Aktion 365 – dag 65. Källsortera mera

24 juni 2009 at 8:23 f m (AKTION 365, Global uppvärmning, Miljö & Klimat, Sopor & Källsortering, Världsprojekt) (, , , , , , , , )


Glas går lätt i kras.

 

En enkel sak att källsortera är glas, dock kan det vara lite krångligt att förvara dem på ett bra ställe där de inte är i vägen. Det enklaste är nästan att man får in en rutin där man tar med sig glaset till återvinningen i samband med ett annat ärende. Gå förbi återvinningsstationen när du ska iväg och handla eller kanske på hundpromenaden. Din återvinningsstation hittar du enkelt här.

Vad bör man tänka på vid källsortering av glas? Först och främst gäller färgsortering, färgat glas går för sig och ofärgat för sig. Man behöver inte ta bort etiketter och pappersbitar på glaset, det görs i återvinningshanteringen, däremot får man vackert plocka bort metall, kapsyler, lock och korkar. En annan sak som är bra att göra är att skölja ur de gamla glasbehållarna, gärna med det gamla diskvattnet, så förebygger du att dålig unken doft bildas och det är trevligare att hantera.

Glas liksom metall kan återvinnas i princip hur många gånger som helst och idag återvinns ca 95 % , vilket blir till nytt råglas och glasull. Vid glasåtervinning blir ett kilo glas ett nytt kilo glas och går det åt 20% mindre energi än vid nytillverkning. Det finns en del saker som inte får slängas bland glas och det är bl. a. bilglas, dricksglas, fönsterglas, glödlampor och lysrör, konstglas, spegelglas. I källsorteringens lilla lathund kan du se vad som ska sorteras var.

Aktion 65

Om du inte redan sorterar ditt glas är det dags att sätta igång. Allt glas blir till nytt och det kan återanvändas många gånger utan att förbrukas. Glas är en naturlig råvara och väl användbar inom många områden. Så samla ihop dina gamla burkar och promenera iväg till inlämningsstationen med dem.

Vill du läsa mer om källsortering och hur man kommer igång? Eller gå in på kategori Sopor & Källsortering.

 

 

/ Fr. A.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: