Ekonytt – Mystisk fågeldöd runt Östersjökusten uppklarad.

14 juli 2009 at 1:04 e m (Djur & Natur, Ekonytt, Nyheter) (, , , , , )


Första delen på gåtan är löst!

Den massiva fågeldöden runt Östersjökusten beror på vitaminbrist. Sedan år 2000 har över 20 000 fåglar dött en mycket smärtsam död pga brist på vitaminen tiamin. Det har länge varit ett mysterium varför 28 olika arter av fåglar runt Östersjön dött och spekulationerna har varit många. Svenska och isländska forskare har enats om att det är en vitaminbrist som det handlar om och det finns misstanke om att mänsklig åverkan på miljön kan vara orsaken.

 

Drabbade områden.

Värst drabbat har Blekinges skärgård varit, samt injöar som Mälaren och Hjälmaren. 800 fåglar från 83 olika platser har undersökts av forskarna och resultatet kommer att presenteras i den vetenskapliga tidningen PNAS. Resultaten har jämförts med de isländska forskarnas resultat, där tiaminbristen visserligen inte varit lika utbredd men dock märkbar. Problemet är inte lokalt begränsat till Östersjön och Island, utan symptomen syns såväl i Australien, Mexikanska bukten, som utmed Amerikas väst och ostkust.

 

Sjukdomen.

 

Tiamin strukturmodell

Tiamin strukturmodell

Tiamin är en av B – vitaminerna ,B1, och brist visar sig i form av att fåglarna får svårt att vika ihop vingarna längs med kroppen, de tappar flygförmågan, går vingligt, slutar äta och dör till sist en mycket plågsam död, där många blir sönderhackade och kravlar i sin egen avföring. Den uppmätta halten av tiamin är låg i både hjärna och lever, vilket är oroväckande då tiamin är viktig för fem livsuppehållande enzymer.

Sjukdomen går att bota med injektioner av tiamin i bröstmuskeln och den upptäcks i det första stadiet. I det andra stadiet har fåglarna ådragit sig permanenta hjärnskador och de går ej att räddas. Från de fåglar som samlats in och experimenterats på, återhämtar sig fåglarna efter ett par dygn och är flygfärdig igen efter ett par veckor.

De första fallen av sjukdomen rapporterades 1982 och sedan dess har antalet fall ökat markant. Redan 2003 misstänkte man att det fanns en koppling mellan B1 och den mystiska fågelsjukdomen när man uteslöt att det handlade om ett virus. Obduktioner från SVA skulle komma att visa att M 74-teorin var det rätta spåret.

 

2:a delen på gåtan?

Vad som orsakar tiaminbristen är ännu okänt men de klassiska organiska miljögifterna är uteslutna. Man undersöker istället klimatförändringarna som en möjlig bidragande komponent, även störningar i biogeokemiska cyklerna tros kunna vara orsaken.

Tiaminbrist hos andra arter?

Även hos lax finns en koppling med tiaminbrist, vilket stör fortplantningen hos fisken. Under 1992-93 härjarde sjukdomen som värst. Honor med brist lade rom som innehöll mindre mängd tiamin, vilket ledde till att laxynglen dog. Vitaminbristen hos lax kom av att annan fisk som lax konsumerade innehöll mindre tiamin, detta sker naturligt i vissa avseenden men man kopplar det även till miljöförstöringen.

M74 sågs av experter som ett tecken på att den ekologiska balansen var rubbad. Nu befarar forskarna att även andra djurarter kan vara drabbade, eftersom man studerat många olika fågelarter med skilda positioner i näringskedjan och ekosystemet.

/ Fr. A.

Källor:

Svt

SvD

SVA

SR

Dn

Dn

Dn

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 kommentarer

 1. LG Wieger said,

  Hej, artiklar om tiaminbristen dök upp i mitt huvud när jag under den senaste tiden har sett så många duvor sitta bredvid stigarna i Slottsskogen i Göteborg. De verkar mycket sjuka och reagerar inte på något. Dagen efter brukar de vara döda. Har även sett skator uppträda vingligt o konstigt. Har du kanske någon nyare info att ge om detta? Jag har inte hittat nåt men funderar på att skriva till Stockholms Universitets Institution för tillämpad miljöforskning o höra om något har tillkommit. Jag blir så ledsen av att se de arma små liven dö så sakteliga. Till slut har vi väl inga fåglar kvar? Och de djur som livnär sig på dem? Och i slutändan väl vi??
  Hälsningar från Lorriegun

 2. Fröken Arktis said,

  Hej Lorriegun!

  Så här på rak arm har jag ingen ”färsk” information men jag kan se om jag kan gräva fram något. Visst är det tragiskt att se våra vänner plågas och det gör ont i hjärtat. Precis som du säger så faller näringskedjan sönder och till sist även vi.
  Plötslig fågeldöd kan dock bero på många saker och innan man med säkerhet vet vad det rör sig om bör prover tas. Det som du kan göra om du vill få klarhet i vad det rör sig om med dina fåglar så kan du kontakta SVA – Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt som är den myndighet som analyserar prover på djur och slår larm om det skulle röra sig om någon smittsam sjukdom. Man kan skicka in prover till SVA och jag har för mig att när det gäller misstanke om smitta att det är gratis men för säkerhetsskull kontakta SVA via telefon eller mail för att höra vad de anser. Du hittar deras kontaktinformation här. Kanske vet SVA något om det är något på gång med fåglarna i din region.

  Mvh
  / Fr.A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: