Gröna/Svarta Listan! Augusti månad!

03 augusti 2009 at 5:05 e m (CO2, Ekologiskt & Miljövänligt, Vad kan jag göra för miljön?) (, , )


Gröna/Svarta

Välkommen till gröna/svarta listan. Här listas varje månad 5 saker som ligger på topp när det gäller miljön och ska premieras, respektive 5 saker som är riktiga miljöbovar vilka man bör undvika. Lämna gärna förslag till vad du tycker ska finnas med på månadens lista!

Augusti månad!

Gröna Listan

– Saker att premiera! Gröna sköna saker att konsumera med gott samvete!

* Tuvalu

 

Ett av världens minsta länder som riskerar att duka under och utplånas helt om klimatförändringarna fortsätter. Inspireras av landet som gör allt de kan för att bli helt CO2 neutrala så snabbt de kan och påverka politikerna i din kommun till att agera nu! Läs mer här.

 

* WWF:s kampanj för Östersjön

Östersjön
Östersjön

 

Östersjön är världens största bräckvattenhav som håller på att dö p.g.a. övergödning. Men havet går att rädda och du kan hjälpa! Stöd WWF:s kampanj för Östersjön genom att köpa den lilla vimpeln för 20:- Har du missat Östersjökortfilmen så se den här.

 

* Skattjakt miljövänlig semester


 

Sista skriket på semestern innan skolan och jobbet börjar? På med kängorna och damma av din GPS, logga in på nätet för äventyret börjar nu! Geocaching är den nya formen av skattjakt som finns över hela världen. Så här går man tillväga.

 

Baddräkten

Tankini
Tankini

Javisst, den gröna baddräkten & bikinin finns om än i liten skala än så länge. Valet gick mellan Gudrun Sjöden’s klassiska baddräkt, Faeries Dance, Aaron Chang och BTC Elements. Även de minsta små finner jättesöta tankinis och badshorts hos Imse Vimse. Läs mer här, du finner även länkar.

 

* Kantarellen o egenplockad svamp

Det är svampår i år så ut och plocka skogens guld och lyxa till det med en maffig smörgås och ett glas vitt i sensommarkvällen. Mer om kantarellen och recept finner du här.

Svarta Listan

– saker att bojkotta!

* Vattenfall

Vattenfall är ett av Sveriges största företag som under senaste månaden hamnade i hetluften i Tyskland med både kärnkraft och förbrukningen av brunkol. Vattenfall har visserligen en miljöplan men CO2 nivån behöver minskas nu. Hjälp Vattenfall att skynda på sin förändring, byt till grön el idag. Läs mer om händelsen här.

* U2

U2 ett av världens mest kända band drar denna sommar genom Europa med sitt miljömonster The Claw och efter sig lämnar de en enorm CO2-nota som de än så länge inte tänker betala. Påminn U2 om att man inte kan hävda att man är för miljön och sedan ej leva upp till det. Bojkotta deras nya cd! Läs mer här.

 

* 2 grader

Uppe i debatten är målsättningen för de klimatmål som ska sättas i Köpenhamn i november. Hett är den magiska 2 graders gränsen som många av politikerna verkar tro att det är en tillförlitlig och stabil siffra som kommer att kunna rädda världen från klimatkatastrofen. Politiker, det är inte någon lek, det är människors liv ni spelar med, se till att sätta ordentliga mål. Minska CO2 nivån nu! Läs här, här och här.

 

* Tillsattser i godiset

Testa ekologiskt godis istället för det konventionella som är fullspäckat av diverse mer och mindre trevliga tillsatser som ökar risken för allergier, hyperaktivitet, eksem, koncentrationssvårigheter mm. Läs mer här.

 

* Slänga mat och överfulla kylskåp

Alldeles för mycket mat slängs idag och ändå köper vi mer och mer. Rensa ditt kylskåp ofta, och handla inte mer än du behöver. Läs mer här och här.

 

 

Annonser

2 kommentarer

 1. Romuald Bokej said,

  Intressanta nyheter! För att hitta svamp kan jag rekommendera Gömmaren naturreservatet i Huddinge (efter det regnar, naturligt).

 2. Fröken Arktis said,

  Romuald Bokej
  – Kul att du gillar nyheterna, det kommer mer Ekonytt allteftersom 🙂
  Tack för svamptipset, lägger till det på posten med svamp.

  Mvh
  / Fr. A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: