I hetluften – Politiker vågar ni ta risken?!

23 juli 2009 at 3:48 e m (Ekonytt, Global uppvärmning, Vad händer i världen?) (, , , , , )


Eko – effektivitet diskuteras

Idag har det informella mötet mellan EU:s miljö- och energiminsitrar i Åre inletts, där man diskuterar inför mötet i Köpenhamn hur en eko-effektiv ekonomi skulle kunna se ut. Den rapport som ligger till underlag för mötet går att läsa här. Även de beslut som togs vid G 8-mötet kommer att vara av stor betydelse.

Magisk siffra ger falsk trygghet

Den magiska siffran som det talas om är 2 grader, 2 grader något en del forskare, bl.a. FN:s klimatpanel IPCC, hävdar på att vi troligen redan förbrukat och menar att vi nu behöver göra en 90-100% utsläppsminskning. Även med en sådan ansträngning tros man spela rysk roulette med världens klimatutgång. Andra hävdar att en 50 % minskning till år 2050 kan vara tillräcklig. Man varnar för att de beslut som togs vid G 8-mötet kan invagga beslutsfattarna i en falsk utgångsposition.

Beslutet vid G 8-mötet vilar på vetenskapliga fakta men frågan är i det här fallet vilka vetenskapliga fakta som man förlitar sig på. IPCC:s forskning berättar att hälften av alla växthusgasutsläpp tas upp av skog, mark och hav men försurning av hav och avskogning gör att denna naturliga förmåga försvinner. I sådant fall står vi inför en värld där en 6 graders ökning tar form och inget liv kan existera, inte i den formen vi känner till.

Med ny teknik och I-länders ansvarstagande kan världen räddas

Personerna bakom ”Road to Copenhagen” lägger tyngdpunkten vid att man inte kan skapa en ekoeffektiv ekonomi i global skala om man inte samtidigt ser till klimaträttvisan. Den hållbara utvecklingen kräver nya vetenskapliga verktyg, mer forskning, rättvis världshandel och en reformation av hela det globala ekonomisystemen. Finassystemet måste tjäna människorna inte marknaderna.

Enligt generalsekreteraren för EEA ( European Environment Agency) och professor Johan Rockström Stockholms universitet säger forskningen att vi behöver minska utsläppen så nära siffran 0 som möjligt och industriländerna behöver ta på sig bindande utsläppsminskningar som överstiger 100% redan till 2020-2030, för att kompensera de fattiga länderna. Tekniker som att suga ut Co2 ur luften och binda kol för kollagring är möjligt att göra.

Enligt Road to Copenhagen är det tre frågor som är av största vikt, de fattigaste länderna har det minsta ansvaret dessa är även de som är mest utsatta för klimatförändringarna och ytterst lite resurser finns tillgängliga för att länderna skall kunna anpassa sig. Det ledande ansvaret måste tas av industriländerna genom att minska sina egna utsläpp. Regeringarna behöver öppna ögonen och se möjligheterna den ekonomiska krisen medför i form av förändringar som kan generera grön teknik, infrastruktur, handel vilket ger nya arbeten och förbättrar livskvaliteten samtidigt som globalt ansvar tas.

När det kommer till köpenhamnskonferansen vill Road to Copenhagen att ett tillräckligt bra avtal ska utvecklas så att historikerna kan visa på vändpunkten.

Det är många som uttalar sig i klimatfrågan och varnar för vad som kan komma att ske om våra valda politiker sätter för låga mål. Frågan är har de råd att inte lyssna? Har vi råd att låta dem komma undan med att inte lyssna?

 

/ Fr. A.

Källor:

 

SvD

Dn

EEA

Sveriges ordförandeskap i EU

 

Ytterligare läsning : Broschyr – mot eko-effektiv ekonomi

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: