Aktion 365 – dag 62. En sockerbagare det bor i staden…

21 juni 2009 at 11:15 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Hälsa, Mat, Miljö & Klimat, Sverige, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , , , )


Bröd från konditorit.

Vad betyder brödet för oss och vad är det i det?

 

Ett av våra äldsta dagliga varor och har under århundradens lopp förknippats till politiska kampanjer men även visat den standard som människor i samhället befunnit sig på, således gäller även vår egen. ”Penem et circenses” är det latinska uttrycket för ”bröd och skådespel” vars innebörd grundar sig just på politiska arrangemang, där de inflytelserika familjerna under romartiden sökte vinna folkets välvilja. Under dessa dyra kampanjer bjöds det fritt på bröd och skådespel i Colosseum. Under franska revolutionen tågade kvinnorna från Paris till Versailles, när nöden var som störst, den 5 oktober 1789 för att kräva bröd av kungen som tvingades öppna sina förråd.

Bröd har en stor betydelse för mänskligheten, den symboliserar liv. Man skulle kunna se på bröd som en indikator på samhällets välfärd. Mycket har sagts om bröd: att enbart leva på vatten och bröd är något vi relaterar till som fattigdom eller fängelse. Barkbrödet, även kallat nödbrödet, känner nog de flesta av oss till sedan historielektionerna i skolan, där den torkade innerbarken från träden maldes ned för att dryga ut det lilla mjöl som man hade under svältens år.

Idag har nog ingen undgått att vi är inne i en ekonomisk depression vi befinner oss i men vi behöver inte dryga ut vårt mjöl med bark, däremot med tanke på dagens bröds sammansättning kanske barkbrödet skulle vara ett mer hälsosamt alternativ…

 

 

 

Aktion 62

Köp ditt bröd hos ditt lokala bageri så får du ett bröd som du vet vad det innehåller. Du kan tala med bagaren direkt och få veta vilka råvaror som används och hur brödet bakas. Du kan i många bagerier köpa ekologiskt bröd och om det inte finns så är det nära till hands att lägga fram önskemål om detta.

 

Brödet är som jag ser det en indikation på hur invånarna i samhället mår och med tanke på det bröd som finns i butikerna så är det enkelt att dra slutsaten att vi inte mår så bra. Låt oss tillsammans ändra på det. Låt oss som historien bjuder börja med brödet.

 

/ Fr. A.

Källor :

Wikipedia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: