Aktion 365 – dag 63. Automobil – den självgående…

22 juni 2009 at 8:24 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Världsprojekt) (, , , , , , , , , , , , , )


… den älskade, den studerade.

 

Mycket är sagt om bilen och det finns många studier gjorda på detta föremål med tusentals olika avseenden. En del studier har visat att vi blir mer stressade, irriterade och arga när vi kör bil och framförallt när vi hamnar i bilköer. Tänk bara på hur många tecknade filmer som illustrerar hur vi förvandlas från dr Jekyll till mr Hyde bakom ratten.

Fler studier visar på trafiksäkerhet och våra körvanor, hur väl hastighetsbegränsningar fungerar, avgaser och miljöaspekter osv. Det finns studier som visar hur vi kan spara bensin om vi kör på ett visst sätt, kör i skuggan av en lastbil, inte bromsar för hårt, växlar, inte kör för fort, inte accelererar för fort mm.

 

Men lever verkligen bilen upp till sitt namn,, självgående? Med tanke på alla dessa studier så kanske bilen inte är så självgående ändå. Den kräver ju trots allt sin form av energi och just i dagsläget heter det bensin och inte att glömma någon som sitter och styr bakom ratten.

Kanske skulle vi må bättre och bli lite mer harmoniska om vi använde oss av ett annorlunda transportmedel som inte stressade oss så mycket på så många plan? Kanske skulle det vara trevligare att njuta av utsikten under färden till jobbet istället för att uppmärksamma den gigantiska kön som tornar upp sig och sträcker sig ända fram till horizonten. Kanske skulle det vara trevligare att inte behöva oroa sig för hur mycket bensin som går åt och om bilen går sönder och vad man ska göra då.  Kanske skulle det kännas skönt att komma fram till jobbet och känna sig lugn och utvilad till sinnes istället för fullständigt utpumpad och kraftlös. Varför inte välja ett annat transportmedel?

Aktion 63

Välj ut en dag i den här veckan och framöver som ska vara helt bilfri, där du inte använder dig av bilden som transportmedel utan förlitar din förflyttning till andra färdmedel. Det ger dig en möjlighet att ta en paus ifrån det ansvar som kommer med att köra bil. Du får en annorlunda upplevelse av din dag, den blir inte som alla andra dagar, en i mängden. Prova och se vad du tycker.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: