Ekonytt – Atlantis blir verklighet?

21 juli 2009 at 1:11 e m (Ekonytt, Global uppvärmning, Vad händer i världen?) (, , , )


Atlantis inte längre en myt, kan bli verklighet!

Sagan om Atlantis har vi alla hört men vad vi inte tänker på är att för många länder och stater kan det snart bli en verklighet. Därför är det många av de mindre länderna som nu sätter sina miljömål högt. Det fjärde minsta landet på jorden, en stat i Polynesien, siktar mot att vara fullständigt befriade från fossila bränslen och endast använda sig av förnyelsebara energikällor till år 2020.

Tuvalu nästa Atlantis?

Tuvalu är landet som ligger mellan Hawaii och Australien, söder om ekvatorn. Det är beläget på en av de punkter som anses ligga i farozonen, när havsnivån stiger som ett resultat av den globala uppvärmningen. Tuvalu består av nio öområden och den högsta punkten är 4,5 m ö.h. Tidvattnet har redan satt sina spår och människor har fått lämna sina hem och söka sig till högre mark.

Regeringen i Tuvalu arbetar med e8 ett konsortium av 10 energibolag från G8 länderna vilket bildades efter Rio 1992 Earth Summit som en icke vinstdrivande organisation för att förändra sitt energianvändande, från fossilt till förnyelsebart.

Solenergi lösningen?

Första steget är att fylla landets största fotbollsstadium med solpaneler, vilket ger 5 % av den elektricitet som landets huvudstad Funafuti behöver. Solpanelerna kommer enligt de beräkningar som gjorts att reducera mängden bränsle som idag skeppas från Nya Zeland med 17 000 ton och spara 50 ton Co2. Ytterligare en fördel är att diselspillet som släpps ut runt atollens rev minskar. Nästkommande projekt gäller solpanelsystem för en grundskola på en av de yttre öarna.

Mer än bara ekonomi och stolthet!

Solcellerna på fotbollsarenan är något som varje land i världen skulle kunna ta efter omgående, ett gott exempel att följa enligt min mening. Besluten som tas i Köpenhamn i November gällande klimatförändringarna handlar om mer än ekonomi och stolthet, det handlar om nationell överlevnad. Låt oss komma ihåg att det är mer än ekonomi som den globala uppvärmningen handlar om.

 

 

 

Kom igen Sverige fram med lösningarna!


 

/ Fr. A.

 

Källor:

 

CNN

Wikipedia


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: