Ekonytt – WWF uppmanar båthamnar att bygga ut sina avloppsanläggningar

17 juli 2009 at 9:24 f m (Djur & Natur, Ekonytt, Vad händer i världen?) (, , , )


Dumpning av toalettvatten lagligt i internationella vatten

Endast 3 av de existerande 12 hamnar som idag finns runt Östersjön klarar av att ta emot kryssningsfartygens toalettvatten. Därför är kryssningsfartygens lösning istället att dumpa avfallet direkt ut i Östersjön.

 

Östersjön

Östersjön

WWF uppmanar hamnarna i ett brev att bygga ut sina avfallsanläggningar. I dag är det lagligt att dumpa toaavfallet direkt ut i havet, när man befinner sig på internationellt vatten. ECC (European cruise council) som vill ta sitt ansvar har lovat att på sina 60 kryssningsfartyg sluta tömma avfallet till havs vid de hamnar som idag har möjlighet att ta emot avfallet och vid de hamnarna som bygger ut om det sker utan extra kostnad. EEC kommer att arbeta tillsammans med HELCOM för att se över att det byggs hamnar liknande den i Helsingfors. ECC uppmanar alla regeringar runt Östersjön och EU att arbeta för att minska övergödningen.

 

De hamnar som tar emot kryssingsfartygen tjänar stora pengar på turisterna men det innebär också att de borde ha kapaciteten att ta emot avfallet, menar Åsa Andersson chef för Östersjön WWF i intervju med SVT. I jämförelse med jordbruket och utsläppet till lands så är kryssningsfartygens andel liten men varje kilo näringsämnen påfrestar ett redan hårt angripet hav.

De 12 mest besökta hamnarna är Gdynia, Göteborg, Helsingfors, Klaipeda, Kiel, Köpenhamn, RIga , Rostock, Stockholm, St Petersburg, Tallinn och Visby. Av dessa 12 är det emdast Visby, Helsingfors och Stockholm som klarar av att ta emot avfallet. ”Det är inte så stort jobb att bygga ut, menar Henrik Ahlqvist hamnstyrman Stockholmns hamnar i intervju med SVT, det handlar om att koppla i och ur en slang”.

 

/ Fr. A.


Källor:

SVT

WWF

ECC

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: