några enkla knapptryck kan man beställa via nätet. Enkelt och behändligt samt ett stort utbud. Nedan finner du några alternativ som har ekologiska teer.

 

 

Saknar du någon smak på ekologiskt te? Skriv in det här så kontaktar Fröken Arktis tebutikerna och hör efter om det går att ordna.

 

 

Te butiker på nätet:

 

Hgt Har ett litet utbud av ekologiskt sortiment.

Sencha Har stort utbud och enbart ekologiskt utbud.

Gröna teimporten Har snabb leverans och ett stort ekologiskt utbud.

Änga gård Har även kryddblandningar i sitt sortiment.

Tefrossa Har nio stycken ekologiska te och något som kallas för teprenumeration, gäller nu även eko-te!

En god affär Har ett stort utbud av ekologiska teer i påse.

House of tea Har stort utbud och du kan även läsa kundernas egna recensioner

Broarne Inredningsbutik med litet utbud av tesorterna Pukka och Yogi

Brunkulla Har ett litet utbud av kravmärkt ekote

 

Källa:

Om te

Wikipedia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: