Aktion 365 – dag 72. Nu blommar desserterna

01 juli 2009 at 2:57 e m (AKTION 365, Global uppvärmning, Mat, recept, Världsprojekt) (, , )


Blommor i desserter och mat.

 

En återkommande trend sedan flertalet år tillbaka och det är inte svårt att förstå varför för vilken skillnad lite färg kan göra för synintrycket. Dessutom smakar många av de små delikata blommorna riktigt gott även om det ibland känns något malplacerat konstigt att peta in en blomma bakom tänderna.

Ätbara blommor är bland andra violerna som gärna kanderas, ringblommor, rosor, pelargoner, tagetes, lavendel, malva, penseer, syrener, gräslök, krasse, squash, pumpa, jordgubb, smultron och gurkört är några exempel på våra vackra med även smakrika blommor. Blommor kan användas i sallader, som dekoration till det grillade köttet, infrysta i isbitar till drinken eller kanderade läckerheter till efterrätten.

 

Aktion 72

 

FFp logga

FFp logga

När du använder dig av blommor i maten se till att de inte har varit besprutade och om du köper blommor hos blomsterhandlaren fråga efter ekologiskt odlade blommor. Leta även efter FFp’s loggotyp så vet du att det är ekologiska blommor du får. Mer om FFP kan du läsa här.

Recept på kanderade blommor:

Valfria ätbara blommor som ex : Violer, krasse, gurkört, mynta, rosor, lavendel mimosa, små tagetes och ringblommor.

1 äggvita

Florsocker

Vispa en äggvita försiktigt med några matskedar vatten. Använd en mjuk pensel och pensla äggvitan på blommorna. Strö med florsocker, var noga så att inga fläckar finns kvar. Låt sedan blommorna torka över natten på bakplåtspapper eller bred ut dem på bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40°C med luckan på glänt i ett par timmar. Förvara sedan kallt i burk med papper emellan. Håller i 1 månad.

/ Fr.A.
Källor:
DN
Tasteline
Ica
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: