Aktion 365 – dag 70. Fina fisken! Lilla fiskskolan.

29 juni 2009 at 3:47 e m (AKTION 365, Global uppvärmning, Mat, Världsprojekt) (, , )


Färska fisken.

 

Mina minnen av fisk är ganska obefintliga eftersom jag växte upp i en familj där det sällan åts fisk, på sin höjd en gång i veckan. Nej, det som jag associerar först till när det gäller fisk är faktiskt gallernas byslagsmål som vanligen startar med att  Crabbofix munhuggs med Smidefix om huruvida fisken som Crabbofix säljer är färsk eller ej. Men hur ser man egentligen att fisken är färsk?

Lilla fiskskolan:

 

Så här ser du om fisken är färsk:

En fisk som är färsk ska ha kvar sin likstelhet. Fisken har en fuktig yta och den ska lukta friskt.

Den har klara och röda gälardagar

Klara ögon.

Köttet är klart, genomskinligt och glänsande. Fjällen ska vara väl anslutna till skinnet och när man trycker på fisken så ska köttet fjädra tillbaka.

Är du osäker på om fisken är färsk så kan man skölja filén i kallt vatten. Doftar den illa så ska man inte äta den då är det risk för att fisken är rutten. Du känner igen rutten fisk på den sötsyrliga doften och ett matt kött som ofta är lite kletigt och har en del gulaktiga fläckar.

När man väl inhandlat sin fisk är det ett par saker som man bör tänka på. Det är viktigt att inte låta fisken ligga framme i rumstemperatur utan så snabbt som möjligt in med den i kylen. Kontrollera temperaturen på ditt kylskåp, fisk trivs bäst under +8° C vilket är maxtemperaturen för förvaring av fisk. Fråga i butik eller hos handlaren hur gammal fisken är eftersom det avgör när du senast behöver äta fisken.

 

Är fisken bra som jag köper vilken märkning ska jag titta efter?


Fiskbranschen har en märkning som kallas för Närfiskat, vilket innebär att man kan se på produkten vilken båt som fiskat den, var fisken har fångats och var den är såld till en sk. förstahandsmottagare samt att fisken fiskats inom ramen för gällande regler och lagar. Varje medlem får själv ansöka om certifiering och de revideras av företaget Aranea Certigiering AB som är ett dotterföretag till KRAV ekonomisk förening.

MSC Marine Stewardship Council en internationell stiftelse som miljömärker fisk och skaldjursprodukter. Deras regler tar hänsyn till ett uthålligt fiske, bevara mångfalden och befrämja den naturliga produktiviteten som finns i havet. Bifångsterna minimeras, dvs de sorters fisk som man inte inriktat sig på att fånga återbördas till havet igen. De sätter standarder, arbetar för ett bättre fiske, söker information hos konsumenten, ökar medvetenheten hos konsumenterna, utbildar nästkommande generation och arbetar med utvecklingsländer.

Fisklistorna

Personligen tycker jag om att äta fisk, man känner sig inte så tung och trött efteråt. Men jag blir lite tveksam inför vilken fisk som jag faktiskt kan äta utan det att den är rödlistad och utrotningshotad. Hos WWF hittar jag en jättebra guide till vilka fisksorter som är godkända att äta av och vilka man ska låta bli samt lite annan matnyttig information i den lilla Fiskguiden som berör fisken.

 

Gröna listan:


Abborre (insjöar)

Alaska pollock

Blåmusslor (repodlade)

Gädda (insjöar)

Gös  (insjöar)

Hoki

Hummer (svensk)

Kolja

Krabba (svensk burfångad)

Lax

Lake

Liten hälleflundra (västra Grönland)

Makrill

Nordhavsräka

Ostron (handplockade/odlade)

Sej

Sill /strömming

Skarpsill

Skrubbskädda (Östersjön)

Tonfisk (albacor)

Torsk (Barents hav)

 

Gula listan:

 

Abborre (Östersjön)

Alaska pollock

Gädda (Östersjön)

Hajmal/pangasius (Asien)

Havskräfta

Hälleflundra (odlad)

Kolja

Krabba

Lax (odlad/Östersjön)

Nordhavsräka

Piggvar (odlad)

Regnbåge (odlad)

Röding (odlad)

Rödspätta

Sik

Siklöja

Slätvar

Tilapia (odlad)

Tonfisk (skipjack)

Torsk (odlad/östra Östersjön/Island)

Röda Listan:

 

Bergtunga

Hajar

Havskatt

Hälleflundra (Nordatlanten)

Lax

Liten hälleflundra

Långa

Marlin

Marulk

Ostron (trålade)

Piggvar (vildfångad)

Rockor

Räkor, tropiska (odlade/vilda)

Rödspätta (bomtrål)

Rödtunga

Svärdfisk

Tonfisk (blåfenad/gulfenad)

Torsk

Tunga

Kungsfisk/uer

Ål

 

Aktion 70

Bojkotta rödlistad fisk! Om du har ett recept som innehåller en rödlistad fisk, fråga i butiken eller fiskhandlaren vilken fisk som är en motsvarighet till den.  Fiskebestånden kan återhämta sig, se på torsken som nu är tillbaka igen, men den behöver vår hjälp.

 

 

/ Fr. A.

 

Källor:

 

Yrkesfiskarna

Tasteline

Svensk fisk

Marine Stewardship Council

Artdatabanken

Krav

WWF

Nyhetskanalen

2 kommentarer

  1. Oskar said,

    Surströmming är inte rutten!! Den är en syrad – och en delikatess 🙂

  2. Fröken Arktis said,

    Oskar –

    Javisst är det så, surströmmingen är fermenterad produkt som är helt ofarlig att konsumera. En delikatess, hm det låter jag vara osagt. Det får är upp till var och en att bedömma men på med en klädnypa på näsan innan burken öppnas, säger jag så funkar det😉
    För den som vill veta mer om surströmming finns god information här : SLV

    / Fr. A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: