Ekonytt – Sverige tar över Eu’s ordförandeskap

01 juli 2009 at 7:35 e m (Global uppvärmning, Nyheter, Sverige, Vad händer i världen?) (, , , , , , , , )


Ordförandeskapet i miljöns tecken ?

Det är nog inte någon som har missat att Sverige idag tar över Eu’s ordförandeskap. Fredrik Reinfeldt hälsade Eu- kommissionen välkomna. Den viktigaste frågan som kommer att beröra ordförandeskapet är klimatet anser Reinfeldt. Man vill stärka ett miljösammarbete i Östersjöområdet samt utveckla ett Eu-samarbete vid  inrikesrfågor och rättsliga frågor. Sverige står inför stora utmaningar säger, José Manuel Barroso ” –Vi vill ha ett Europa som är solidariskt, ansvarstagande och miljövänligt.”.

Climate Leadership Now!

Climate Leadership Now!

Ingen grå Reinfeldt

Ingen grå Reinfeldt

Även Greenpeace tillsammans med antalet andra bl. a. WWF, action aid, Oxfam m.fl. ingående organisationer i nätverket Tcktcktck, som idag genomförde en manifestation i Stockholm vid stadshuset anser att miljön är den viktigaste frågan. Klädda som grå Reinfeldt kopior i sällskap av en färgglad superhjälte ville man uppmana Reinfeldt att våga axla rollen som en färgstark förebild, gällande den internationella klimatfrågan. ”Climate leadership now!” löd den långa banderollens budskap som uppvisades vid EU-kommissionens presskonferens i stadshuset. För att få fram ett resultatrikt klimatavtal i Köpenhamn i år krävs en verklig ledare, frågan är om vår Reinfeldt är denne ledare.

En unik chans för EU att lyfta blicken och ta steget in i ett lågfossilt, energieffektivt samhälle säger WWF’s generalsekreterare. Det innebär förändringar för alla medlemsländer och att våga se till mer än det egna husets bästa, vilket kan vara en tuff nöt att knäcka. Kanske kan vi tillsammans påverka till en förändring.

Östersjövimpeln 20:-

Östersjövimpeln 20:-

WWF menar att det krävs förändringar och åtgärder inom många plan som bl. a. berör subventioner gällande jordbruk och fisket, eftersom Östersjön är mycket hårt drabbad av klimatförändringarna och i högsta grad aktuell. Det krävs miljömål där subventioner till fiske och jordbruk går i linje med miljömålen, inte som det är nu då de motverkar varandra.

Sverige står i positionen att kunna leda Europa igenom både en finans- och klimatkris. Det krävs grundläggande och långsiktiga förändringar för att ställa om till ett klimatsäkert samhälle, säger WWF, något som kräver sin man. Vad jag frågar mig – Är den mannen Reinfeldt? Han har ju alla förutsättningar för att lyckas med detta konsttrick, då moderaternas skicklighet när det gäller finanser är vida känt i landet men kommer han att anta utmaningen ? Det återstår att se.

WWF’s förväntningar på ordförandeskapet.

Vilka är dina förväntningar på Sveriges ordförandeskap?

Vad skulle du se att vi gör åt klimatförändringarna?

Källor:

SVD
SVD
WWF
Greenpeace
DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: