Ekonytt – Kapten Nemo’s jättebläckfiskar anfaller

20 juli 2009 at 3:56 e m (Djur & Natur, Ekonytt, Global uppvärmning, Vad händer i världen?) (, , )


Havets monster attackerar

Det är nästan som taget ur Jules Vernes bok – En världsomsegling under havet där man ombord på kapten Nemo’s skepp Nautilus upptäcker en rad olika mostruösa bestar bl. a. jättebläckfisken. De köttätande nästan en och en halv meter långa bläckfiskarna dök upp i tusental på stranden i San Diego under föregående vecka.

Jättebläckfisken Humboldt

Normalt sett lever dessa bjässar till bläckfiskar i de djupa vattnen, mellan 200- 700 meters djup, utanför Mexikos och Centralamerikas västkust. Arten heter Humboldt ( Dosidicus gigas), roströda till färgen och kallas efter sitt aggressiva beteende för ”Red Devils”.  De kan väga upp till 45 kilo, och har sylvassa näbbar och tandade tentakler. Humboldt jagar i skymningen sardiner uppe vid ytan och jagas av kaskelotvalar.

Tydligt är att bläckfiskarna är mycket nyfikna på de dykare som de kommit i kontakt med eftersom de med sina långa tentakler slitit tag i slangar och cyklop för att undersöka om de är ätbara.

Varför flyttar bläckfisken?

Varför bläckfiskarna tagit sig upp på grundare vatten vet inte forskarna än men det är alarmerande anser de. Under tidigare år har några enstaka synts till i ett spann från Kalifornien till Alaska. Många teorier är lagda som att det kan bero på global uppvärmning, brist på mat eller rubbning i ekosystemet. Det är även möjligt att bläckfiskarna håller på att bilda en koloni utanför Kalifornien. Liknande händelse skedde under januari 2005 vid Orange County Kalifornien och så även under 2002 i San Diego.

/  Fr. A.

 

Källor:

SvD

Dn

BBC news

Expressen

Aftonbladet

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: