Aktion 365 – dag 61. Midsommar grön, midsommar skön

19 juni 2009 at 12:24 e m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Sverige, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , )


Glad midsommar allesammans!

 

Så var det dags för försommarens invigningsfest, med sill, nypotatis och den lilla nubben i sitt glas. Blomkrans i håret och dans kring midsommarstången, och glöm för allt i världen inte att hoppa över sju gärdsgårdar och plocka de sju sorters blommorna som sedan läggs under huvudkudden.

 

Själva midsommarstången härstammar från Tyskland och kom till Sverige under 1300 – 1400-talet och kallas även för majstång, kommet av maja vilket betyder att löva. I folktro sägs det att man ska akta sig för att bada under midsommarens afton för att inte råka ut för Näcken.

 

Midsommar kommer från firandet av sommarsolståndet (vilket infaller på söndag). I kristen tro firar man Johannes döparens dag ur astronomiskt sett är midsommardagen det dygn som har den längsta dagen ( solsommarståndet) och längst uppe i norr går solen inte ned utan det är ljust dygnet runt. Midsommar har firats under många årtusenden och det finns många stenmonument som visar på den exakta tidpunkten sommarsolståndet inträffar.

Traditionen med att äta sill och färskpotatis är ganska ung och den skapades i storstäderna i början på 1920-talet. Det ansågs förr som ett slöseri att äta potatis som inte vuxit sig klar och inlagd sill betraktades som vardagsmat. Mer om ekologiskt midsommarmat hittar du här.

Vädret är en av de saker som är viktigast inför midsommar och många följer med stor spänning väderprognoserna som aldrig förr för att kunna bestämma om man ska kunna sitta ute eller inne. På SMHI kan man se en femdagarsprognos som kontinuerligt uppdateras.

 

FFPs logga

FFP's logga

Blomkransar brukar av traditionen att vara något som flickorna klär sitt hår med. Vanligen innehåller dessa blåklint, vallmo och prästkrage på en lövad bas. Tänk på när du köper blommor i din butik att fråga efter ekologiskt odlade blommor. En del blombutiker köper in från ekologiska odlare andra blandar så det är lite svårt att veta. Men ett säkert kort är att titta efter det här märket som indikerar att det är FFP’s (Fair Flowers Fair Plants) godkända blommor. Vill du veta mer läs här.

 

Aktion 61

Satsa på en riktigt grön midsommar med grönt på bordet och grön krans i håret. Får du inte tag på ekoblommor i butiken, varför inte plocka i naturen istället. Det är gratis, vackert och du får en liten fin tur i vår vackra svenska natur ( om vädret tillåter det förstås). Tänk på att källsortera det skräp som kvällen i fråga kommer att producera och glöm inte bort ståltråden som håller samman blomsterkransen.

 

 

Ha en härlig midsommar!


/ Fr. A.

 

Källor:

 

SMHI

Wikipedia


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: