Ekonytt – Myggsvärmar invaderar – Vem får sista sticket?

16 juli 2009 at 5:51 e m (Djur & Natur, Ekonytt, Global uppvärmning, Händelser i Sverige) (, , )


Mygginvasion

I Gysinge har det regnat mygg under de senaste veckorna och situationen är nu nästintill ohållbar för de människor och djur som bor där. Den aggressiva arten heter Aedes sticticus och är vanlig i översvämmningsområden. Den har funnits i Sverige sedan 20 år tillbaka men har ökat dramatiskt och orsaken är klimatförändringarna. Regeringen har idag tagit beslut om att bespruta området vid nedre Dalälven, Gysinge med ett medel benämnt BTI.

Tidigare under sommaren i slutet av juni bestprutades 2000 Ha våtmark men det utökas nu även till naturskyddsområdet varav debatten är kommen. Nationalparken Färnebofjädern är det omdiskuterade område som ska besprutas även om regeringen gett sitt medgivande skulle Naturvårdsverket hävt beslutet om de inte ansett att det var en nödvändig handling. En uppskattning säger att det kommer att ta närmare sex veckor innan området är tillbaka till normalt myggbestånd igen.

Vad är BTI?

Vectobac G är bekämpningsmedlet som innehåller BTI (Bacillus thuringiensis subspecies israelensis), en biologiskt organism som attackerar magtarmkanalen hos myggen när de befinner sig i sitt larvstadie. Vid ett visst pH blir agenterna aktiva och skapar då 4 olika toxiner som dödar mygglarverna.

 

Är BTI farligt?

Användandet av medlet kan vara riskabelt för djurlivet i området men är ofarligt för människor. Man vet att medlet är effektivt mot mygglarver men man vet inte om det slår ut fler arter ur faunan ej heller hur det påverkar ekosystemen på lång sikt.

 

Enligt EPA (Environmental protection agency) i USA som gjort undersökande studier på en del djurliv är toxiciteten liten för en del mindre djurarter bl.a. för ryggradslösa sötvattensdjur. För dig som vill läsa mer klicka här.

 

/ Fr. A.

 

Källor:

EPA

Wikipedia

Kemikalieinspektionen

Dn

Naturvårdsverket

Dn

Nyhetskanalen

SvD

SvD

SvD


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: