Ekonytt – Gotland tar ledningen, satsar på självförsörjning med biogas.

04 augusti 2009 at 1:06 e m (CO2, Ekonytt, Global uppvärmning, Händelser i Sverige, Kommunen, miljö) (, , )


Gotland går i täten för miljön!

Gotland gick igår ut med på nyheterna att de satsar på att bygga upp en helt ny industri, biogas och som råvaror använder man sig av bl.a. sockerbetor och höns. Gotland vill bli helt självförsörjande när det gäller energi vilket man ämnar uppnå med biogas. Gasen ska användas både till bilar, el och även färjorna som går mellan Gotland och fastlandet planerar att i framtiden använda biogasen som drivmedel.

Det gamla sockerbruket blomstrar igen efter att ha legat nere i många år, man ska nyttja allt avfall från jordbruk, livsmedelsproduktion samt att man odlar 15% grödor som går direkt till biogasproduktionen. På så vis har man räknat ut att man kommer att klara överföringen och att bli helt självförsörjande. Det biologiska avfallet som kommer från höns och äggproduktion kommer bl. a. att  ingå som biogasråvara.

 

Jag tycker att det här är ett härligt initiativ av Gotland och jag skulle gärna se att fler kommuner tog efter och redan nu gick över till grönt. En grön kommunkamp kanske vore på sin plats? Vilken stad blir den gröna staden 2009? Vilken stad skulle du rösta för?

 

/ Fr. A.

 

Källor:

 

Tv4 nyhetskanalen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: