Aktion 365 – dag 58. Rapporter, bilagor och kopior.

16 juni 2009 at 8:29 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , )


Papper, blanketter och formulär.

 

Skrivkonsten är en tacksam konst som användes redan av sumererna i det gamla Mesopotamien för ca 3400 år sedan. Det skriftspråk som vid den tiden användes var kilskriften, vilket genom årtusendena utvecklats i olika riktningar och skapat de alfabetiska tecken vi har.

 

Från att ha skrivit i sten, trä och papyrus till papprets genombrott, som kom med de kinesiska munkarnas kunskaper, kan idag alla använda sig av lyxen att skriva. Idag kan vi genom några enkla knapptryck skriva ut och kopiera texter med en hastighet som skulle fått Johannes Gütenberg (boktryckarkonstens fader) på sin tid att baxna.

Frågan är om vi tänker före eller om vi tänker efteråt när det kommer till pappersanvändning?Är det verkligen nödvändigt att skriva ut rapporter, bilagor och kopior på papper i dag i vårt arbete när var och varannan person har en laptop till sitt förfogande? Är det inte smartare att införa en policy på jobbet där alla informativa papper istället byts ut mot dess elektroniska motsvarighet. Speciellt när det är många som ska informeras? Det spar ju onekligen både arbetstid, pengar, resurser och ja, sa jag pengar? Varför inte kontrollera budgeten och se hur många tusenlappar man kan spara på papper och toner.

Aktion 58

Om du arbetar på ett företag som fortfarande använder en papperspolicy som skapades år 1900-frös-ihjäl kan det vara en god ide att lägga fram iden med elektroniska dokument som för företaget in i 2000-talets elektroniska värld. Det kommer att spara företaget pengar och de som arbetar kommer att kunna få intressantare arbetsuppgifter än att stå monotomt och häfta samman rapporter, bilagor och sortera kopior. Visst kan man använda personalen till bättre saker.

En annan sak att fundera över är vart dessa rapporter hamnar efter de har delats ut? I de flesta fall går de direkt till papperskorgen utan att ens blivit genombläddrade och än färre lästa.

Byt upp er till 2000-talet! 🙂


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: