National Treasure eller Pirates? Geocaching – den nya skattjakten!

15 juli 2009 at 6:05 e m (Global uppvärmning, Sverige, Tips & Råd) (, , , )


Pirater och skattletare av alla de slag, se hit !

På med kängorna och damma av din gps  och logga in på nätet för nu börjar äventyret! Den nya typen av skattjakt kräver inte längre någon gammal skattkarta skriven på ett flaskpostpapper eller tatuerad på skinnet från en pirats skalle. Nej, i den digitaliserade värld som vi lever i har även kartor uppdaterats till gps koordinater.

Vad passar bättre än ett äventyr på semestern och extra pluss i kanten är att det inte kostar något och framförallt det är ett bra miljöval! Cache som det kallas i folkmun finns anordnat av olika naturreservat bl. a. Stockholm men även flera andra städer som Göteborg och Eskilstuna erbjuder geocaching.

Hur går det till?

Geocaching är en företeelse som finns över hela världen och på sidan geocaching.com kan vem som helst logga in , erhålla koordinater och söka efter  skatter i sitt eget geografiska område eller var än i världen som man önskar. Själva principen är väldigt enkel, för att få sina gps koordinater behöver man bara knappa in den postkod i det område man önskar söka i har, efter det klickar man in koordinaterna i gps och skattjakten kan börja.

Att tänka p

En sak att tänka på är att hela tiden vara i rörelse när man börjat att söka efter skatten, då satteliten i annat fall inte känner av gps:en. Att söka efter något med en gps påminner lite om att söka på stranden med en metalldetektor men gömstället kan vara allt mellan himel och jord. När man väl finner skatten så får man enligt reglerna ta med sig något om man ersätter det med något annat. Sen finns det en loggbok som man kan skriva in sitt namn och när man fann skatten.

Mystery Cach – nivå nr. 2

Det finns även en form av cache som benämns Mystery cach där det inte finns några koordinater att ladda ned, istället följer man ledtrådarna från skatt till skatt. Ledtrådarna kan vara allt från matematiska uträkningar, foton, rebusar eller mystiska meningar.

 

Gastar och pirater, sjörövare och kamrater!

Låt skattjakten starta!

 

Få dina första koordinater här.

 

Källor:

DN

Geocaching


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: