Aktion 365 – dag 60. Grönt på Midsommarbordet!

18 juni 2009 at 11:00 f m (AKTION 365, Ekologiskt & Miljövänligt, Global uppvärmning, Mat, Miljö & Klimat, Tips & Råd, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , )


Midsommarbord ute eller inne?

 

Ska ni sitta inomhus eller ute på Midsommarafton och dinera? Hur vårt kära väder blir brukar vanligen bestämmas av de goda vindarnas färd över himlavalvet. De flesta midsommrar har jag nog själv haft sådan tur att jag har kunnat spendera dem utomhus. För mysigt är det att sitta under bar himmel och äta sommarens första nypotatis tillsammans med den möra salta matjesillen som bryts av med syrlig gräddfil och söt gräslök.

Dukningen


Men hur brukar det se ut med dukningen? Tja, antalet gånger har det varit papperstallrikar, plastbestick, plastmuggar och pappersduk, allt som sedan slängs i en och samma stora svarta sopsäck. Hm, inte speciellt grönt men det är enkla saker att ändra på. Om du istället använd riktigt porslin, bestick, glas och duk kommer du att få en helt annan känsla på bordet. Om du inte har tillräckligt med tallrikar och bestick så brukar det finnas att låna i bekantskapskretsen eller varför inte göra ett knytkalas för sällskapet där alla får ta med sig sina egna assietter, glas och bestick att dinera på? På det här viset sparar du miljön men även din egen plånbok.

Duk behöver man inte ha alla gånger och ibland kan det faktiskt se riktigt vackert ut att ha ett rustikt bord som har sina skavanker under tallriken. Använd naturens skafferi med alla de gröna härliga växterna och vackra färgglada blommorna för att dekorera och piffa till bordet. Fler tipps för dukning finner du här.

 

Maten

Matjesillen är ett måste för mig på midsommarbordet. Har jag inte den så är det inte  heller midsommar. Däremot kunde jag tyvärr inte finna en matjesill som är ekologisk och kravmärkt. Det närmaste som jag kunde komma var lite vanliga sillar, vilket är ett alternativ för dem som inte älskar matjesillen. Abba har två Kravmärkta sillar löksill och senapssill, båda ett gott val till midsommarbordet. Känner man att det finns tid och lust kan man göra sin egen sill. Det finns en del recept där sillen inte behöver ligga och dra mer än ett dygn så vill man prova så finns det ännu tid.

Har du varit med i Aktion 365 och satt din egen nypotatis så är det dags att skörda den i morgon, under förutsättning att potatisen har blommat. I annat fall är risken stor att potatisen är färdig. Finner du grön potatis ska du absolut inte äta den, utan släng hela potatisen. Grön färg på potatis bildas när knölen kommer i kontakt med solljus och då bildas ett ämne kallat solanin, samtidigt bildas klorofyll därav färgen. Solanin är giftigt och förstörs inte vid kokning av potatisen, det kan orsaka illamående och magont vid intag av stora mängder.

Nypotatisen finns som ekologiskt alternativ på en del ställen men tillgången är inte så stor så här gäller principen först till kvarn… Men tala om i butiken att det är önskvärt med ekologisk nypotatis!


Ekologisk gräddfil finns och så även ekologisk grädde, båda finner du från Arla. När det kommer till gräslök så kika ordentligt det kan hända att det finns något paket kvar av den ekologiskt odlade i annat fall tala om för butikspersonalen att det vill vi se i butiken.

När det kommer till våra kära jordgubbar så kan det bli svårt, svenska jordgubbar är svårt att få tag på, eftersom solen och värmen lyst med sin frånvaro. Än mindre vanligt är det med ekologiska jordgubbar, då endast 1 % av Sveriges jordgubbar odlas ekologiskt. Det tycker jag att vi ska ändra på, fråga efter ekojordgubbar i din butik.

 

Ekologiska nubbar till brännvinsbordet

Nubben och ölen är lite lättare att finna ekologiska alternativ på. Systembolaget har goda varianter på ekologisk nubbe och även ett par läckra öl som passar utmärkt till sillbordet så håll till godo!

Junfruns Vårsnaps nr 10100

Land                Sverige

Distrikt             Sverige

Alkoholhalt     38%

Färg                 Ljus , guldbrun

Doft                  Kryddig doft med inslag av kummin, citrusskal och anis.

Smak               Kryddig smak med inslag av vete, kummin, citrusskal och anis.

Användning   Serveras kyld som snaps.

 

Läckö Slottsaquavit nr 33

Land                Sverige

Distrikt             Sverige

Alkoholhalt     38%

Färg                 Vattenklar

Doft                  Relativt stor doft med mycket tydlig karaktär av kummin och krondill.

Smak               Harmonisk, avrundad smak med aningen sötma och karaktär av kummin och krondill.

Användning   Serveras kyld som snaps.

 

Znaps Bärvodka nr 167

Land                Sverige

Distrikt             Sverige

Alkoholtalt       37,5 %

Färg                 Vattenklar

Doft                  Ren doft med karaktär av blåbärssylt, björnbär och vingummi.

Smak               Ren smak med karaktär av blåbärssylt, björnbär och vingummi.

Användning   Serveras med krossad is eller som drinkingrediens.


Falcon Special Brew nr 11408

Land                Sverige

Alkoholhalt     5,7%

Färg                 Ljusgul

Doft                  Medelstor doft med inslag av malt, humle och bröd.

Smak               Maltig smak med inslag av humle och bröd.

Användning   Serveras vid cirka 10°C till gris-, lamm- eller nötkött.

 

 

Åbro Sigill nr 1457

Land               Sverige

Alkoholhalt     5,2%

Färg                Gul

Doft                 Diskret doft med inslag av rostat bröd, humle och citrus.

Smak              Maltig smak med inslag av humle, citrus och rostat bröd.

Användning  Serveras vid 8-10°C till husmanskost.

 

Brakspear Oxford Gold nr 1533

Land              Storbritannien

Alkohol          4,6 %

Färg               Bärnsten

Doft                Stor, knäckig doft med inslag av malt, aprikos och humle.

Smak             Smakrik, knäckig öl med inslag av malt, humle och aprikos.

Användning  Serveras vid 10°C till smakrika, gärna grillade rätter av kött eller kotlettfisk.

 

Efter undersökning så kan det konstateras att en fullgrön midsommar blir svårt om man ska hålla sig till det traditionella bordet men skam den som ger sig. Ett halvt grönt bord är inte att fnysa åt.

 

Aktion 60

 

Köp grönt till Midsommarbordet i så hög utsträckning som det är möjligt och viktigt är att tala om för personalen att det saknas ekologiska alternativ, för dem vill vi se mer av! Tveka inte heller att tala om att det är slut i hyllan, ibland finns det mer på lager🙂

 

Glad midsommarshopping!

/ Fr. A.

 

Källor:

SMHI

KRAV

Medicallink

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: