Ekonytt – Oljan slut snabbare än väntat

04 augusti 2009 at 12:54 e m (Ekonytt, Global uppvärmning, miljö) (, )


Valet av bränsle när peaken är nådd?

I nyheterna idag rapporteras det mycket om bränleförbrukning, etanol, biogas, biodiesel och att oljepeaken är här tidigare än beräknat.

IEA varnar för att en energikris är på väg inom de närmaste fem åren. Många av de större oljefälten har nått sin produktionstopp och i kombination med lågkonjunkturen och högre oljepriser kan en kris vara ett faktum. Oljan har nått sin peak ett decennium tidigare och många regeringar verkar dåligt förberedda inför den nya verkligheten.

Miljöbil eller Bensinbil?

Endast var tredje bil som idag säljs är en bensinbil och tack vare miljöbilspremien är det många som valt en etanol/dieselbil framför bensinbilen. Volvo:s försäljningssiffror pekar på en 3% försäljning av bensinbilen resten är miljöbilar. Däremot tror många att bensinbilen kommer att finnas kvar ett bra tag till men kommer att ersättas av hybridbilar och många hävdar diesel framför etanol.

Registreringen av miljöbilar har minskat sedan dess att premien tagits bort under året. De nya regler som tas i bruk och från 1 januari innebär att alla miljöbilar slipper fordornsskatten. Åsikterna är många om huruvida detta är en god lösning eller ej. Från Naturskyddsföreningen uttalar sig Magnus Nilsson och han tycker att ”drivmedelspriset är avgörande för hur stora utsläppen från trafiken blir” och att det hade varit bättre att införa en Co2 skatt direkt relaterad till utsläppet.

Efterfrågan på biodiesel ökar i Europa.

Produktionen av biodiesel ökar och många tror på biobränsle som framtiden. Biodiesel tillverkas av rapsolja, solrosolja eller ex sojabönor och uppvisar liknande kemiska egenskaper som dieseln har. Dieselmotorn är mycket starkare än en vanlig bensindriven motor och idag kan man blanda ut vanlig diesel upp till 5 % med biodiesel, nästa år med 7%, till skillnad från den tidigare 2% gränsen.

Ett av de få svenska företag som valt att satsa på biodiesel är Perstorp Bioproducts som använder sig av rapsolja som råvara. Fabriken kan producera upp till 180 000 kubikmeter biodiesel per år och biprodukten glycerol som skapas vid produktionen säljs vidare till kemiindustrin.

Fler bolag som satsar på biodiesel är Preem och Lantmännen. Preem’s ska producera biodiesel i samarbete med två skogsbolag, Södra och Sveaskog, där dieseln ska baseras på tallolja. Det blir en grön diesel från skog med en mycket bra LCA, talldieseln blir unikt i världen.  Lantmännen har återupptagit sin verksamhet igen eftersom marknaden i Europa stadigt växer och är större än i Sverige.

Vilket bränsle är bäst?

Vilket av dessa tre biobränslen – etanol, biodiesel eller biogas som är det mest miljövänliga, eller vilken råvara som är den mest användbara till vad är man inte helt säker på. Energimyndigheten räknar ut hur en råvara kan användas på bästa sätt, samt vilka fordorn som ska använda vilket bränsle. Uträkningen sker antal km ett fordon går / odlad hektar mark.

Kanske är oljans era slut snabbare än vi förväntat. Frågan är kanske inte vilket av bränslena som kommer att ersätta oljan, utan hur snabbt de kommer att ersätta oljan. En annan fråga som inte framhävs lika mycket är om vår regering är redo att göra en omställningen omgående? Gotland är visserligen ett exempel på att förändringen från olja till grönt håller på att förverkligas, men hur ser det ut i resten av landet?

/ Fr. A.

Källor:

SvD

SvD

Dn

Svenska Yle

SvD

Aftonbladet

Aftonbladet

Annonser

2 kommentarer

  1. mythbuster said,

    Den stora fråga är inte vilket biobränsle som är bäst. Alla är trotts allt rejält mycket bättre än olja. Bara man undviker de sämsta. För etanol kan man skippa majsetanol med stenkol som processkraft (USA), biodiesel bör man undvika palmolja (används tyvärr i bl.a. UK) och biogas måste göras i slutet system så ingen CH4 slipper ut. Dessutom kommer fler alternativ. Bl.a. syntetisk diesel (kanske via biogas). Alt som inte är olja är bra. Särskilt då största oljefyndigheten finns i ett land som fortfarande tilllämpar fredagsavrättningar på torget.

  2. Fröken Arktis said,

    Mythbuster

    – Precis, diskussionen om vilket det bästa biobränslet är kan komma efter oljans begravning. Det är dock väldigt intressant att se de alternativa lösningarna ta fart och äntligen komma upp till den positionen där de inom snar framtid kommer att kunna konkurrera med den förhistoriska jätten. Förhoppningsvis blir det ingen förlängning av det svarta ”guldets” envälde även då man funnit röda oljefyndigheter.

    / Fr. A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: